Ota Roš v deževnem gozdu Sumatre

Neverjetno prijazno ljudstvo Batak živi na otoku sredi jezera, med kupom starodavnih kipcev, podobni so Indijancem, še pred kratkim pa so bili ljudožerci. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
10. 1. 2015

Voditeljica Pop Ina je z možem Borutom hladni november preživela na vroči Sumatri: "Najbolj nepozabno je bilo gotovo življenje z družino plemena Mentawajcev (prve tri slike), ko se zares odklopiš in živiš po pravilih, ki so jih naši geni že pozabili. Brez telefona, interneta, televizije. Samo deževni gozd, narava in prijazna družina, ki naju je vzela za svoja in se čudila, kako nenavadna sva. Še posebej neprecenljivo je, ker vem, da njihov način življenja žal izginja in sva zato zares imela priložnost doživeti nekaj posebnega."

Hiša prijazne družine, kjer smo jedli, spali in se družili še s preostalimi klani družine, vse na odprti terasi ob spremljavi zvokov džungle.
Družina se ni dala kaj dosti motiti, treba je bilo tudi kaj postoriti, tako sva z mamo Teopange odšli lovit ribe.
Mama Teopange in oče Opange sta naju lepo sprejela, čeprav sta nama večkrat povedala, da sva čisto čudna in precej drugačna kot oni.
Zanimivo je bilo spoznati tudi kulturo ljudstva Minang, živijo obkroženi z vulkani in riževimi polji, moškim vladajo ženske ... Ni slabo, vam povem.
Na koncu sva si privoščila počitek na otoku na skrajnem severu – Pulau Weh.

Mami Teopange se je zdelo nesprejemljivo, da bi ribe lovila v svojih oblačilih, ta naj bi namreč prestrašila vodni svet, zato me je odela v tradicionalno oblačilo.