Ota Širca Roš: Poroda se že zelo veseli

Pred kratkim je dojenčka 
povila tudi Otina sestra, 
s katero si bosta 
lahko zdaj izmenjevali 
nasvete glede vzgoje.  (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
28. 12. 2015

Tik preden se za nekaj časa poslovi od televizijskih kamer, pa nam je Ota zaupala, kako doživlja zadnje tedne pred porodom in koliko se je med nosečnostjo že utegnila pripraviti na prihod novega družinskega člana.

Ota, gledalci pred malimi zasloni zvesto spremljamo vaš trebušček. V zadnjem času se zdi kar velik. Kako napreduje vaša nosečnost?

Napreduje, saj v 'rikverc' ne more!

Ravno smo vstopili v zadnji mesec, ko vas lahko gledamo na televiziji – imate že kakšne načrte za potem?

Seveda jih imam! Uživala bom v porodniški.

Ko smo zadnjič govorili z vami, niste imela še nič pripravljeno za dojenčka – kaj pa zdaj?

Ne, nič še nimam pripravljenega, ker imam zdaj bolj malo prostega časa. Načrtujem pa, da se bom temu posvetila na porodniškem dopustu. Še vedno ostajam ista Ota, ki prečka most, ko pride do njega.

Zdaj, ko ste tako visoko noseči, se vam brez dvoma dogajajo kakšne nosečniške prigode – kaj je vas v vsej izkušnji najbolj presenetilo?

Vsak dan in vsaka stvar me preseneti. Žensko telo je nekaj najbolj genialnega, kar je ustvarila mati narava, in vedno bolj ga cenim. Je pa res vse fizično težje ... Včasih se pohecam, da če na tleh leži manj kot deset evrov, se ne sklonim! Pa je tudi to vedno manj hec, saj sem čedalje bolj okorna.

Pa imate kakšno prijateljico, ki je tudi noseča v tem času, s kom si izmenjujete izkušnje?

Saj ne vem, a je to zato, ker sem tudi sama, ampak zdi se mi, da je polovica žensk, ki jih poznam, nosečih! Celo dve moji dobri prijateljici, mnenja pa še raje poslušam od tistih, ki so to že dale skozi. Je pa zanimivo, kako znajo biti 'pametne' tudi kakšne, ki še zdaleč niso noseče ... To me je najprej malo jezilo, zdaj pa me zabava.

Kaj pa je bil najbolj uporaben nasvet, ki ste ga prejeli v duhu materinstva?

Nikoli ne sodi drugih, kaj ti bi in česa ti ne bi kot nosečnica ali mati. Dokler nisi 'tam', nikoli ne veš, kaj ti zares bi in česa ne bi. Od 'daleč' je vsakdo lahko pameten, pa tudi različni smo si, kar je dobro.

Pa vas je zdaj poroda kaj strah ali se vsega že močno veselite?

Vsakega malo, se pa poroda seveda neizmerno veselim.

Kaj pa hrana, bi lahko rekli, da ste jo vzljubili med nosečnostjo?

To ne, kvečjemu se mi je kaj zamerilo, ampak vse pride nazaj, pravijo. Ni pa kakih velikih razlik, o katerih 'poročajo' preostale nosečnice. 

Kaja Milanič

Značke: Ota Roš

Priporočamo