Z Nušo Derendo o njeni energiji, o možu in tudi o harmoniki

Z Nušo Derendo o njeni energiji, o možu in tudi o harmoniki (foto: Story Press) Story Press
Vir: Story
25. 9. 2015

Nuša Derenda nas vedno prevzame s svojim nastopom in energijo. Pravi, da njen 'temperament' ni naučen ali narejen, temveč prirojen. Že od malih nog se namreč rada pojavlja pred občinstvom.

Kjerkoli se Nuša Derenda pojavi, vlada vedno zgolj pozitivna energija.
“Druženje z glasbeniki po koncertih po vsej Sloveniji bo morda obrodilo tudi kakšen nov duet,” pravi Nuša.

Story: Še malo in boste praznovali polnoletnost na naši glasbeni sceni. Kaj je največja razlika med tisto Anuško, ki je prišla na avdicijo k Frenku, in današnjo Nušo?

Takrat sem mislila, da bo petje le moj hobi. Bila sem zelo mlada, v petju in nastopanju sem našla izzive, zadovoljstvo, veselje in ljubezen, nisem pa si mislila, da bo to kdaj moj poklic. Po vseh teh letih pa vendarle vem, da sem izbrala pravo pot.

Story: Že zelo zgodaj v otroštvu so starši odkrili vaš talent. So vas oni spodbudili k prvim korakom ustvarjanja. Se še spomnite svojega prvega javnega nastopa?

Starši so mi bili v veliko oporo. Spodbujali so me, da sem svoj talent razvijala, nikoli pa mi niso ničesar vsiljevali. Vedno sem se rada pojavila pred publiko, že od treh let sem namreč nastopala ob različnih priložnostih, pa naj bo to na družinskih praznovanjih, v vrtcu, šoli ali pa v garaži pri moji babici, ko sem prepevala namišljenemu občinstvu.

Story: Poleg glasbe ste se posvetili tudi študiju na Pedagoški fakulteti, smer predšolska vzgoja. Si predstavljate, da bi zdaj vsako jutro hodili v vrtec?

Uf, zdaj pa res več ne, čeprav zelo rada nastopam tudi za najmlajše.

Story: Zadnjo nedeljo v avgustu ste v Arboretumu znova navdušili publiko na Čarobnem dnevu z Lidlom, prireditvi za vso družino, na kateri skoraj vedno nastopate. Kaj je najbolj luštno na teh dnevih?

Ravno na Čarobnih dnevih imam priložnost, da se družim z otroki in njihovimi starši. V veselje mi je, ko skupaj pojemo, plešemo in se zabavamo. V hitrem tempu življenja je premalo priložnosti in možnosti, da družine dragocene trenutke preživijo skupaj. Res redki so dogodki, kot je Čarobni dan, v sklopu katerega je poskrbljeno za celodnevno animacijo družin. Vsa pohvala organizatorjem, ki imajo veliko srce in lepo poskrbijo tako za obiskovalce kot tudi za nas nastopajoče. Naj živi Čarobni dan! (smeh)

Story: Kakšen pa je za vas čaroben dan? Kar zamižite in si predstavljajte ... Kje ste, s kom ste, kaj počnete?

Prešinila me je misel na potovanje izpred treh let, ko smo se z družino odpravili na Florido. Takrat smo res uživali v trenutkih, ki smo jih lahko preživeli skupaj. Lepe spomine imam na tiste dni, ko smo se kot družina odpravili v Universal studios v Orlandu, kjer sva tudi midva z možem zelo uživala in se celo za nekaj trenutkov 'vrnila' v otroštvo. Takšnih 'čarobnih' družinskih dni je bilo v zadnjih 19 letih kar premalo.

Story: Nekoč ste dejali, da je uspeh brez družine nesmiseln. Dva sta vam že skoraj pobegnila iz družinskega gnezda. Ste še vedno veliko skupaj?

Moram priznati, da precej časa preživimo skupaj. Celo več kot takrat, ko sta bila otroka majhna. Zdaj imava tudi midva z možem malo več prostega časa, ki ga z veseljem posvetiva otrokoma. Fanta v najstniških letih potrebujeta še veliko podpore, pogovora in občutka, da jih imava rada in da jima bova vedno stala ob strani.

Story: Kje se pri Gašperju in Matevžu najbolj opazi rek, Jabolko ne pade daleč od drevesa'?

Mislim, da imamo pri nas to zelo očitno porazdeljeno. Gašper je 'Frenkov', Matevž pa 'moj'. (smeh) Vse to se odraža tako v zunanji podobi kot tudi v 'karakterju' in talentih.

Story: Mož Frenk vas navadno spremlja na nastopih, skrbi za ozvočenje. Se bolj varno počutite na odru, če je Frenk v bližini?

Seveda. (smeh)

Story: Kdaj ste nazadnje v roke prijeli harmoniko?

Ne spomnim se, je minilo že kar precej let. Verjetno zato, ker doma nimamo niti ene 'brezhibne' harmonike, razen moževe, ki je 120-basna in je zame preeeveeelika.

Story: Kako bi zaključili stavek: "Ne ni res ..."

... zdaj vem, da to ni res ... Da je že 14 let od zmage na Emi in mojega zelo uspešnega nastopa na Evroviziji na Danskem.

Story: Kje se vidite čez dvajset let?

V zasluženem pokoju, pa morda tu pa tam še na kakšnem odru. (smeh)

Story: Od kod vsa energija ('Energy'), ki preplavi oder, ko se na njem pojavite?

Bi rekla, da od Boga! Ta energija ni naučena, ni narejena, to sem preprosto jaz. S to energijo sem prišla na svet.

Story: V družbi številnih glasbenikov vas to poletje srečujemo na dogodkih Telemachova mreža zabav. Morebiti pogosta druženja obetajo kakšno novo sodelovanje, duet?

Telemachov pajek je v svojo mrežo ujel čudovito ekipo glasbenikov, v družbi katerih potujemo po vsej Sloveniji. Pogosta druženja seveda lahko obrodijo sadove, sploh v prijetnem vzdušju, ki smo ga vedno znova deležni. (smeh)

Story: Kako bi ocenili letošnje poletje? Vas je primerno razvajalo?

Moje poletje je bilo zelo razgibano, zanimivo, na trenutke pa tudi 'stresno'. Vsekakor pa vendarle zabavno.

Napisal Domen Mavrič
Fotografije Story press

Značke: Nuša Derenda
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story38/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 38/2015

Story 38/2015, od 17. 09. 2015