Omar Naber: Mama mi je dala ljubezen do glasbe

Omar Naber: Mama mi je dala ljubezen do glasbe (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
3. 5. 2018

Kljub verigam okrog pasu in širokim športnim čevljem, ki dajejo vtis pravega rokerja, lahko Omar Naber na prvi pogled deluje zelo sramežljivo. Vendar se v ozadju skriva veliko več. In kdo je v resnici Omar? Tisti, ki ga dobro poznajo, bodo povedali, da je skromen in čuten mladenič. Popoln umetnik. Ki živi in diha glasbo. Dnevno.

Igra kitaro, piše pesmi, poje, vadi, poučuje petje, tako otroke kot tudi odrasle. Nastopa na koncertih, prireditvah, zabavah. To je njegov svet, v katerem se znajde. Veliko manj pa se znajde v realnem svetu: čas ni njegova vrlina, urniki ga zmedejo. V preteklosti je kdaj tudi pozabil na urnik, ker ni imel menedžerja, in je zamudil. Ampak to je bilo včasih. Danes je Omar povsem drugačen.

"Pred vsakim nastopom ga opomnimo in postal je veliko bolj odgovoren kot pred leti, tudi bolj resen je glede nastopov," ponosno pove njegov glasbeni menedžer Gregor Karer. "Priznam, moj prvi vtis o Omarju ni bil niti blizu temu, kar danes vem o njem. Številni mislijo, da o njem vedo veliko, tudi jaz sem. Ima neverjeten smisel za humor, ko gremo skupaj ven, pokamo od smeha. Razgledan je, s popolno angleščino. Skromen, pomaga ljudem. Tista zgodba o klošarjih, ko jim je pomagal, to je on. Ne igra. Marsikdo ima več obrazov. On ima enega, če bi ga slekli, ostane enako, kot vidimo sedaj. Ta pristnost in toplina. To je Omar," pove Gregor.

Omar Naber: Mama mi je dala ljubezen do glasbe

Ko se nasmeje, očara

"Ko si medijska osebnost, o tebi pišejo marsikaj in ti seveda ni vseeno. A z leti se navadiš, postaneš bolj previden. Vsaka, ki sem jo pogledal, je bila domnevno že moja punca. Ko sem za videospot Sladek strup poljubil z moškim, sem začel dobivati ponudbe moških. Podpiram homoseksualce, vendar to ne pomeni, da sem eden izmed njih," se razgovori Omar in doda, da vedno potrebuje čas, da se odpre, kot številni ljudje, ki jih poznamo z odra. Drugače je, ko svoje znanje prenaša na najmlajše talente.

Ni skrivnost, da ima rad otroke. "Včasih imam občutek, da se z njimi najbolje razumem," prizna. V minuti jih osvoji. "Otroci neizmerno radi pojejo. Veliko bolj brez sramu kot odrasli. Petje jih sprošča in zabava. Izuril sem se v zbujanju zanimanja otrok za glasbo in petje. To je za moje pojme najpomembnejša stvar. Otroci me hitro vzljubijo in jaz njih," ponosno pove Omar. Mogoče tudi zato, ker ga na njegovo otroštvo vežejo lepi spomini, sploh ko beseda nanese na njegovo mamo, ostanejo samo lepi pridevniki. "Mama mi je dala ljubezen do glasbe, me seznanila z njo na zelo pristen in avtentičen način. Po poklicu je profesorica glasbe in klavirja, in ko sem bila majhen, je ogromno vadila in igrala. Kot dojenček in majhen otrok sem skakal okoli klavirja in mame ter kot zelo mlad deček vsrkal vase njeno igranje. To je bila najboljša možno oblika srečanja z glasbo," pove ves raznežen, pri čemer ne pozabi dodati, da je njegova mama Alenka zanj najboljša pianistka, kar jih je kdaj slišal.

Priporočamo