Boštjan Romih že od mladih let goji ljubezen do glasbe

17. 7. 2021 | Vir: Story
Deli
Ga ni reprodukcijskega sistema, ki bi pred tabo zares dobro pričaral čarobne glasove v živo! (foto: Foto: Arhiv)
Foto: Arhiv

Boštjana Romiha, prepoznani radijski glas in televizijski obraz, že od otroštva spremlja ljubezen do glasbe, kar je do neke mere prenesel tudi v profesionalno življenje.

V povezavi z glasbo ga je občinstvo v preteklih letih lahko spoznavalo že v različnih vlogah, vse od voditeljske do pevske. Prav tako se je podal tudi v različne glasbene vode. To poletje ga bomo še posebej povezovali z zborovskim petjem, saj je ambasador festivala Europa Cantat 2021, ki se je med 17. in 22. julijem odvijal v Ljubljani.

Večkrat smo vas že videli kot voditelja na zborovskih prireditvah, pred leti ste bili tudi pevec narodno-zabavnega ansambla, pred časom pa ste nastopili tudi v muzikalu Moje pesmi, moje sanje. Koliko časa že traja vaša ljubezen do glasbe?

Od najzgodnejših let oz. prvega gramofona in prvih plošč, med katerimi se posebej spomnim Beatlov in Nicole, ki je takrat zmagala na Evroviziji s skladbo Ein bisschen Frieden. (smeh) Doma smo imeli tudi kitaro, ki jo je znal igrati oče, naju z bratom pa je naučil prvih akordov. Kitara je bila grozna, prava uničevalka prstov, danes nihče od mojih otrok ne bi zdržal na njej! (smeh)

Boštjan Romih

Ljubezen do glasbe delita tudi z ženo Laro, spoznala sta se namreč prav v pevskem zboru? Je glasba pomemben del vašega družinskega vsakdana?

Je, čeprav imam velikokrat slabo vest, da otroci niso v glasbeni šoli oz. da nihče ne igra kakšnega glasbila bolj zares, pa čeprav samo zase. Vendar poglejte, kaj vse imamo doma: dve kitari, bas kitaro, električni klavir, ukulele, violončelo, violino, bobne, čarango, darbuko … Sin Dan je še najbolj navdušen nad instrumenti, posebej ga vlečejo ritmi, včasih je igral bobne, zdaj ga bolj zanima glasbeno producentsko delo, rad bi imel svoj studio, kjer bi z računalnikom ustvarjal svojo glasbo.

Dolgo že sodelujete z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, med drugim ste tudi ambasador projekta Europa Cantat 2021. Katerih dogodkov se v juliju najbolj veselite?

Izjemno se veselim pevskega zbora Tenebrae iz Londona. Veliko sem jih poslušal na posnetkih in mislim, da so čista svetovna špica! No, ampak vsak nastopajoči sestav na festivalu bo poslastica!

Vodili boste tudi otvoritveni večer Europe Cantat 2021, se veselite, da boste zdaj, ko se vračajo dogodki v živo, spet lahko stali na odru pred občinstvom?

Seveda, zlasti ker pripravljamo res čudovito otvoritveno slovesnost! Ampak na poseben način se veselim, da bom lahko tudi v živo v občinstvu in poslušal odlične pevske sestave, ki bodo pred nami peli v živo! Ko gre za petje, je živ ambient še toliko bolj nenadomestljiv. Ga ni reprodukcijskega sistema, ki bi pred tabo zares dobro pričaral čarobne glasove v živo!

Boštjan Romih

Kdor vas spremlja na spletnih družbenih omrežjih, lahko vidi, kako aktivni ste in kako pester je vaš vsakdan. Kateri kanal komuniciranja vam je najbližji?

Ojej, sicer sem ugotovil dvoje: da sem ali prepozno postal aktivnejši na primer na Instagramu ali pa enostavno nisem več generacija, ki bi tam objavljala.. No, pa enostavno se mi tudi ne ljubi spustiti se v to dirko za ljubezen! Facebook pa sem v prejšnjih letih kar malo preskočil, zelo hitro sem zaznal, da bi mi to jemalo čas in energijo, ki ju nisem pripravljen podariti tipkovnici oz. napravi. Malo sem poskusil Clubhouse, pa nisem zaznal posebne koristi. Trenutno mi je še najbolj všeč LinkedIn, ker načeloma ponuja dobre, pametne vsebine, kultura komunikacije je na dostojni ravni in vseeno se zdi, da ni toliko ravsanja za pozornost, kot kje drugje.

Besedilo: Vanda Božič // Fotografije: Osebni arhiv

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk