Omar Naber: "Nihče mi ne more očitati nastopa!"

Omar Naber: "Nihče mi ne more očitati nastopa!" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
12. 5. 2017

Slovenski predstavnik na letošnji Evroviziji Omar Naber, ki se v torek s skladbo On My Way ni uvrstil v veliki finale, je po nastopu novinarjem povedal, da ni razočaran. "Nihče mi ne more očitati nastopa, ostalo je izven mojega dometa," je dejal in, kot že večkrat, poudaril, da glasba na Evroviziji ne igra glavne vloge, večji vpliv ima promocija.

Velike države, ki imajo po več deset milijonov prebivalcev, lahko zaradi večjega števila naročnikov nacionalne televizije za promocijo namenijo tudi dva milijona evrov, kar je tudi 200-krat več kot majhne države, je poudaril Naber.

Obenem po njegovih besedah v Sloveniji Evrovizije ne jemljemo tako zelo resno, kot nekatere druge države, med katerimi je izpostavil Ciper. Ta namreč zaradi nacionalno ponosnega naroda stori vse, da se prebije v finale.

Omenil je tudi splošno razvrednotenje glasbe. "Glasbena industrija se je v zadnjih desetih letih spremenila bolj kot prej v 80 letih," je poudaril. Kot je pojasnil, si moral nekoč glasbo kupiti, danes pa je na voljo zastonj. "A le z 'všečki' si glasbeniki ne moremo ničesar kupiti," je opozoril Naber, ki pravi, da ima sicer številne podpornike doma in v tujini.

Na vprašanje, kaj meni o drugih nastopajočih, ki so se uvrstili v finale, je dejal, da nima komentarja, ker je glasba zgolj dodatek. Ob tem je omenil italijansko skladbo, ki na stavnicah visoko kotira, a po njegovih besedah ne zaradi nastopajočega, pač pa zaradi italijanske glasbe na splošno, po kateri se tudi sam zgleduje.

Naber je na tekmovanju za pesem Evrovizije nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi tedaj se mu ni uspelo uvrstiti v finale. Že pred polfinalom njegovi letošnji skladbi On My Way na evrovizijskih stavnicah ni kazalo dobro, a se pevec ni predal malodušju.

Koga bomo gledali na sobotnem velikem finalu 62. Evrovizije

Naj spomnimo ...

V četrtkovem drugem predizboru za 62. tekmovanje za pesem Evrovizije se je v sobotni finale uspelo uvrstiti predstavnikom Bolgarije, Belorusije, Hrvaške, Madžarske, Danske, Izraela, Romunije, Norveške, Nizozemske in Avstrije. Poleg uspešne deseterice iz prvega predizbora jih v finalu med drugimi čaka veliki favorit, Italijan Francesco Gabbani.

Iz prvega predizbora se je v sobotni finale uspelo uvrstiti predstavnikom Moldavije, Azerbajdžana, Grčije, Švedske, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Cipra in Belgije.

V finalu pa dvajset zmagovalcev predizborov čakajo še predstavniki držav t. i. "velikih pet": Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije ter gostiteljice Ukrajine. Na spletni strani Evrovizije je že objavljen vrstni red skupno 26 nastopajočih v velikem finalu priljubljenega glasbenega tekmovanja.

Že od samega začetka za velikega favorita letošnjega Eurosonga velja italijanski predstavnik Francesco Gabbani, ki bo v maternem jeziku zapel skladbo Occidentali's Karma. Gre za poskočno kritiko zahodnjaškega stanja duha z nekoliko filozofskim besedilom, v katerem pevec omenja hamletovski dvom in spotik evolucije. V prostem prevodu med drugim poje: "Inteligenca je iz mode, enostavni odgovori, nepotrebne dileme..."

Že v prvem predizboru sta nastopila druga dva letošnja velika favorita. Največja konkurenca Gabbaniju je po pisanju številnih medijev Portugalec Salvador Sobral, ki prav tako prepeva v svojem jeziku, je pa popolno nasprotje Italijana. Na odru deluje skromno in čutno in poje iz srca. Skladbo Amar Pelos Dois je v torek izvedel na otočku med občinstvom.

Glede na podatke o stavah na uradni spletni strani Evrovizije se med letošnjimi nastopajočimi med pet favoritov uvrščajo še mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, Šved Robin Bengtsson z I Can't Go On ter navidez plašna belgijska izvajalka Blanche s pesmijo City Lights.

Razplet bo znan v soboto. Tudi veliki finale v Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu bodo vodili trije moški - Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko. Evrovizijo letos gosti Ukrajina, zahvaljujoč lanski zmagi njihove predstavnice Džamale.

Značke: Omar Naber

Priporočamo