Nuša Derenda v Zambiji reševala otroke

Vir: Lea
15. 8. 2013

Priljubljena pevka Nuša Derenda je bila pred dnevi v afriški državi v razvoju, Zambiji, kamor je odpotovala s slovensko delegacijo Unicefa. Pevka je na lastne oči spoznala, kako na terenu pomagajo otrokom. Kot osebo dobrega srca jo je celotna situacija seveda tudi pretresla in šokirala.

Nuša Derenda je v zambijski prestolnici Lusaka obiskala center za nedohranjene otroke, kjer Unicef pomaga oslabljenim otrokom s programom terapevtskega hranjenja, matere pa ozavešča o prednostih dojenja in ustreznega hranjenja otrok.

"Ponosna sem, da sem lahko skupaj z Unicefom obiskala otroke v Zambiji. To je bila edinstvena izkušnja, saj sem iz prve roke spoznala, kako pomembna je pomoč v državah v razvoju. Čeprav so me zgodbe močno pretresle, sem vesela, da sem jih spoznala in jim prisluhnila," je povedala Nuša, ki je še dodala, da se v Zambiji otroci soočajo predvsem z nedohranjenostjo ter nedostopnostjo šolanja in zdravstvene oskrbe.

Otroci so jo očarali

Med številnimi izleti in ogledi v Zambiji je Nuša obiskala tudi šole v kraju Petauke, kjer se je na lastne oči prepričala, kakšna je razlika med šolama v smislu zagotavljanja pitne vode, sanitarij in higiene ter vpliva prisotnosti oziroma odsotnosti teh dobrin na kakovost učnega okolja in procesa.

"Pomanjkanje pitne vode in ustreznih sanitarij v šolah lahko povzroči izbruh številnih bolezni, kot so diareja, kolera in griža. Kadar otroci zbolijo, so njihovi starši prisiljeni ostati doma in skrbeti zanje, odsotnost z dela pa povzroči izpad dohodkov, ki jih v revnejših predelih nujno potrebujejo za preživetje. Zato je pomembno, da se pitna voda in sanitarije zagotavljajo tudi širše, ne samo v šolah, temveč tudi v širših skupnostih."

Pretresena

Nušo se je močno dotaknila tudi pretresljiva statistika. "Stopnja umrljivosti novorojenčkov je 60 smrti na 1.000 rojstev. Najhuje pa je to, da ima otrok, ki je bil enkrat podhranjen, kljub ozdravitvi, posledice za celo življenje," nam je povedala Nuša in dodala: "Ko vidiš mater, ki je pravkar izgubila otroka, ki nemočno joče in kriči, se te to res dotakne."

Več o svoji izkušnji ob obisku Zambije je povedala v intervjuju, ki ga lahko v celoti preberete v novi številki revije Story. V njej vas tudi čaka še več fotografij s potovanja.

Priporočamo