Odštevanja je konec: Harry in Meghan bosta danes dahnila usodni da!

Odštevanja je konec: Harry in Meghan bosta danes dahnila usodni da! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2018

Po mesecih priprav na poroko leta bosta danes ob 13. uri princ Harry in hollywoodska igralka Meghan Markle izrekla usodni da in si prisegla večno zvestobo. 

Ob 9. uri po lokalnem času so se že začeli zbirati Britanci, ki bodo opazovali poroko, kasneje pa bodo z avtobusi prispeli še poročni gostje, ki bodo na par počakali v kapeli svetega Jurija.

Ob 11.20 se na zahodnih stopnicah kapele pričakuje princa Harryja in njegovega brata - sicer tudi poročno pričo - princa Williama. Po protokolu bo med 11.55 in 11.59 kot zadnja članica kraljeve družine na poroko leta prispela kraljica Elizabeta. Kot zadnja bo ob 12. uri po lokalnem času prišla nevesta Meghan Markle.

Ob 13. uri po lokalnem času (ob 14. uri po slovenskem času) se bo poročni obred končal, sledila bo vožnja s kočijo zunaj obzidja gradu Windsor. Nato bo sprejem v dvorani svetega Jurija, ki ga bo tradicionalno gostila kraljica. Zvečer se bo v bolj intimnem vzdušju zbralo 200 izbrancev v sosednji rezidenci Frogmore House, kjer bo sprejem gostil Harryjev oče, princ Charles.

Princ Harry in hollywoodska igralka sta s poroko v soboto nekoliko kršila kraljevo tradicijo, saj se kraljeve poroke navadno odvijajo med tednom. Princ Williama in vojvodinja Kate Middleton sta se tako poročila v petek, kraljica Elizabeta pa v četrtek.

Pred poroko sta morala princ Harry in Meghan Markle po kraljevem protokolu dovoljenje za poroko dobiti tudi od kraljice Elizabete, ki je bilo kasneje objavljeno na Twitterju Kensingtonske palače.

Posebno mesto poroke

Za razliko od starejšega brata Williama, ki se je poročil v Westminsterski opatiji, se je princ Harry odločil za nekoliko skromnejši dvorec Windsor, ki lahko skupno sprejme 800 gostov. V tej isti cerkvi je bil leta 1984 krščen princ Harry, ki bil takrat star tri mesece.

Kdo vse se bo udeležil poroke?

Veliko je bilo ugibanj, kdo vse bo prišel na poroko leta. Kensingtonska palača ni objavila seznama vseh gostov, jasno pa je, da na poroki ne bo politikov ter najverjetneje tudi ne odtujenega polbrata in polsestre Marklove.

Sicer pa na poroki pričakujejo pisan nabor gostov - od predstavnikov civilne družbe do filmskih mogotcev.

Oče Meghan Markle se ne bo mogel udeležiti poroke

Kljub temu, da si je Meghan močno želela, da bi jo do oltarja popeljal njen oče Thomas Markle, se to na njeno žalost ne bo zgodilo. Njen oče je v teh dneh doživel srčni infarkt, zato bo njegovo vlogo prevzel nihče drug kot princ Charles, ki si to šteje v veliko čast.

Princ Harry in Meghan Markle si ne želita daril

Že pred časom je kraljevi par izrazil željo, da si ne želita prejeti nobenih poročnih daril. Še pred poroko sta namreč sporočila, da naj namesto daril darujejo sredstva sedmim izbranim dobrodelnim ustanovam, ki se na primer ukvarjajo z brezdomci ali z otroki, okuženimi z virusom hiv. Za takšno gesta sta se ob poroki odločila tudi princ William in Kate Middleton, ki sta takrat na ta način zbrala okoli milijon evrov.

Kdo bo Meghan Markle naredil poročno obleko?

Dobro varovana skrivnost ostaja poročna obleka neveste. V medijih se sicer pojavljajo nekatera imena možnih kreatorjev, kot so Burberry, Ralph and Russo, Victoria Beckham, Roland Mouret, Erdem in Alexander McQueen. To je tudi ena od bolj vročih tem na stavnicah in revija Forbes ocenjuje, da bodo s poročnimi stavami pobrali okoli 1,13 milijona evrov.

Kdo je dobil čast izdelati poročno torto?

Meghan in Harry sta to čast dodelila kalifornijski kuharski mojstrici Claire Ptak, ki bo pripravila spomladansko poročno torto, ki jo bo krasilo sveže cvetje. In kakšnega okusa bo torta? Harry in Meghan bosta uživala v torti z okusom limone in bezga, prekrita pa bo s slastno masleno kremo, vključevala pa bo tudi sveže okuse pomladi.

Priporočamo