Kako se je Nuška Drašček pripravila na kopalke in morje

Kako se je Nuška Drašček pripravila na kopalke in morje (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
27. 8. 2015

Simpatična pevka Nuška Drašček Rojko je del počitnic z družino že preživela na morju in v naravi. Drugi del pa jih še čaka, saj je v oddaji Znan obraz ima svoj glas dobila še potovanje v Turčijo. Zaslužen oddih, ki ga bo vsekakor izkoristila.

Story: Del počitnic je, kolikor vem, že za vami. Kako ste se imeli?

Glede na moj tempo je včasih kar izziv najti luknje, ki nam omogočajo dopustniške užitke. Letos smo tako na hitro in kratko malo pobegnili v gore, bili smo že v Umagu, čaka nas pa še Turčija (nagrada Sončka iz oddaje Znan obraz ima svoj glas, op. p.). Umag je bil izbran zato, ker je relativno blizu, jaz pa nisem vedela, ali se bom morala v tistem času peljati še na kakšno vajo, in ker je imel Miha obveznosti na koncu dopusta v Portorožu. Čudovito imajo urejeno tudi za otroke. Imajo dovolj igral, potk za učenje vožnje s kolesom ipd., tako da je naš mali res užival! Odkrito pa priznam, da če ne bi bilo Luke, me morje do septembra najbrž ne bi videlo, bi ostala bolj v hribih ... Tam lažje prenašam vročino.

Story: Kdaj ste se prvič odpravili v hribe in kako uživate, ko ste obdani z naravo?

Naravo imam zelo rada, uživam ob pogledih na lepe gozdove, cvetoče travnike, obdelana polja ... Za kakšne prav dolge pohodniške ture nisem. Prvi tak pohod je bila npr. Špička pred približno šestimi leti. Prav tako nimam kondicije za to, grem pa vseeno rada, še posebej, če je lepa pot in lahko zraven poduham kakšno rožo, vidim srno ... Všeč so mi tišina, vonj gozda, sonce na travnikih, hladni studenci. Uh, zdaj me vleče bolj v hribe, pred nekaj leti pa bi se gotovo odločila za morje. A mi je zadnja leta enostavno prevroče, prav tako prenevarno za kožo, takoj sem opečena in se moram zelo paziti. Ker vročine res ne prenašam, sem raje na bolj svežem zraku.

ODKLOP Dopust z družino je za Nuško čas, ko se lahko povsem odklopijo od vsakodnevnih obveznosti.

Story: Triglav ste že osvojili?

Ne, Triglava še nimam pod kapo in težko rečem, ali ga bom kdaj imela. Za zdaj me ne vleče, ne želim ga imeti samo odkljukanega. Šla bom, ko mi bo res nekaj do te poti.

Story: Se spomnite, kam ste se prvič odpravili z otrokom in družino in kako je bilo?

Prvi tak dopust je bil Brač, kamor sem šla na seminar solopetja in smo združili prijetno s koristnim. Sicer se o dopustniški lokaciji odločava skupaj, a včasih ni prav veliko prostora za manevre, če je treba še kaj delati zraven. Dopustniški dnevi so pa podobni. Skupaj vstanemo, budilka je kar naš Luka, zajtrk, na plažo, veliko plavanja in postavljanja gradov ter iskanja školjk, okoli 11.30, lahko tudi pozneje, če je sonce bolj za oblaki, gremo nazaj v apartma ali hotel, malo počivamo, pojemo kosilo, nato pa okoli 16.30 nazaj na plažo, tam nekje do večera, spet odvisno od temperatur. Nato pa večerja, branje pravljice in spanje. In priznam, da večkrat zaspim pred Lukom, s knjigo na nosu! (smeh)

Story: Kam pa so vas starši odpeljali, da ste se naučili plavati? Se spomnite prvega morja?

