Nuša Derenda med dopustom sprejela težko odločitev

Nuša Derenda med dopustom sprejela težko odločitev (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Lady
31. 8. 2018

Najbolj znana Brežičanka Nuša Derenda se je pred kratkim vrnila z morskega popotovanja, ki ji je, kljub odpovedi največjega koncerta, ostalo v prijetnem spominu.

Tako kot vsako leto, če je le dovolj časa, se namreč Frenk in Nuša rada odpravita na jadranje. Počitniška tura ju je letos popeljala po prelepi Dalmaciji – od Biograda, Vrgada, Primoštena, Brača, Visa, Hvara, Velika Drvenika ter vse do otoka Kaprije.

"Malo smo skakali v vodo, malo smo se družili s prijatelji in malo jedli, poleg tega pa smo med dopustom obujali spomine na prijatelja Oliverja Dragojeviča in poslušali njegove nepozabne pesmi," nam je zaupala Nuša, ki sicer obožuje morje in vodo. Plavanje je namreč zanjo dobra rekreacija in sprostitev – ko ne uporablja domačega bazena, je morje več kot idealna priložnost za nepozaben skok vanj kot tudi za plavanje oziroma jadranje. Seveda ob tem ne manjkajo niti morske dobrote, ki si jih privoščijo v kakšni domači restavraciji, kjer že od daleč diši po ribah. Sicer jih tudi sami pripravijo, sploh tiste na žaru so po Nušinem in Frenkovem mnenju najboljše.

Dopustniške tegobe

Dopust je tudi priložnost, da se vsi skupaj odpočijejo ter naberejo novih moči za jesenske projekte, a pri Derendovih so bile misli usmerjene v veliki koncert ob 20-letnici samostojne kariere, ki je bil načrtovan za 1. september v ljubljanskih Križankah. A ker prenova celotnega kompleksa takrat še ni bila končana, predvsem ker ni strehe, se je Nuša odločila, da s koncertnim pohodom, ki ga je začela v Brežicah, kjer je razprodala kar štiri koncerte zapored, ne želi riniti z glavo skozi zid. A to še ni vse! Kmalu zatem je sledil še razprodani koncert v Cankarjevem domu, kjer je Nuša priredila pravi pevsko-glasbeni spektakel, obiskovalci pa niso uživali samo v njenih velikih hitih, temveč je pevka poskrbela tudi za pravi kabaret, zapela duet s svojim sinom Matevžem, s Frenkom na harmoniki in Mojzesom na dirigentski palici, koncert, ki je bil razprodan že nekaj tednov prej, pa popestrila celo z nekaj domačimi vižami. In ker je koncert v Cankarjevem domu že bil spomladi, ne želi, da se septembra – v primeru slabega vremena – vrne v dvorano, čeprav je bilo tam nepozabno.

Obiskovalci si namreč želijo nove in drugačne koncertne zgodbe. "Čeprav sem si ravno ob 20-letnici glasbenega delovanja močno želela pripraviti za vas še en nepozaben glasbeno-plesni spektakel v enem od najlepših avditorijev v Sloveniji, v Poletnem gledališču Križank, vas žal obveščam, da koncerta ne bo. Glede na trenutna gradbena dela, ki tam potekajo, sem tako jaz kot vi, ki me sprašujete, ali bo koncert v Križankah zaradi del na Kongresnem trgu ali ob morebitnem slabem vremenu v Cankarjevem domu, kar precej zaskrbljena in ne želim riniti z glavo skozi zid. Nisem tako pogumna, saj je tak glasbeno-plesni spektakel zame velik organizacijski zalogaj, ki zahteva ogromno priprav, usklajevanja, promocije ter stroškov in se ga žal ne da prilagoditi na katerokoli lokacijo v zadnjem hipu. Želim si, da se dela v Križankah čim prej zaključijo, da te spet zasijejo v vsem svojem sijaju in se tam srečamo v prihodnosti, ko bodo koncerti potekali nemoteno," nam je pojasnila Nuša, ki je še dodala, da do konca oktobra pripravlja še kar nekaj koncertov po Sloveniji (Škofja Loka, Krško, Murska Sobota, Maribor, Prevalje, Tržič), svoje poslušalce bo razveselila tudi s posebno pesmijo, proti koncu leta pa bo postregla še s pravim glasbenim sladkorčkom.

Prava morska akrobatka

Nuša Derenda pravi, da morje preprosto obožuje. In če je le mogoče, zelo rada skače v vodo, kot razigrana najstnica. To je dokazala tudi na videoposnetku, ki ga je pred kratkim objavila na svojem družbenem omrežju, kjer s pomola v vodo izvede salto. "A seveda se prej vedno prepričam, da je voda dovolj globoka, tako da tudi druge opozarjam, naj vedno preverijo, preden skočijo v vodo, da ne bodo pozneje obžalovali skoka," nam je dejala Nuša, ki je še dodala, da sta imela ravno v tednu, ko so jadrali, rojstni dan njihov skiper Sebastjan ter še njegov sin Žiga, tako da so združili prijetno s koristnim.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: osebni arhiv