Omar Naber: “Nikoli ne bi prevaral dekleta”

Vir: Story
26. 9. 2010

Omar Naber - nekateri ga primerjajo z Robbiejem Williamsom, vendar sam primerjav ne mara. Seveda, preveč samosvoj je, zato je to razumljivo.

Čeprav je zaslovel kot talent iz oddaje Maria Galuniča, je v zadnjih letih dokazal, da v nasprotju z marsikom, ki je za medijski preboj izkoristil televizijske oddaje, premore več kot le dober glas. Omar je eden izmed redkih glasbenikov pri nas, ki mu ni mar za slavo, ampak je resnično nor na glasbo. A to vemo že nekaj časa, zato smo ga ob izidu nove pesmi Proti soncu zaslišali o malo bolj intimnih stvareh, čeprav se sam veliko raje pogovarja o glasbi kot o sebi ...

Story: Že razmišljate o otrocih?

Tudi, vendar je treba imeti najprej štal’co in šele potem krav’co. Otroke imam rad in si jih tudi nekoč želim. En otrok ni dovolj, saj se z bratom ali sestro otrok nauči stvari deliti. Edinčki imajo drugačen odnos - ne le do staršev, ampak tudi do okolice. Imel bi dva ali tri otroke, več pa ne, sicer bi se moje življenje vrtelo le okrog njih. Sem štiri leta starejši od brata in sem ga bil zelo vesel. Še vedno se spomnim, ko so ga pripeljali iz porodnišnice ...

Story: Če se že spomnite dneva, ko so ga prinesli iz porodnišnice, me zanima, ali se morda spomnite, ali ste bili ljubosumni - glede na to, da ste bili štiri leta vajeni nedeljene pozornosti staršev?

Niti malo!

Story: Pa sta se kdaj skregala?

Danes se lahko vse dogovoriva, ko pa sva bila mlajša, sva se včasih tudi sporekla. Medtem ko sem bil jaz štiri leta močnejši, je bil on za štiri leta bolj mišičast. Z leti sva ugotovila, da dekleta pridejo in grejo, bratje in sestre pa so tu za vedno in so lahko tvoja zadnja opora.

Story: Se veliko družita?

V določenem obdobju sem moral veliko potovati, a nisem imel vozniškega izpita. Imel sem veliko nastopov in intervjujev, zato me je vozil brat in sva se veliko družila. Za kratek čas se tudi zdaj vidiva skoraj vsak dan, vendar imava vsak svojo družbo. Še vedno pa je on moj ‘back up’, na katerega se bom vedno lahko zanesel.

Story: Kolikor vem, ste se mu za prevoze bogato oddolžili z resnično lepim rojstnodnevnim darilom, saj ste mu menda kupili avto znamke BMW.

To je res. Ko pa sem potreboval denar, mi je pomagal on in vztrajal, da ga prodam.

Story: Ker je znano, da se z očetom ne razumete dobro, me zanima, ali ste bratu kot starejši brat tudi v nekem smislu nadomestili očeta?

Ne, ni tako, saj smo z očetom živeli skupaj še pred nekaj leti. Med nama je pač bratski odnos, vendar je bil on večkrat bolj zrel od mene. Jaz sem bolj čustven, njega skoraj nič ne spravi iz tira. Tudi jaz sem se zato marsikaj naučil od njega. Za nepomembne stvari se ne prepiram več, saj se vse da rešiti s pogovorom. Iz napak sem se naučil največ. Kot je rekel moj idol: ‘’Uspeh je serija mnogo napak.’’

Story: Vam je kdaj žal, da ste tako hitro p­ostali uspešni?

