Omar Naber: Treme nimam in je verjetno ne bom imel

Omar Naber: Treme nimam in je verjetno ne bom imel (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
8. 5. 2017

Omar Naber bo že drugič stal na evrovizijskem odru v Kijevu. Pred kratkim je spoznal druge evrovizijske predstavnike iz vse Evrope, s katerimi je imel tri koncerte, četrtega pa je zamudil, saj je moral v domovino na Slovensko popevko.

Že 9. maja bo Omar na velikem odru – ki, mimogrede, ne bo isti, kjer je pel pred 12 leti, ampak v drugi dvorani – poskušal navdušiti žirijo in milijone gledalcev in oboževalcev Pesmi Evrovizije. Tokrat bo na odru sam: "Predvsem zaradi tega, da se ne izgubi fokus, saj tako intimna pesem, kot je On my way, predvsem potrebuje osamo na odru in bi to intimo izničili s plesalci ali spremljevalnimi pevci na odru." Pa trema, je prisotna? "Treme nimam, za zdaj ne, in mislim, da je ne bom imel," pove Omar in se prijazno nasmehne.

Njegovo pesem že prepevajo

"Skupaj z drugimi evrovizijskimi predstavniki iz Evrope smo se podali na mini evropsko turnejo, imeli smo tri nastope. Prvi je bil v Londonu, naslednji v Izraelu, torej v Tel Avivu, in v Amsterdamu. Drugi so nato odšli še v Madrid, jaz pa ne, saj sem imel na isti dan Slovensko popevko. Sem jih pa spoznal in moram reči, da so bili odzivi na mojo pesem zelo dobri, saj so ljudje peli refren moje pesmi, nad čimer sem bil izredno presenečen in zelo zadovoljen."

Tudi njemu so pesmi drugih evrovizijskih predstavnikov všeč: "Ja, tudi meni so všeč skladbe drugih predstavnikov in so me prepričale že ob prvem poslušanju." Intervjuji so se kar vrstili in novinarji so ga spraševali različne stvari. "Tam me ne poznajo tako kot me doma, kjer sem že uveljavljen glasbenik. Tam pa je vsak izvajalec nov, čeprav sem v Kijevu že nastopil pred 12 leti. Pa vendar poznajo le mojo evrovizijsko pesem. Zaposleni smo bili vsi, saj smo šli na tiskovne konference prav zato, da se predstavimo ljubiteljem Evrovizije."

Ni treba v tujino, da bi bil prepoznaven

Omarja je med zvezde izstrelila Bitka talentov na nacionalni televiziji. Pa je kdaj razmišljal, da bi tudi sam odšel na primer X Factor v tujini?

"Razmišljal sem, ampak to je velik podvig. Če te sprejmejo in greš tja, moraš vse pustiti za sabo. In če ti ne uspe ... To ni tako majhen podvig, kot si kdo morda predstavlja. Še zlasti zato, ker imam tukaj že izdelano življenje. Sicer pa imamo zdaj internet, ki je povozil vse klišeje o tem, da moraš živeti drugje, če želiš imeti kariero še kje drugje kot doma. Se pa trudim, delam glasbo in sam produciram, in ko bo pravi trenutek, bom seveda izdal novo ploščo. Meni je najpomembnejše, da ustvarjam, ker me to izpolnjuje," razloži Omar.

Sicer pa je glasba njegova vsakdanja služba: "Vsak dan se ukvarjam z glasbo, ali vzamem kitaro in prepevam ali pa se učim kitaro, bas kitaro, učim se programov za miksanje glasbe ... Glasba je pač zelo širok pojem. Sicer pa tudi učim petje in kitaro."

Priprave teden dni pred nastopom

Omar se bo na evrovizijski nastop intenzivno pripravljal kakšen teden pred nastopom. "Pripravljam se predvsem psihično, saj gre za vokalno pesem, kjer je treba ostati predvsem zbran in miren." Z njim bo v Kijev odšla tudi naša evrovizijska delegacija.

Eva Jandl