Nuša Derenda med jadranjem doživela grozno izkušnjo, ki jo nikoli več noče ponoviti

Nuša Derenda med jadranjem doživela grozno izkušnjo, ki jo nikoli več noče ponoviti (foto: Osebni album) Osebni album
12. 8. 2019

Brežičanka Nuša Derenda nam je pred dnevi na kratko zaupala, da ji je kljub številnimi obveznostmi letos z možem Frenkom vendarle uspelo pobegniti na jadranje, kjer sta si ogledala kar nekaj hrvaških otokov. Sedaj, ko se je že vrnila v domače ognjišče, pa je z nami - in z vami dragi bralci - delila žal tudi neprijetno 'morsko' izkušnjo, ki jo noče več ponoviti.

"Na jadrnico greva v poletnem času skoraj vsako leto za kakšen teden. Navdušili so naju prijatelji, ki imajo jadrnico. Zelo dobro smo se ujeli in ohranjamo to tradicijo. Ko sta bila otroka mlajša, smo hodili skupaj, zadnja leta pa sta si fanta drugače zorganizirata poletje. To je prej 'dopust na jadrnici', kot pa pravo jadranje, kajti v tem poletnem času ni toliko vetra in je to bolj bivanje na jadrnici … spimo, kuhamo, ustavimo se, kjer si pač zaželimo, iščemo mirne lukice … Če so ugodne razmere pa razpremo tudi jadra, seveda," pripoveduje Nuša Derenda.

A ob tem priljubljena pevka dodaja: "Nikakor pa to ni samo lenarjenje! Na morju je potrebno biti vedno pazljiv, potrebno je spremljati vremenske razmere, vetrove in se prilagajati tem razmeram. Eno leto smo imeli kar slabo izkušnjo z 'jugom', sploh, ko smo se prepozno skrili za otoke. Morali smo na hitro obrniti jadrnico in kakšno uro pluti proti visokim valovom. Ta izkušnja nas je naučila, da moraš imeti 'strahospoštovanje' do morja."

Nuša Dereda nam je v prijetnem razgovoru še dejala, da sama sicer ni nikoli za krmilom, saj za to poskrbi moški del. "Kuhamo pa skupaj, ženske se bolj vrtimo v kuhinji, moški pa delajo specialitete na žaru," pripomni v smehu.

In kje vse so bili letos? "Najdlje smo bili letos, in sicer v Črni Gori. V Marini Porto Montenegro smo trikrat prespali, pluli po Boki Kotorski, pa Budvo smo obiskali, potem pa smo se počasi vračali nazaj na hrvaško in se ustavljali na različnih destinacijah. Skoraj vsako leto se ustavimo pri prijateljih na Hvaru, pa tudi Korčulo in pa Velu Luko tudi radi obiščemo. Pred nekaj leti sem tam srečala Oliverja Dragojeviča, ko smo se privezali čisto blizu njegove ribiške ladjice. Takrat sem z njim zadnjič spregovorila nekaj besed. Lansko leto smo tam na jutranji kavici srečali Ivico Kosteliča. To je bilo le kakšen dan ali dva, preden nas je Oliver zapustil," je odgovorila Nuša.

Za zaključek je še dejala, da si sicer večinoma časa res držijo jadrnice in uživajo v miru ter lepih pogledih na morje, horizont in sončne zahode: "To name vpliva zelo pomirjujoče. Zame je to odličen način dopustovanja, kjer si naberem novih moči."