Opa, kaj pa to?! Ana Roš se je v Avstraliji s hčerko lotila tega: neverjetno, kaj ji je uspelo (imamo slike!)

9. 6. 2023
Deli
Opa, kaj pa to?! Ana Roš se je v Avstraliji s hčerko lotila tega: neverjetno, kaj ji je uspelo (imamo slike!) (foto: Osebni arhiv Ane Roš)
Osebni arhiv Ane Roš

Chefinja Ana Roš se te dni z ekipo mudi v Tasmaniji, kjer je častna gostja kulinaričnega in umetniškega festivala v organizaciji muzeja MoNa, največjega zasebnega muzeja na južni polobli. Poglejte, česa se je lotila s hčerko in na kakšen način.

Na kulinaričnem festivalu Winter feast bo Ana Roš, poročena Stojan, kuhala kar 8 dni. Gostje bodo lahko okušali kulinarične presežke, preplet slovenske in tasmanske kuhinje, ki jih bo mojstrica ustvarila iz izključno tasmanskih sestavin. Vnos živil je v Avstralijo namreč prepovedan, zato so nekatere začimbe in zelenjavo po Aninih navodilih posadili že pred pol leta. 

Edinstvenost dveh krožnikov, ki jih bo Ana Roš z ekipo ustvarila na festivalu, je v Kobariškem štruklju. Ekipo je čakal izjemen podvig, saj so morali pripraviti kar 8000 teh dobrot, kar je za njihovo majhno šestčlansko ekipo precejšen izziv, uporabili pa so izključno tasmanske sestavine. Za 1200 štrukljev so porabili kar 8 ur.

"Izziv, da na festivalu pripravimo 8000 kobariških štrukljev, je bil vznemirljiv in zahteven. Resnično kaže strast in predanost naše ekipe. Z uporabo izključno tasmanskih sestavin, spoštovanjem lokalne kulinarične tradicije smo gostom zagotoviti pristno doživetje," je Roševa dejala o ambicioznem podvigu. Del ekipe pa je tudi njena hči Eva Klara, ki je tudi zavihala rokave.

Na drugem krožniku bodo predstavljeni zimski listi, pečeni na odprtem ognju, fermentirana krema rža in modrega sira, topinambur, Tasmansko jabolko, zabela napol sušenih sliv in kruhovega tamarija, pikantni orehi in divji hren. 

Najuspešnejša slovenska chefinja s svojim vestnim pristopom in uporabo lokalnih sestavin izraža predanost ohranjanju kulinarične dediščine, jo s svojo domišljijo dodela in ji tako daje nove dimenzije, hkrati pa sprejema posebnosti tasmanske kulinarične kulture.

"Biti častni gost na festivalu Winter Feast na Tasmaniji je izjemno," je dejala Ana Roš Stojan.

"Vesela sem, da bomo z ekipo lahko obiskovalcem festivala predstavili bogate in pristne okuse, ki izhajajo iz  tradicionalne slovenske kuhinje ter vključili lokalne tasmanske sestavine in tako ustvarili nepozabno kulinarično doživetje," doda.

Festival ponuja edinstveno združitev kulinaričnih in umetniških izrazov ter navdušuje domišljijo in brbončice obiskovalcev, ki naj bi jih bilo okoli 300.000 iz celega sveta. S sodelovanjem Ane Roš Stojan festival obljublja izjemno gastronomsko pustolovščino, ki slavi kulturno raznolikost in kulinarično odličnost.

Ana ne bo kuhala sama, pri pripravi jedi se ji bo na osrednjem prostoru Winter Feast pridružil Rodney Dunn in njegova ekipa iz Agrarian Kitchen, enega najbolj zanimivih restavracijskih projektov v Avstraliji, znanega po samozadostni pridelavi zelenjave in minimalni količini zavržene hrane, njihov rženi miso in kruhov tamari pa je Ana vključila tudi v svoje ustvarjanje.

Preberite več na Metropolitan.si