Nuška Drašček: “Ko sem v pogonu, sem na visokih obratih!”

Nuška Drašček: “Ko sem v pogonu, sem na visokih obratih!” (foto: Nataša kralj) Nataša kralj
Vir: Story
24. 5. 2018

Vsestranska umetnica Nuška Drašček je v zadnjih nekaj mesecih blestela pri najrazličnejših projektih, saj je okusila tako oder ljubljanske opere kot tudi oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani, ne nazadnje pa je za las zgrešila evrovizijsko vstopnico za Lizbono.

Ta mesec se priljubljena pevka odpravila še na vseslovensko turnejo s projektom Re-Belle (Posvečeno Piaf), pri katerem sodeluje tudi vrhunski igralec Boris Cavazza.

Story: Na glasbeni sceni ste že vrsto let, zdi pa se, da so vam zadnja leta odri zelo naklonjeni. Kako zelo se je v tem času spremenila Nuška Drašček, ki je svojo pot začela v šovu Bodi idol?

Vsako časovno obdobje prinese kaj novega, kakšna nova spoznanja, spremembe v načinu razmišljanja; vse to je normalen del odraščanja. V času od zmage na Bodi idol, ko sem nekako 'uradno' prestopila mejo bolj lokalnih nastopov, se mi je zgodilo ogromno krasnih stvari - končala sem FDV, imela službo, šla na samostojno glasbeno pot, končala Akademijo za glasbo, imela krasne koncerte, turneje, operne izzive, postala žena in mama. Predvsem čutim, da bolj vem, kdo sem; vsaka izkušnja, osebna in profesionalna, pomeni napredek. Glede na to, da imam poklic, kjer je krivulja učenja nedvomno vseživljenjska, se veselim umetniškega zorenja!

Story: Po vseh letih glasbenega udejstvovanja ste lani na festivalu DSZG prvič tudi zmagali. Zdi se, da vas je ta zmaga presenetila, ali pač ne?

Me je presenetila, ker je glasba v tem tekmovalnem smislu nepredvidljiva, saj je v celoti odvisna od osebnih okusov komisij in poslušalcev. Nikoli ne moreš vedeti, kaj bo, lahko se le v celoti posvetiš temu, da je tvoj nastop čim boljši. Do zadnjega trenutka razglasitve sem bila v dvomih in zato potem še toliko bolj vesela!

Story: Pred kratkim ste znova nastopili na Emi, kjer ste prav tako presenetili z energičnim nastopom. Ste tudi sicer energična in divja ženska oziroma takšna, kot je bila vaša stilska podoba za Emo?

Vsekakor sem energična, povsod me je polno. (smeh) Mislim, da je to povezano s tem, da uživam v tem, kar delam; in ko sem v pogonu, sem na visokih obratih! Znam pa s točno toliko obrati tudi počivati in lenariti na polno. (smeh)

Story: Poleg vseh teh uspehov pa še večji uspeh žanje nov album, ki je nekaj posebnega, drži?

Ja, lahko rečem, da so ga poslušalci izjemno lepo sprejeli, in to točno tako, kot sem si želela - kot pripoved, kot zgodbo, ki meni pove nekaj, nekomu drugemu pa nekaj drugega. Na neki način je zelo intimen album, predvsem zaradi zvočnosti, ki jo nosi - vse je bolj surovo, ne tako zelo 'popeglano', ker sem želela, da album da občutek, kot da smo izvajalci s poslušalcem v istem prostoru in mu pripovedujemo, pojemo ...

Story: Na zgoščenki sodeluje tudi Boris Cavazza. Kako je sploh prišlo do tega sodelovanja ter kakšno vlogo ima pri tem legendarni igralec?

Ko se je razvijala ideja o albumu, sem ugotovila, da želim skladbe povezati s poezijo, z govorjeno besedo, ki bi poglobila vtis ... Sicer nisem vedela, h kateremu avtorju verzov se bom obrnila, a takoj sem vedela, da bi si za interpreta želela prav Borisa. Bila sem neizmerno vesela, ko je privolil v sodelovanje in sam tudi predlagal Preverta, kar se je krasno povezalo v celoto.

Story: Ste se morda ob pripravi albuma kaj naučili od Borisa ali pa celo on od vas?

No, zame je bilo vsekakor krasno biti prisotna, ko je on snemal svoj material! Njegov glas res pripoveduje in navdihujoče je videti in poslušati, kako začuti besede. Jaz sem snemala za njim in sem šla v studio že nekako 'pripravljena' ... lepa izkušnja!

Nuška Drašček: “Ko sem v pogonu, sem na visokih obratih!”

Story: Vas je kakšen citat ob njegovi interpretaciji še posebej ganil oziroma navdušil?

Še posebej sta mi ljubi Zate moja ljubezen in Paris at night ... V bistvu se pa v vsaki najde kakšna beseda, ki še posebej 'zaprede'.

Story: Imate morda v načrtu, da s Cavazzo tudi skupaj pripravita koncert?

Če se nama uspe časovno uskladiti, z veseljem!

Story: Vas je morda, glede na to, da ste se družili z igralcem, zamikalo, da bi se predstavili na gledališkem odru?

Ne vem, ali bi se upala tega lotiti! Nekako je podobno kot opera, a vendarle nekaj čisto drugega. Za zdaj z veseljem in občudovanjem ostajam gledalka!

Story: In ko za konec zagrneva odrsko zaveso, kaj najraje počnete, ko ste daleč stran od odrov? Kje vas najdemo? Kako se sproščate?

Rada grem kam s kolesom, če je lepo vreme, in potem posedim pod kakšnim drevesom ... Narava me sprošča, tudi kakšna savna ... Kuhanje in peka tudi, predvsem pa branje - najljubše mi je, če vem, da imam čas, da v miru preberem kakšno dobro knjigo. In ja, sprošča me tudi neobremenjeno učenje, torej, ko 'na rezervo' vadim kondicijsko in se učim novih skladb in vlog.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Darja Štravs Tisu, Nataša Kralj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 11/2018

Story 11/2018, od 10. 05. 2018