Nuša Derenda o svojem zakonu: Kdaj se moraš tudi skregati!

Nuša Derenda o svojem zakonu: Kdaj se moraš tudi skregati! (foto: Dejan Nikolič) Dejan Nikolič
Vir: Nova
11. 1. 2018

Po srednji šoli je začela delati v vrtcu, a ko se je morala odločiti, se je odločila, da bo pevka.

In tega zagotovo ne obžaluje – praznuje namreč že 20. obletnico svoje pevske kariere in zaupala nam je, brez koga ji prav zagotovo ne bi uspelo.

Našo koncertno sceno spremlja pojav, da morajo tudi tisti uveljavljeni glasbeniki, ki polnijo Križanke ali Halo Tivoli, redno nastopati tudi na gasilskih veselicah, da preživijo. Kako gledate na to?

Mislim, da je to stvar odločitve izvajalca ali banda. Čeprav ne poznam veliko skupin in izvajalcev, ki bi polnili Križanke in hkrati nastopali na veselicah. Sicer pa je res, da samo s koncertom v Križankah ali Hali Tivoli ne moreš preživeti, če živiš samo od glasbe. Zato seveda nastopaš, kjer te povabijo ... to so tudi manjša prizorišča, klubi, če hočete, ali pa navsezadnje veselice, odvisno od glasbene zvrsti, ki jo izvajalec oziroma skupina igra. Sama sem nastopala tako v Cankarjevem domu s simfoniki kot tudi gostja na kakšni veselici. In s tem nimam težav. Zame je najpomembnejše občinstvo, tega pa nikoli ne delim na urbano ali manj urbano.

Je pri nas možno preživeti zgolj z glasbo?

Se da, če si deloven, prilagodljiv in imaš trdo kožo.

Ste imeli kdaj običajno službo? Bi lahko tako živeli?

Prvi dve leti po srednji šoli sem dobila zaposlitev v vrtcu Artiče in v Brežicah, ob delu sem tudi nadaljevala študij. Toda ko sem se morala odločiti, služba v vrtcu ali petje in potovanja, je seveda prevladalo zadnje. Zdaj si pa že res težko predstavljam, da bi redno delala v službi. Od svojega 20. leta sem tako rekoč svobodnjak.

Kako dolgo ste že poročeni s Frenkom? Kaj je vaš recept za dober zakon?

Poročena sva 22 let, skupaj pa – uh – boljše, da ne govorim. (smeh) Težko je to razložit v nekaj stavkih, zato bom odgovorila na kratko; kemija, skupni interesi, prilagajanje, usklajevanje, potrpežljivost naklonjenost, spoštovanje, pozornost. Če si par, ni prostora za veeelikiii ego. Ja, pa skregat se moraš tudi kdaj, pa veliko ljubiti!

Z možem tudi delata skupaj – je težko usklajevati zasebno in poslovno plat?

Številni pravijo, da s partnerjem ne bi mogli delati. Naju je povezala glasba. To je način življenja. Poslovna plat in zasebnost se prepletata. Ne moreš ju čisto ločiti. Redki so trenutki, ko čisto odmislimo posel.

Kaj vam pomeni družina?

Ogromno! Vedno sem sanjala o tem, da bom imela družino, dva otroka. Družina je celica, ki ti da življenje, popotnico v življenje in v katero se lahko vedno vračaš. Ne glede na to, koliko časa preživiš z njo, je pomembno, da je tisti čas kakovosten. Ponosna sem na svojo družino, in če je ne bi imela, bi bil, kljub mojim uspehom, en del mene prazen.

Veliko se je treba  ljubiti in kregati!

Imate dva otroka – koliko sta stara, kaj počneta? Je kdo zajadral v glasbene vode?

Gašper je zdaj star 19 in študira v Mariboru, poleg tega še vedno trenira rokomet. Matevž pa je star 21 in študira v Novem mestu. Njega vleče v glasbene vode. Trenutno nabira izkušnje s petjem v glasbeni skupini Rock Defect, skupaj pa nastopava v muzikalu Vesna. In v tem res uživa! Občasno pa zaigra kakšno tekmo s svojim nogometnim klubom Terme Čatež iz Brežic, pa tudi v nogometni ekipi glasbenikov, če mu le čas dopušča.

Kako skrbite zase, za lepo telo in obraz? Telovadite?

Predvsem je pomembno, da se v svoji koži dobro počutim. Že sam življenjski slog mi ne dovoljuje, da bi se preveč zapustila, zato kar redno telovadim, skrbim za nego telesa in obraza ter za uravnoteženo prehrano, pa dovolj spanja potrebujem.

Kako se sproščate, kaj vas pomirja? Kako se motivirate, ko se vam zdi, da ne zmorete več?

Občasno si vzamem dan ali nekaj ur samo zase. Proč od vsakdanjih obveznosti. Pa naj bo to kavica s prijateljico ali neobremenjeno nakupovanje, masaža, savna ali pa branje izbrane knjige. Mislim, da to potrebuje vsak od nas.

 Besedilo: Eva Jandl // Foto: Dejan Nikolič, Goran Antley

Priporočamo