Ota Širca Roš in Polona Jambrek: Skupaj na dopust v Neapelj

Ota Širca Roš in Polona Jambrek: Skupaj na dopust v Neapelj (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
24. 8. 2017

Polona Jambrek in Ota Širca Roš sta si prvič lahko vzeli dopust skupaj, zato sta se odločili, da obiščeta italijansko mesto Neapelj. Ker sta veliki ljubiteljici potovanj, bi zlahka odpotovali tudi kam dlje, a je bila za začetek bližina naših sosedov popolnoma dovolj. S simpatičnima televizijkama smo poklepetali le nekaj dni po prihodu domov in v pogovoru sta nam zaupali, kaj ju je v največjem mestu južne Italije najbolj navdušilo.

Otina in Polonina dogodiv­ščina se je začela že na avtocesti proti Benetkam, od koder sta imeli polet za Neapelj. "Kar malce sva hiteli, saj je bil polet zelo zgodaj zjutraj, nobena od naju pa ni ravno jutranji tip človeka. Enkrat na poti sva se zavedli, da nimava več veliko časa do poleta in da bi ga lahko zamudili. Ampak sva le prišli in še celo čakali," je potovanje začela opisovati Polona, v en glas pa sta zatrdili, da sta se v Neaplju imeli super in nad pričakovanji. "Bili sva le tri dni, ampak doživeli toliko, kot bi bili ves teden. Malo sva žurali, se potepali po mestu, ga prehodili počez in povprek, od kave do kave. Ogledali sva si cerkvice, majhne ulice, šli na kosila ... Zadnji dan pa sva se odpravili še v Pompeje.

Jaz sem tam že bila pred nekaj leti, ampak ker si je Ota kot ljubiteljica zgodovine želela videti zgodovino v pravem pomenu besede, sem si rekla, zakaj ne bi teh znamenitosti videla še enkrat," je v smehu povedala Polona, Ota pa dodala, da si je res že od nekdaj želela ogledati to mestno časovno kapsulo. "Seveda me je staro vulkansko mestece navdušilo, pa tudi gneče ni bilo. Ugotovili sva, da verjetno zato, ker noben bedak ne hodi po rimskih izkopaninah v najbolj vročem delu dneva ... No, razen naju, seveda," se je zasmejala Ota.

Nekaj dni brez budilke

Dekleti sta dan začeli brez budilke, bodisi telefonske ali otroške, se oprhali, odšli na dolg zajtrk in kavo ter si naredili okvirni načrt dneva. Če pa ju je zanimalo kaj, kar sta videli mimogrede, sta skrenili z načrta in se prepustili toku. "Neapelj ima poseben ritem in dušo južne Italije, poseben čar. Meni je všeč, bom pa uporabila Polonino opazko: nekdo bi moral stis­niti gumb f5 (osveži), da bi se vse tiste tako lepe in stare zgradbe, ki že napol razpadajo, osvežile," je povedala Ota. "Meni je bilo najbolj všeč tipično južno italijansko vzdušje. Nisem sicer ljubiteljica Italije, ampak imam rada vse, kar je drugačno. Tudi če mi ni nekaj zelo blizu, če je drugače, me navdihuje. Všeč so mi bile tudi njihove ozke uličice z barvitimi fasadami hiš. Je pa malce dotrajano in umazano mesto," pa je povedala Polona.

Plavolaski je italijanska hrana povprečno pri srcu, zato je brbončice raje razvajala z morsko hrano, ki jo obožuje. "Hrana je v Italiji težko slaba, vsaj po mojem mnenju. Vse sva preizkusili, hodili sva od ene restavracije do druge, v vsaki je bilo kaj novega. Kdaj sva celo pretiravali, vsaj z limoncellom," pa je v smehu dejala Ota. "Prvo popoldne me je Ota povabila na njihovo tipično pijačo limoncello, kot sladico po kosilu. Pa sva spili več njih in potem tudi malce zažurali. Nisva pa bili preveč pozni, ker sva želeli izkoristiti naslednji dan," jo je dopolnila Polona. "Že prvi večer sva naleteli na simpatičen manjši trg, kjer sva se zasedeli pozno v noč, spoznali nekaj novih ljudi in se neskončno zabavali. Ampak po moje bi to lahko počeli na katerikoli simpatični lokaciji, v klube pa nisva zavili, tako da se te ocene vzdržim," je na vprašanje o neapeljskem nočnem življenju odgovorila Ota.

Družinski oddih na Braču

Ker se voditeljici odlično razumeta, sta že razmišljali tudi o naslednjem potovanju, a destinacije še nista dorekli. Polono najprej čaka daljši dopust v septembru, Ota pa je te dni že na Bolu na otoku Brač, tokrat v troje, z možem Borutom in sinčkom Premom, ki ga je pogrešala, ko je bila v Italiji. "Tudi on je mene, ampak ker smo zdaj že skupaj na morju, me bo imel še prehitro spet dovolj. Tako ali tako ve, da se mami vedno vrne, družbe in zabave pa mu nikoli ne manjka. Tudi z Borutom sva bila seveda ves čas na zvezi, ampak me ni skrbelo, mislim, da je vsem trem prijalo, da smo se malo pogrešali," je še priznala mlada mamica.

Barbara Majič