Oriana Girotto: "Slovenija je raj za Italijane"

Oriana Girotto: "Slovenija je raj za Italijane" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
29. 8. 2017

Oriana te dni končuje porodniški dopust, ima pa novo kariero. Kot turistična vodička namreč srečuje Italijane, ki se želijo preseliti v Slovenijo, "saj je zanje tukaj pravi raj," pove podjetna mlada mamica, ki zdaj pomaga priseljencem pri ureditvi potrebnih papirjev.

Nekdanja televizijska voditeljica je znana tudi po tem, da je bila poročena z Borisom Cavazzo, s katerim ima sina Aleksandra, ki je že najstnik. Po razhodu s slavnim igralcem pa se je zaljubila v rokerja Matica Ajdiča, s katerim ima sinčka Edvarda. Dopust je že za njimi, obiskali so tudi Metal days v Tolminu, zdaj pa so vrnili na delo.

Oriana je pred porodniškim dopustom delala kot turistična vodička in prevajalka, občasno tudi vodila kakšno prireditev, zdaj pa je delo vodičke povezala s pomočjo Italijanom, ki so se zaljubili v čare Slovenije. "Sem turistična vodička in prevajalka. Zdaj pa imam še novo kariero: sem moderatorka za Italijane, ki prihajajo živet in delat v Ljubljano in Slovenijo na splošno, sem pa preselijo tudi svoja podjetja.

No, pravzaprav običajno najprej preselijo sem podjetje, nato pa pridejo k nam živet še sami. Vidijo namreč, da je raven življenja tukaj boljša, čeprav Slovenci sami tega ne vemo," se nasmehne Oriana in nadaljuje: "Navdušujeta jih čistoča in varnost – da se lahko ponoči sprehajajo sami po mestu, je zanje neverjetno. Birokracija je bistveno krajša kot v Italiji: v dveh dneh odpreš podjetje, račun na banki pa v eni uri, kar je v Italiji nemogoče. Tukaj stane taksi povprečno pet evrov, v Italiji pa ga sploh ne dobiš, saj se mu ne splača, da te za pet evrov vozi naokoli, plačati moraš vsaj 50 evrov.

Pa vrtci so tudi poleti, šole so dobre ... Zanje je tukaj raj." Oriana jim pomaga pri vseh podrobnostih, ki so povezane s selitvijo: zanje uredi papirje, zdravstveno zavarovanje, pomaga jim poiskati stanovanje, najde jim zdravnika. "To posredništvo mi zelo ustreza," pravi podjetna Oriana. Enkrat na mesec organizira srečanja za priseljence in jim svetuje, kako se lahko vključijo v slovensko življenje: kam naj gredo na izlet, na koncerte in prireditve.

Oriana pa je prek družabnega omrežja že opozarjala na žeparje v Ljubljani. Vendar pravi, da jih ni veliko: "Ne, ni jih veliko, sta bili pa tisti dve žeparki, ki sta aktivno delali in čakali, da vodič govori, medtem pa sta onidve ropali. Videli so ju tudi drugi vodniki, dvakrat pa so že ropali moje goste. Neki ženski so vzeli denarnico in vse v njej ukradli, druga pa se je ravno obrnila, ko so ji želeli ukrasti denarnico. Obrnila se je, pa je žeparka denarnico pobrala, češ da ji je padla na tla." Vendar vidi Oriana v Ljubljani dve pravi težavi. "To je kraja koles. Poleg tajkunov, seveda," se smeji Oriana.

E. J.

Priporočamo