Nuša Lesar: Televizijka z laboratorijsko haljo

Nuša Lesar: Televizijka z laboratorijsko haljo (foto: arhiv Kanal A) arhiv Kanal A
Vir: Lady
20. 7. 2016

Nušo Lesar, temnolasko s širokim nasmehom, poznamo iz informativne oddaje Svet na Kanalu A. Pa bi kdaj uganili, da 29-letnica zaključuje študij laboratorijske biomedicine?

Eden od njenih talentov je namreč tudi strast do laboratorijskih raziskav. Kot nam je povedala, jo od naziva diplomirani inženir laboratorijske biomedicine loči le še diploma. "Sem namreč med tistimi grešniki, ki moramo do septembra končati študij in te dni sedim za računalnikom in pišem," nam je odgovorila na vprašanje, kaj ji v prvih poletnih dneh poleg dela polni njen urnik. Temnolaska, ki jo je svet laboratorijskih raziskav zanimal od nekdaj, v diplomi tako raziskuje, ali koncentracija živega srebra v laseh matere in popkovnične krvi otroka vpliva na prezgodnji porod in nizko porodno težo in kako. Osupljivo, kajne?

"Želela sem storiti nekaj zunaj moje cone udobja"

Nuša je v svetu novinarstva namreč pristala po tem, ko je, kot pravi, na presenečenje številnih ponavljala prvi letnik. "Tako se je obrnilo. Na moje veliko razočaranje sem ponavljala prvi letnik in ob tem imela zelo slabo vest in slabo mnenje o sebi. Takrat sem si želela storiti nekaj, kar bi bilo zunaj moje cone udobja in to sem storila tako, da sem šla na lokalni radio v Ribnici in vprašala, ali imajo kakšno delo zame. Takratni urednik Marko Modrej je rekel, da bodo nekaj že našli zame in tako sem začela. Najprej sem delala kot novinarka, potem kot mode­ratorka ... zaključila sem, ko se je radio združil z Radiem 1, so me pa do tedaj že opazili na Pop TV in me poklicali na 'probo'. Prišla sem in drugo je zgodovina," nam je zaupala voditeljica, ki si sicer dela v tej smeri trenutno ne predstavlja. "Ta svet me je od nekdaj zanimal. Svet laboratorijev, preiskav in analiz. In še danes me. Je pa res, da z vsakim letom, ko sem v medijih in manj v laboratoriju, se to malce ohlaja. Po drugi strani je pa tudi tako, da je to tudi del medicine in vse, kar je povezano z njo, je zelo živa veda. Veliko se spreminja, biti moraš na tekočem in če si nekaj let zunaj tega, kot sem bila jaz, te čaka veliko dela, da nadoknadiš. Veliko dela je potrebnega, da si dober laborant. Za zdaj o tem, da bi se vrnila v laboratorij, ne razmišljam, razmišljam pa, da bi na neki način nekoč povezala svojo stroko prek kakšnega podjetništva," pravi Nuša.

Besedilo: Kaja Milanič
Foto: arhiv Kanal A