Nuša Derenda je srečala Abrahama

Priljubljena 
glasbenica skozi 
vse življenje 
ohranja 
mladosten videz, 
odkrito pa tudi 
priznava, da si do 
mladostnega 
videza pomaga z 
botoksom, o tem 
je spregovorila že 
pred devetimi leti 
za revijo Story. (foto: Dejan Nikolic) Dejan Nikolic
Vir: Nova
2. 4. 2019

Pred petdesetimi leti, 30. marca 1969, je v Brežicah na svet privekala Anuška Žnideršič - deklica, ki je že v zgodnjem otroštvu pokazala pravo pevsko nadarjenost. 

To je ženska, ki jo danes poznamo pod imenom Nuša Derenda. Ljubezen do glasbe jo je spremljala vse otroštvo, pela je v zborih, nastopala kot solistka na prireditvah, obiskovala glasbeno šolo in se učila igrati harmoniko. Ob koncu osnovne šole se je pridružila skupini mladih glasbenikov, in to so bili njeni prvi koraki v svet zabavljaštva. Kot nam je zaupala ob tej priložnosti, jo na srednješolsko obdobje vežejo zelo lepi spomini, zlasti zato, ker je takrat spoznala svojega soproga Frenka.

Glasbena skupina, v kateri je igral, je ravno iskala pevko in izbrana je bila Nuša, ki se je tako resneje podala na pot pridobivanja novih glasbenih izkušenj. Čeprav se je usmerila v poklic in že delala kot pripravnica v vrtcu, hkrati pa obiskovala tudi študij ob delu na višji vzgojiteljski šoli, so jo petje v skupini in potovanja po Evropi vlekla vedno globlje v glasbo. Leta 1995 sta se s Frenkom poročila in začela razmišljati, da bi se ustalila v Sloveniji. Nuša je že dolgo tudi sanjarila, da bi posnela samostojni album in njena želja je bila vse bliže realizaciji.

Leta 1998 je namreč zmagala v oddaji Orion, leto zatem se je njena želja po prvencu uresničila. Tudi leto 1999 je bilo zelo uspešno, saj je na Slovenski popevki prvič prejela nagrado za najboljšo pevko, na festivalu MMS pa je s pesmijo Boginja osvojila 2. nagrado občinstva. Leto dni pozneje je vnovič zmagala v oddaji Orion, in sicer s skladbo Čez dvajset let, že drugič je bila tudi nagrajena oziroma izbrana za najboljšo pevko, na MMS 2000 pa je za pesem Ne kliči me že drugič prejela nagrado občinstva. Sledil je odmeven nastop na Evroviziji, kjer nam je z Energy pripela sedmo mesto, da o nagradah in uspehih do današnjih, ki so sledili, niti ne govorimo.

Po vseh teh letih ima Derenda v sebi še vedno tisto mladostno energijo, s katero nas navdušuje na vsakem koraku. In kaj jo ohranja tako mladostno? “Jaz mislim, da me ohranja mladostno predvsem to, da pozitivno gledam na svet ter da v vsaki stvari iščem pozitivne stvari. Poleg tega pa se mi zdi, da sem se rodila s to življenjsko energijo … tam zgoraj me ima nekdo rad. Seveda je tukaj še način oziroma stil življenja, kjer lahko delam tisto, kar me osrečuje – v tem primeru glasba. Ne smem pa pozabiti na preostale aktivnosti, s katerimi ohranjam kondicijo, da je telo v formi. Ne nazadnje pa človek z leti spoznava samega sebe, posluša svoje telo, je modrejši, vse drugo se potem že nekako postavi na svoje mesto,” nam je odgovorila Nuša, ki smo jo ujeli ravno sredi smučanja v avstrijskem Obertaurnu.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografiji: Dejan Nikolič, osebni arhiv