Ne, to je bila zelo pozitivna stvar. Napake, ki sem jih naredil pri 23 letih, bi verjetno naredil tudi pri 30. Vse izkušnje od Bitke talentov naprej sem moral pridobiti. Naučil sem se razmišljati s svojo glavo, poslušati tudi druge, vendar ne verjeti vsega, kar rečejo. To je na tako majhnem prostoru, kot je Slovenija, zelo pomemben dejavnik. Če zbujaš pozornost v kombinaciji z dobro glasbo, je to morda dobro na velikem trgu, kjer radi berejo o škandalih. Če bi se moja zgodba o spolnem nadlegovanju zgodila v Ameriki, bi lahko iztržil milijone, pri nas pa sem prišel na slab glas.

Story: Ali je ta tožba pustila posledice?

O tem nerad govorim, saj si želim, da bi se me ljudje spomnili zaradi glasbe, in ne zaradi škandalov. Posledica tega je bila, da sem začel paziti, s kom se pogovarjam. Da me skrbi, ali bo moj pogled ali dotik nekoga že podkuril, da bo začel razmišljati o tem, kako bi se okoristil na račun znane osebnosti ... Zgubil sem veselje za stik z ljudmi, ki jih ne poznam, čutim pa tudi veliko distanco do žensk, ki jih ne poznam. To je lahko huda travma za človeka, ki ni čustveno stabilen. Lep primer je Michael Jackson. Odločil sem se, da ne bom dovolil, da bo to pustilo posledice na meni in moji karieri, čeprav se seveda zavedam, da do tega sploh ne bi prišlo, če bi bil neki Omar, ki bi se namesto z glasbo ukvarjal z na primer kuharijo ...

Story: No, če že pravijo, da je v vsaki stvari nekaj dobrega, potem je v tem primeru verjetno še naj­bolj zadovoljno vaše dekle, saj se zdaj deklet še bolj izogibate kot prej, kajne?

O tem ne razmišljava. Če si normalen, potem dekleta ne varaš. Tudi če se drugih deklet ne bi izogibal, ne bi varal.

Story: Torej lahko rečemo, da niste lahek plen - za ženske namreč! (smeh)

Če sem v zvezi, je to nemogoče.

Story: Kaj iščete pri partnerici?

V teh stvareh ni nobene filozofije - če ti je všeč, potem ti je všeč.

Story: Ste v zvezi zahtevni?

Sem takšen, kot sem, in takega me mora sprejeti, sicer pa me lahko pusti.

Story:  Torej niste pripravljeni na kompromise?

Če v zvezi vse teče gladko, kompromisi niso potrebni. Zakaj bi se partnerji morali odpovedovati določenim stvarem, da bi lahko bili skupaj? Če sta dva res za skupaj, potem ni treba imeti kompromisov!

Story: Bližate se 30. letu. Vas je strah staranja?

To še niso leta, ko bi mi nagajalo zdravje. (nasmešek) Dva - do trikrat tedensko igram nogomet in se počutim odlično. To so najboljša leta, edini problem pa je, da bom čez deset let star 40. Ko sem imel 20 let, sem si rekel, da bom čez deset let star šele 30 let, sedaj pa bo to že 40, zato moram kar najbolj izkoristiti najboljša leta. Živim iz dneva v dan, vendar imam velike načrte za prihodnost.

Story: Nekaj časa ste bivali v Londonu. Kaj se tam dogaja v zvezi z vašo kariero?

Mediji so se razpisali o tem, da tam delam kariero. A to ni čisto tako. Tam imam dobrega prijatelja, ki mi da brezplačno prenočišče, dobro pozna London in ve, kje so poceni stvari. Tam si nisem želel ustvariti kariere za vsako ceno, čeprav sem priložnostno tudi nastopal. Imel sem se lepo, hkrati pa sem se tudi predstavil, a brez angleškega materiala ne morem narediti nič.

Story: Angleščina za vas ni noben problem, saj - kolikor vem - vsako pesem najprej napišete v tem jeziku in jo šele kasneje prevedete v slovenščino, kajne?

Svoje pesmi vedno napišem najprej v angleščini in jih potem prevedem v slovenščino. Nova plošča bo seveda v slovenščini, imam pa nekaj posnetkov v angleškem jeziku, za katere se bomo šele odločili, ali jih bomo uporabili ali ne.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story