Nuša Derenda: Pri izseljencih v Torontu

Nuša Derenda: Pri izseljencih v Torontu (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lea
27. 11. 2012

Pevka Nuša Derenda je november preživela v Torontu, kjer je pela tam živečim Slovencem.

"O tem sem vedno sanjala, samo nikoli si nisem predstavljala, da me bodo sprejeli tako prisrčno in toplo. Prav ganili so me." Sicer pa je to že četrta pot Nuše čez lužo, pred tem je pela v ZDA, v zveznih državah New York, Oklahoma, Minnesota in Iowa. Vendar je bil to zanjo še poseben nastop, saj je prvič pela za Slovence, kajti do zdaj je nastopila le za Nemce.

Še pred 15 leti je namreč bil to njen prevladujoči trg. Ni skrivnost, da Nuša že od nekdaj sodeluje tudi s tujimi glasbeniki in se udeležuje tujih festivalov ali nastopov v tujini (na Malti, v Romuniji, na Sunčanih skalah v Črni gori, več festivalov na Hrvaškem, Švedskem, Nizozemskem, Nemčiji).

Prav tako pa je sodelovala že s številnimi tujimi glasbeniki, z Johnnyjem Loganom, s Tonyjem Cetinskim, Terezo Kesovija, ki jo je tudi povabila na njen koncert na Hrvaškem, skupinama Latino in Srebrna krila, s katero je prav pred kratkim posnela duet.

Sicer pa je Nuša na slovenski glasbeni sceni že 14 let in prihodnje leto bo pred njo 15-letna samostojna glasbena pot v Sloveniji. Nuša poje že od 7. razreda, ko je začela peti v skupini. Petje jo tako spremlja že 30 let.

Razveselila slovence v Kanadi
S koncertom, ki ga je imela na začetku novembra v Torontu v Kanadi, pa je razveselila tam živeče Slovence. Isti večer je zapela tudi vokalna skupina Plamen, ki jo vodi Marija Ahačič Pollak in ki je že večkrat gostovala v Sloveniji. Z njimi je celo zapela zborovsko Ne ouri. To se je zgodilo čisto slučajno, glavna sopranistka in solistka žal ni mogla biti navzoča in prosili so, ali lahko Nuša priskoči.

Pri pesmi Kje so tiste stezice, ki so jo zapele skupaj gospa Marija, Plamen in Nuša, pa se jim je pridružil tudi njen mož Frenk s harmoniko. Na koncu so zapeli še ljudsko Ali zonkraj Dravce, saj ljudske pesmi Slovenci v Kanadi še posebej radi slišijo.

Da je bilo vzdušje na banketu res enkratno, je poskrbel še Mito Trefalt kot Košnikov ata. Vodil pa je tudi plesne igre, tako da so se vsi res od srca nasmejali in se zabavali.