Nuša Derenda o božiču: Pri nas damo prednost odnosom, druženju in ne norenju po trgovinah

Nuša Derenda o božiču: Pri nas damo prednost odnosom, druženju in ne norenju po trgovinah (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
24. 12. 2019

Za Nušo Derenda se je božič začel že poleti, ko so s Poskočnimi muzikanti snemali skladbico Beli oblaki, bele snežinke. "Od oktobra naprej, ko smo snemali videozgodbo za omenjeno skladbo, pa smo bili res čisto v božično-novoletnem vzdušju! Mislim, da nikoli do sedaj nisem začela z veselim decembrom tako zgodaj. (smeh) Sedaj si želimo le še nekaj snežink, ki bi ta čas naredile še bolj čaroben," v uvodu pove priljubljena pevka.

A ker je Nuša Derenda ob takšnih praznikih vedno polna nostalgije, se skupaj z njo vrnemo v njeno otroštvo. "Če se spomnim nazaj, v moje otroštvo, je pri nas na predbožični večer vedno dišalo po potici, piškotkih in seveda po dobri hrani. Mama je poskrbela za te dobrote, oče in midva z bratom pa smo krasili jelko. Po večerji smo šli k polnočnici in se nato malce družili še s sorodniki, ki jih čez leto nisem pogosto videvala. Zjutraj pa nas je pod smrekico čakalo kakšno darilce, in čepav ni bilo razkošno, sem ga bila nadvse vesela ... Rada se spominjam tudi božičnih voščilnic, ki smo jih dobili in sem jih v preteklosti tudi sama rada pošiljala sorodnikom in prijateljem. Te običaje sem nekako poskušala prenesti tudi na svojo družino, vendar na malce drugačen način. Žal sem zaradi obilice dela v teh zimskih mesecih opustila pošiljanje razglednic in mrzlično kupovanje daril, ker nam časa enostavno primanjkuje. Pripravim kaj dobrega za večerjo, če je čas, spečem tudi kakšne piškote ali kakšno drugačno sladico, a ne kompliciram preveč. Navsezadnje, kaj pa potrebujemo več kot miren božič, v krogu najbljižjih ter ob poslušanju božičnih pesmi in okraševanju smrečice," je vse skupaj opisala Nuša Derenda, ki prav na božični dan oziroma od 25. pa vse do 30. decembra nastopa v Postojnski jami v zgodbi Božična pravljica: "To bo zanimiva izkušnja, verjetno tudi kar naporna, a se jo že veselim!"

Glasbenica nam je v prijetnem razgovoru še zaupala, da v njeni družini zelo cenijo te praznike, sploh ker je december zelo deloven. "Uživam, ko imam družino na kupu in jih lahko malce razvajam na ta večer, sploh ker je moj december glasbeno vedno zelo delaven. Ravno zaradi tega še bolj cenimo te trenutke, ko smo lahko skupaj. Včasih pa to nadoknadimo tudi malce kasneje, v januarju. (smeh) No, vendarle pa smo na predbožični večer vedno skupaj. In tudi z darili nikoli ne pretiravamo. Pri nas damo prednost odnosom in ne razkošnim darilom. A tudi za skromno darilo, ki nekaj pomeni, si moraš vzeti čas. In jaz raje podarim čas in sem takrat z družino in jih pocrkljam z dobro večerjo, kot pa da evforično norim po trgovinah," je zaključila.

Priporočamo