Uh, prav prvega ne, se mi zdi, da so se kar vsa morja iz zgodnjega otroštva stopila v eno. Zelo lepo je bilo. Hodili smo v Novigrad, Červar, Poreč, Nerezine, pozneje na Pag ... Vse dneve smo bili na plaži, še vedno se živo spomnim vonja paradižnikov, ki smo jih imeli kdaj za malico. Pa plavanja z obročem, od katerega se me je bilo kar malo strah ločiti, a so me lepo pripravili, da sem splavala. Skakala sem precej rada v vodo, če je bilo le možno, in to je ostalo do danes. Grem raje na glavo noter kot pa počasi! (smeh)

Story: Pa vas ni strah globine in vsega, kar plava spodaj, ko skočite v vodo?

U, ja. Če ne vidim dna, mi ni prav nič prijetno in se tega raje ne lotim. (smeh) Najbrž bi mi bilo lažje, če bi se recimo potapljala in bi se globina postopoma povečevala, tako mi pa občutek ni všeč in se raje držim preverjenih, vidnih lokacij!

Story: Ste morda kdaj preživljali počitnice v kakšni koloniji ali prespali noč pod zvezdnim nebom v šotoru?

V morje se pevka najraje vrže kar na glavo.

Ne, šotorili nismo, tako da sem se s tem prvič srečala šele v študentskih letih, ko smo z APZ-jevci (APZ Tone Tomšič, op. p.) šli na Kamenjak na krst brucev. V prikolici sem pa bila prvič kakšno leto prej. Moram priznati, da se me ni posebej dotaknilo oz. bi se zdaj najbrž drugače organizirala, šla v to z več kvalitetne opreme, predvsem kar se tiče spanja. Ima pa to svoj čar. No, če ne padeš med prevelike žurerje!

Story: Kako ste morje doživljali v najstniških letih? Se morda spomnite, kam ste prvič odšli brez staršev?

Ko sem bila mlajša, sem bila v morje noro zaljubljena in je bil optimalen večer to, da sem lahko šla na kakšno skalo in samo gledala v daljavo ter si predstavljala potovanja. Pa pela sem si tudi! Zelo rada sem plavala, se potapljala, predvsem pa brala, brala in še enkrat brala! Sama sem šla pa prvič s kolegicami v prikolico, nekje v srednji šoli, in je bilo lepo, polno pravega babjega čveka!

Story: Ko letujete v kakšnem kraju, kaj najprej raziščete?

Če grem prav na dopust, so v ospredju počitek, spanje in uživancija. Rada odkrivam kraje s prazno glavo, da greš ven iz hiše ali hotela in kar pičiš za nosom, peš ali s kolesom. Mene ponavadi odnese do kakšne res dobre restavracije! (smeh) Seveda, če grem v kakšno večje mesto, ki ima nekaj 'teže', se že pozanimam, da si ogledam glavne stvari, sicer sem pa bolj ležerna glede tega. Seveda v razmerju do časa, ki ga imam na voljo. Lepo mi je bilo odkrivati Vis pa Strasbourg, Salzburg, seveda Pariz, Avignon ...

Story: Katero obmorsko mestece vas je najbolj očaralo?

Vis me je zelo očaral, tja se gotovo še vrnem!

Story: Imate raje potovanje z letalom ali avtomobilom? Kaj pa morje z vlakom?

Glede potovanj je odvisno od razdalje, vsak način prevoza ima svoje prednosti in slabosti. Avto je 'na komot', a če se voziš od 8 do 10 ur, je kar naporno. Najbolj elegantno je letalo, na tega sem šla že nekajkrat in priznam, da grem zelo rada. Tudi vlak mi je izjemno všeč, a spet odvisno od razdalje in števila prestopanj. Če bi morala izbirati, bi rekla letalo! V prihodnosti si želim prekrižariti Slovenijo in najti še več skritih draguljev, ki jih imamo v naši res lepi državi. Pa velika želja ostajajo Škotska, Irska in Portugalska. Na vsake toliko obvezno v Pariz, ki ga obožujem. Potovati po nekdanji Jugoslaviji, tudi to je na seznamu. Veliko je lokacij in bo treba razmisliti o kakšnem avtodomu – to se mi zdi kar eleganten način za odkrivanje!

