"Partner je za užitek 'od zadaj,' jaz nisem prepričana. Kaj naj?" Porota odgovarja!

"Partner je za užitek 'od zadaj,' jaz nisem prepričana. Kaj naj?" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
18. 3. 2018

Stara sem 47 let, pred dvema letoma sem se ločila, zdaj pa imam nekaj mesecev novega partnerja. Dobro se ujameva – tudi v postelji. Pred časom pa me je vprašal, ali bi kdaj poskusila še analni seks. Prejšnji mož me tega ni nikoli vprašal, sama pa tudi nisem tip človeka, ki bi si tega zelo želela, tako da o tem nisem razmišljala. Zdaj pa sem postavljena pred dejstvo. Ne vem, ali si tega želim. Poleg tega sem že starejša. Po drugi strani pa si mislim, mogoče je pa dobro in je za poskusiti. Razveselila bi tudi partnerja. Prijateljicam o tem nočem govoriti, ker je to moja zasebnost. Zato se obračam na vas. Verjetno bi bil partner malce užaljen, če bi ga zavrnila. Kaj bi naredili na mojem mestu? Veste, je res tako super, kot lahko beremo?

Anonimna

Nelagodja ne sme biti!

Užitek od zadaj je še vedno kar velik tabu. Tudi sama se o tem ne moreš pogovarjati s prijateljicami, kakor praviš. Lahko pa se pogovoriš s partnerjem, če ti je že to predlagal. Povej mu, da imaš strahove, po drugi strani, pa da te vseeno zanima. Ker verjetno te, kakor vsakogar med nami. Res pa je, da je to zelo intimna stvar in da si morata biti dva zelo blizu, da sta lahko tako zelo sproščena in da pač tak odnos izpeljeta brez težav. Obema mora biti lepo, ne le enemu in nelagodja ne sme biti. Nekatere ženske pravijo, da tudi ni dobro, če je partnerjev penis prevelik ... ter da je dobro uporabiti tako kondom kot lubrikant ... Skratka, zadeva ni tak bavbav, kot se tebi zdi. Poskusi pa boš videla, še vedno lahko rečeš ne, tudi sredi odnosa, če se boš počutila nelagodno in ti take vrste penetracija ne bo v užitek. Mogoče pa bo prav nasprotno in boš odkrila še neraziskano področje in neslutene užitke ... Leta, ki jih na začetku omenjaš, pa niti malo niso pomembna ...

Sandra, 33 let

Pomembne so priprave!

Priznajte, da ste vendarle malo radovedni. Pomembne so priprave v 'glavi', torej da analni seks ni nič prostaškega, nenormalnega ali namenjenega zgolj puncam do dopolnjenega 45. leta starosti! Sicer pa imate vso pravico, da od partnerja pričakujete razumevanje tudi v primeru, če se odločite, da pač analnega seksa ne želite poskusiti. Da vam do njega preprosto ni! Res pa je, da ne boste mogli z gotovostjo trditi, da vam do tega ni, če ne boste vsaj enkrat poskusili ...

Manca, 39 let

Poslušajte sebe

Če si nečesa ne želite, ne sme biti dvoma, ali to morate opraviti ali ne. Sami pri sebi se odločite, ali vam je ta spolna praksa sprejemljiva. Če vam ni, bo partner pač moral najti svoje veselje v drugih, prav tako užitkov polnih spolnih praksah in zaradi tega ne sme biti niti malo užaljen. Vaše telo – vaša odločitev. Dovolite si sicer, da vas mogoče v prihodnje premami radovednost in morda sprejmite partnerjev predlog, vendar pa nikakor ne sprejemajte naglih odločitev, ki bi jih lahko pozneje obžalovali ali se jih sramovali.

Tim, 39 let

Preizkusi vse, kar si želiš!

Iz tvojega pisanja sem razbrala neodločnost, nisi čisto proti in nisi čisto za. Če je tvoj partner ljubeč, mu zaupaj svoje pomisleke, da si neodločena, in če se res tako ujameta, kot praviš, te bo razumel in podprl tvojo odločitev, kakršnakoli že bo. In če bosta poskusila nekaj novega pri seksu, če je tako razumevajoč, bo pri tem tudi zelo pozoren in pazil, da ti bo ugajalo. Če pa te posiljuje s to idejo in se ne meni za tvoje občutke in nelagodje, potem pa premisli ... morda pa se vseeno le ne ujameta tako dobro. Svetujem ti, da načneta pogovor o tem, kaj vama je všeč pri seksu, opogumi se in spregovori, boš videla, da bodo intimni pogovori še poglobili vajin spolni odnos. Začni uživati svoje življenje, ne zadržuj stvari v sebi, povej in preizkusi vse, kar si želiš!

Helena, 40 let

 

Priporočamo