Nuša Derenda: Po MMS pa v dvoje na Popevko

Vir: Lea
13. 7. 2012

"Melodije morja in sonca naj bodo znova primorske. Ljubljančani imajo festival Slovenska popevka, Štajerci Festival narečne popevke, mi, Primorci, pa MMS," je bil pred mesecem dni jasen umetniški vodja letošnjega festivala pevec Slavko Ivančić, ki je dveletno festivalsko zatišje izkoristil z delovno ekipo Avditorija in nacionalne televizije za vnovičen zelo uspešen zagon festivala.

In res je bil letošnji že 32. festival MMS v do zadnjega kotička polnem zunanjem delu portoroškega Avditorija ter ob častnem gostu večera predsedniku države RS dr. Danilu Türku s soprogo neideološko obarvan, nezahteven, sproščen in vesel, ponudil je 14 različnih poslušljivih pesmi, pri katerih je bilo čutiti kakovost brez banalnosti, ki je v minulih letih festival z glasbenimi 'naturščiki brez vizije' skoraj pokopala.

Ena in edina

In imamo veliko zmagovalko letošnjega festivala – pevko Nušo Derenda, ki se je po 12 letih spet vrnila v sončen Portorož in z nostalgično obarvano pesmijo Za stare čase pometla s konkurenco ter dokazala, da ostaja ena izmed najboljših slovenskih pevk, ki vedno znova preseneti s svojim unikatnim nastopom in vrhunsko interpretacijo pesmi.

Odlična pevka, ki je vajena festivalskega zmagoslavja, tokrat zmage v Portorožu realno ni pričakovala, saj je imela že vnaprej dogovorjen dveurni nastop takoj po koncu MMS, in sicer v luksuznem hotelu GH Bernardin, kjer jo je na posebnem dogodku nestrpno pričakovalo več kot 900 povabljencev iz enega od uglednih slovenskih podjetij.

Tako je Nuša v Avditoriju, ko še ni čisto dojela, da je znova na najvišji stopnički, korektno opravila vse obveznosti do nacionalne televizije in se za nekaj trenutkov posvetila množičnemu navalu sedme sile, potem pa odhitela na vnaprej dogovorjen nastop. Revija Lea jo je tako s svetlobno hitrostjo pospremila do družinskega avtomobila, kjer nam je Nuša z veseljem iz prve roke razkrila prve sladke občutke ponovnega nadvse zasluženega glasbenega slavja.

"Presrečna sem. Res! Niti v sanjah nisem pričakovala, da bom zmagala. Na festival sem šla sproščeno, a z dobro in kakovostno pesmijo, ki sta mi jo pripravila zakonca Vlašič v sodelovanju z odličnim glasbenikom Raayem. Na melodijah sem bila v preteklosti že dvakrat tik pod vrhom. No, tokrat sem prva. (smeh) In – kako že pravijo – v tretje gre rado. Pri meni je očitno ta izrek obveljal, (smeh) " je bila jasna Nuša, ki je sprejemala čestitke in poljube z vseh strani.

Zagon je bil močan

"Priznam, kar čustva so me preplavila ob pogledu na poln Avditorij. Težko to izrazim, kajti tak trenutek se težko opiše z besedami in si ga realno vedno želi vsak glasbenik. Komunikacija in odziv občinstva sta zelo pomembna, saj tako že v trenutku začutiš, ali si s svojo ekipo zadel glasbeno v pravo smer. Mi očitno letos smo, saj je bil odziv od prve do zadnje minute res fantastičen. Melodije morja in sonca že od nekdaj veljajo za prav poseben festival, saj je vzdušje sproščeno, netekmovalno. Vesela sem, da sem spet nastopila in zmagala, saj če verjamete ali ne, je to za vsakega glasbenika prav poseben zagon in notranja energija je povsem drugačna, če nastopiš pred velikim Avditorijem na odprtem ali v zaprtem televizijskem studiu, kjer vse poteka drugače in je zagon veliko manjši."

Teden pred nastopom na festivalu MMS je bil za Nušo zelo naporen, saj je nastopila na festivalu Sunčane skale v Hercegnovem, posebni prireditvi ob 40-letnici Avditorija Portorož in na festivalu, ki zaradi neposrednega nastopa zahteva številne priprave in odrske vaje. A glasbenica, ki v višino meri samo 154 centimetrov, kot prava profesionalka ni niti za trenutek pokazala utrujenosti.

"Pred finalnim večerom letošnjih portoroških melodij, ki so bile v vseh pogledih odlično organizirane, je bil res nor teden. Bom direktna: bilo je res naporno in priznam, da me že malce daje moj emšo. (smeh) Zato pa je zmaga toliko bolj sladka, ker je nepričakovana. Posvečam jo svojim trem zlatim fantom: Frenku, Matevžu in Gašperju. Obožujem družinske trenutke, ki so le naši in stran od medijskih luči."

Kratek oddih

Letošnja nepričakovana zmaga na festivalu MMS je pevki spremenila tudi veliko že vnaprej dogovorjenih poletnih načrtov z družino, a nam je sama povedala, da bo kot prava profesionalka in predvsem mamica poskrbela, da bo čim več v krogu svoje družine.

"Po zmagi se lahko veliko poletnih načrtov zaradi dodatnih obveznosti spremeni, a verjemite, kakšen dan in več si bom s svojo četico zlatih fantov vzela tudi čas zase in skočila na krajši morski oddih brez medijskih luči, kjer bom v sproščenem duhu brez stresa nabirala novo energijo. Jeseni me čaka nov pomemben nastop, izziv na festivalu Slovenska popevka, kjer bom v duetu zapela z odličnim slovenskim glasbenikom Markom Vozljem. Nato pa bo že čas za mojo novo zgoščenko."