Story: Ni skrivnost, da ste se srečali s številnimi dietami. Kako danes to sprejemate in kako ste se pripravili na kopalke in morje?

Res je! Nobena skrivnost ni, da sem z znanimi prehranskimi nadomestili izgubila več kilogramov, in lahko rečem, da je bila to moja prva prava dieta, ki sem se je lotila z mislijo na zdravstveno stanje. Vedela sem, da se mi lahko v prihodnosti pojavijo težave, če ne bom nečesa spremenila, in ker časa za konkretno vadbo ni in ni bilo, sem se lotila prehrane. Več manjših obrokov na dan. To je bil zame top recept in tega se držim še danes. Vse delam po pameti, tudi prekrške! (smeh)

Story: Kako danes vzdržujete kondicijo in kakšno hrano najbolj potrebujete pri svojih naporih, podvigih?

Uživam raznovrstno hrano, od mesa do rib, veliko solate in druge zelenjave, rada imam različne juhe, čeprav govejo še najmanj, in sadje. Ogromno zelenjave dobim z maminega vrta, tako da hitro opazim razliko med temi in vodno ali kemično pridelanimi izdelki. In je seveda jasno, kaj imam raje. Ne uživam veliko mlečnih izdelkov, pa čeprav imam jogurte zelo rada. Težava je namreč v tem, da mi hitro zabašejo grlo in sem lahko ob glas! Uživam tudi dodaten vitamin C v obliki tablet, sicer pa kondicijo vzdržujem z vsaj nekaj vadbe vsak dan, pa četudi samo peš ali s kolesom po obveznostih in pozitivno energijo. No, če pa zraven dobim še osem ur spanja, sem zmagala!

Story: Kje ste nabirali znanje s področja prehranjevanja?

Nekaj znanja mi je posredoval moj nekdanji trener fitnesa. Ko sem veliko telovadila, sem se drugače prehranjevala, več beljakovin in ob pravih trenutkih hidrati. Tudi telo mi je kar jasno sporočalo, kaj bi. Veliko sem se naučila tudi od ekipe, s pomočjo katere sem pred letom in pol izgubila veliko število kilogramov. Moja napaka oz. področje, na katerem sem se morala izboljšati, je bilo število obrokov v dnevu. Takoj, ko sem to število povečala na pet ali šest, se je moja potreba po hitrih mašilih bistveno zmanjšala. Sicer mi pa zelo ustreza kombinacija mesa in zelenjave. Obožujem morsko hrano, solatke, sadje, presne in drugačne sladice, izdelke iz polnozrnate in pirine moke. Nekako vse v zmernosti! Kot pijača je pa na prvem mestu voda!

Story: Kaj vam pomeni zdravje? Lahko s pravilnim prehranjevanjem vplivamo nanj?

Mislim, da nam je vsem jasno, da je zdravje izjemno pomembno. Kaj je treba narediti, da smo v dobri psihofizični in s tem zdravstveni formi, je pa že druga pesem. Jasno, da na kakšne zadeve ne moreš vplivati, različne hude bolezni, zlome, obrabe delov, a veliko se da narediti že s tem, da se poslušamo. Zato sem se pred letom in pol odločila za korenito spremembo, shujšala in začela res v praksi udejanjati načela zdrave prehrane, ki so se mi zdela primerna. Torej nisem kar na slepo vzela vseh informacij, ki so v obtoku, ampak sem sebi in svojemu ritmu našla tisto, kar učinkuje: da so torej zadoščene tako moje gurmanske brbončice kot potrebe mojega telesa. In ja, tudi prekrški so dovoljeni v zmernosti. Zdi se mi, da ljudje prevečkrat zdravo prehrano enačijo z odpovedovanjem in podobnim, a beseda dieta pomeni način prehranjevanja, ne stradanja! Moraš pa seveda najti sistem, ki zate deluje.

Napisala MIMA
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story34/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 34/2015

Story 34/2015, od 20. 08. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri