Nuša Derenda: “Oder je že 20 let moj drugi dom”

Nuša Derenda: “Oder je že 20 let moj drugi dom” (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
17. 1. 2018

Nuša Derenda je prava energijska bomba. 20 let je že na sceni, a njena energija menda vsak dan raste. Predstavila je novo pesem in celo svoj nakit ter odgovorila na vprašanje, zakaj nam ne uspe zmagati na Evroviziji.

20 let ste že na naši glasbeni sceni, po dolgem času se vračate z novo pesmijo. O čem govori vaša nova pesem?

Besedilo skladbe Naj mi dež napolni dlan je napisala Tina Muc. Govori o tem, da karkoli že počnemo v življenju, imamo vsi vzpone in padce. Nobena pot ni lahka, pa tudi če se tako zdi na prvi pogled. Ne smeš pa se bati izzivov, moraš verjeti vase, biti optimist, tako si potem na vsaki poti 'zmagovalec'!

Kako se spominjate svojih pevskih začetkov?

Moji pevski začetki (v skupini) segajo že 35 let v preteklost. Eden izmed prvih nastopov je bil za novo leto. Tako sem letos že 35-tič pela za silvestrovo. Spomnim se, da sta bila z mano na plesu tudi starša. Tudi repertoarja se malo spomnim. Sem pa vesela, da takrat še ni bilo YouTuba, ker nisem prepričana, kako je to zvenelo. (smeh) Toliko o čistih začetkih. Leta 1998, po večletnem nastopanju po tujini, pa sem v oddajo Orion na nacionalki zapela skladbo Vzemi me veter avtorice Majde Arh in z njo zmagala. Ta oddaja me je potegnila v samostojne glasbene vode. Lahko rečem, da sem bila kar presenečena, nisem pričakovala, da se bo pozneje vse tako razvijalo in da bom čez 20 let z vami govorila o tem.

Nastopate v muzikalu Vesna, vas je to od nekdaj privlačilo?

Da, že od otroštva je bil oder tako rekoč moj drugi dom. Od vrtca sem nastopala kot pevka, plesalka ali igralka. V osnovni šoli povezovala različne prireditve, pela v zboru in nastopala v šolskih gledaliških predstavah, pa tudi pozneje v srednji šoli, v dijaškem domu na Taboru, sem bila članica gledališke skupine pod mentorstvom gospe Marte Šuštaršič. V muzikalu pa nastopam tokrat prvič in moram reči, da zelo uživam!

Snujete še kakšne nove projekte?

Najbolj sem vesela nove pesmi, seveda! Zaradi glasu in glasbe, ki smo jo v tem času ustvarili, sem navsezadnje zaslovela. Zelo se veselim prihodnjega leta, ko bom vse leto s koncerti slavila 20-letnico delovanja. Prva dva koncerta bom izvedla s svojo glasbeno skupino in gosti v Viteški dvorani brežiškega gradu 27. in 28. januarja, 17. marca me čaka koncert s Simfoničnim orkestrom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, drugi koncerti pa bodo sproti napovedani. Zelo bom vesela, če me bodo moji zvesti poslušalci spremljali in s svojo prisotnostjo z mano podoživeli teh 20 let mojega delovanja. Ja, pa še nekaj novega sem pripravila v sodelovanju z Zlatarno Aura in Karat iz Novega mesta. Skupaj z Vladimiro Fink Pavlin in njenim sinom Davidom smo pripravili mojo kolekcijo nakita. Obožujem nakit, no, katera ženska ga pa ne! Lepo pa je videti tudi kakšno lepo zapestnico na moški roki. Tudi za to smo poskrbeli!

Ste redna gostja festivalov, zastopali ste nas tudi na Evroviziji. Kako je danes s festivali, zdi se, da jih je res veliko ...

Se vam zdi, da jih je veliko? Festivali so dobra promocija, še zlasti za izvajalce in za avtorje, ki želijo skupaj predstaviti novo pesem in sebe širši javnosti. Meni so bili predvsem na začetku moje samostojne glasbene poti dobra promocija, dobra odskočna deska. Pesmi iz tistega obdobja so se nekako bolje uveljavile. A časi se spreminjajo, imam občutek, da se festivalske skladbe ne vrtijo toliko na radijskih postajah, in se sprašujem, čemu so sploh namenjeni ...

Nuša Derenda: “Oder je že 20 let moj drugi dom”

Zakaj nam ne uspe zmagati na Evroviziji?

Najprej se moramo na državni ravni vprašati, ali si to res želimo! Če je odgovor pritrdilen, pa bi se stvari morali lotiti veliko bolj profesionalno, vložiti bi bilo treba veliko več časa in denarja, kajti to je dobra promocija države, ne samo izvajalca! V zadnjem času se mi predstavniki naše države na Evroviziji kar smilijo, toliko pritiskov je nanje. Pa saj ni kriv, če je zmagal na Emi! Izvajalec bi potreboval veliko več moralne podpore Slovencev. Mi pa tako radi kritiziramo ...

Januar je za glasbenike mesec počitka, predvsem zaradi decembrskih nastopov. Je tudi pri vas tako?

December je za nas glasbenike seveda mesec, ko nastopamo še nekoliko več kot sicer. In tudi pri meni ni bilo nič drugače. Z muzikalom Vesna, z nekaj orkestri, z glasbeno skupino, s katero smo vstopili v novo leto pred Mestno hišo v Ljubljani, skratka, zelo pestro ...

Imate radi praznike?

Med prazniki pogosto nastopam, zato so mi trenutki, ki jih lahko preživim s svojimi najbližjimi, zelo pomembni. In vedno se najde čas za to, je pa potrebno malo več usklajevanja in načrtovanja. Kot vsako leto smo tudi tokrat okrasili jelko na božični večer. To navadno naredita Gašper in Matevž.

Še čutite posledice prazničnih pregreh? Radi pečete in kuhate?

Decembra so bile na vsakem koraku sladice in različne dobrote, težko se jim je bilo upreti, priznam! Za potice in piškote pri nas še vedno poskrbita mama in tašča. Jaz pa raje pripravim predjedi in glavne jedi. No, tudi kakšno sladico včasih naredim, pa sploh ne slabo, veste? Samo čas moram imeti!

Besedilo: Eva Jandl // Foto: Goran Antley

Priporočamo