Nuša Drašček: S sinčkom rada skupaj zapojeta

Nuša Drašček: S sinčkom rada skupaj zapojeta (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
5. 1. 2018

Nuška Drašček, operna pevka in mama, ki ima za sabo polno projektov, je po dolgem času delala tudi na silvestrski večer. Poklepetali sva o njenih projektih, ljubezni do muzikalov in praznikih, ki jih Nuška obožuje.

Story: Za vami so različni projekti, od dobrodelnih koncertov, muzikala Vesna do opernih predstav, pa tudi vaš koncert v Cankarjevem domu. Kje najdete čas in energijo za vse te projekte?

To je moj poklic, na to se navadiš. So meseci, kot je december, ki so res bolj polni, letos se je vse poklopilo z lepimi projekti. Je bil pa tudi november že takšen, zato sem se imela čas navaditi na takšen tempo. Uživam v vsem, zahteva pa to veliko načrtovanja in trudim se, da vsaj popoldne, ko pride sin iz šole, čas preživljam z njim, in večino stvari naredim že v dopoldanskem času.

Story: Z Jacquesom ste imeli nastop v Cankarjevem domu, peli ste tudi na silvestrski večer ... Se kaj posebej pripravljate za koncerte, imate po vseh teh letih še vedno kaj treme?

Gre za skladbe, ki jih večinoma že poznam, le besedila moram pregledati še enkrat, ampak se je težko posvetiti samo temu, ker imam toliko drugih projektov, tako da se malce pripravljam na to, malce imam priprave na silvestrovo v operi, saj bom po dolgem času spet delovna ta dan. Tremo imam vedno, brez nje še nisem šla na oder. Ampak to je bolj trema, ali bo ljudem koncert tako všeč, kot jim je bil prejšnji, sama od sebe veliko pričakujem in čutim veliko odgovornost do občinstva.

Story: Imate pred nastopi in koncerti kakšen poseben ritual?

Vedno se upojem na solo pevski način, saj se to za moj glas najbolj obnese in je dolgoročno gledano najboljša naložba. Trudim se paziti na glas, tako da hodim naokoli zavita. Pred koncerti pa se poskušam tudi malce bolj naspati, umiriti nervozo in živčke ter dan ali dva prej spati vsaj 8-9 ur.

Story: Kaže tudi sin kakšno glasbeno navdušenje?

Rad kaj zapoje, včasih me prosi, da tudi skupaj kaj zapojeva. Ga pa najbolj zanima likovno ustvarjanje, zelo rad oblikuje figurice iz fimo mase, rad riše, ustvarja iz papirja. Ima ustvarjalno žilico, sicer pa je zelo empatičen in čuteč fantek.

Story: Trenutno v muzikalu Vesna igrate vlogo tete Ane in mame.

Ves čas se izmenjujemo, v zadnjem času sem bolj igrala mamo. Muzikala sem se lotila podobno kot opernih vlog: učenje besedila, učenje skladbe, potem pa preigravaš in izdeluješ vlogo. Mogoče si edino dovoliš kakšno stvar več kot v operi. Je pa res super projekt, dobra ekipa, veliko se zabavamo in smejimo.

Story: Zelo radi imate muzikale, v veliko izvedbah ste tudi igrali. Če bi lahko izbrali katerikoli muzikal, v katerem bi želeli igrati?

V Nesrečnikih - Les Miserables, Eviti, nekaj krasnih je tudi na West Endu, kakšen West Side Story in karkoli od Sondheima.

S sinčkom rada skupaj zapojeta

Story: Imate kakšen lep spomin iz otroštva, povezan s prazniki?

Božič me navda z občutkom topline, ko sem bila majhna, smo imeli bele božiče, in to zdaj res pogrešam. Drugače pa so v spominu vonj po piškotih, toplota, družina. Nimam specifičnega spomina, ampak me vse našteto spominja na božič. Da smo skupaj in se imamo lepo. Tisti občutek, ko si zvečer pod toplo odejo na kavču in gledaš lučke, to je zame čar božiča.

Story: Kako preživljate praznike z družino?

Zdaj je vse podrejeno sinu, saj je zelo kreativen, pomaga okrasiti smrečico, vsak dan si zamisli nekaj novega, zadnjič je rekel, da morava nujno skupaj nekaj speči, in potem mi pomaga. Letos sva naredila tudi adventni venček iz papirnatih rož, res ga je veselje gledati med ustvarjanjem. Pomagala sem tudi peči piškote Miklavžu, ker je rekel, da ne bo zmogel sam. Si moram pa vse te aktivnosti načrtno dati v koledar, ker imam toliko drugih stvari.

Story: Kaj sicer najraje počnete v prostem času?

Zelo, zelo rada berem, sem privrženka knjige v fizični obliki, ampak mi zadnje čase ne znese niti, da bi si vzela čas in si knjigo izposodila. Navdušena sem nad kriminalkami, saj se ob njih sproščam. Poleg tega rada šivam in kuham ter pečem. Z vsem tem se sproščam in poskrbim, da mi glava neha brneti.

Story: Vas v prihajajočem letu čakajo kakšni novi projekti?

Na začetku leta računam, da bo izšel album s šansoni Edith Piaf. Potem me čaka Ema, v operi se bo delala predstava Lepotica in zver, čakajo me ponovitve Pepelke, vmes pa še moji koncerti. Sezona bo polna in res sem vesela, da počnem nekaj, kar mi je tako všeč. So pa ideje vedno in ves čas razmišljam o novih repertoarjih.

Besedilo: Klavdija Rupar // Fotografije: Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story1/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 1/2018

Story 1/2018, od 28. 12. 2017