Patricia Peklar: Očarana nad Mongolijo

13. 9. 2016 | Vir: Story
Deli

Miss Eco Queen 2014 Patricia Peklar je v zadnjih dveh letih prepotovala dobršen del sveta. Odkar je istega leta na Filipinih na izboru za Miss Earth spoznala številna dekleta iz vseh koncev sveta, so se med njimi namreč spletla tesna prijateljstva, odraz katerega je bilo tudi njeno zadnje potovanje na azijsko celino, v prelepo Mongolijo.

Tja se je namreč odpravila na povabilo Earth Mongolije Tugsuu Idersaikhan, ki je poskrbela, da je Patricia Mongolijo doživela kar se da pristno.

"Pot smo začele v glavnem mestu Ulan Batar, kjer smo si v nekaj dneh ogledale znamenitosti. Zgodovinsko je bil mongolski imperij - pod vodstvom Džingiskana in njegovih sinov - razširjen vse do sredine Evrope in pravijo, da je v vsakem izmed nas malo 'Mongolca'. Pozneje, ko je imperij propadel, je bila Mongolija zaveznica Sovjetske zveze in zato je celotno mesto tudi zgrajeno tako. Opazile smo, da je Džingiskan prisoten vsepovsod. Obiskale smo tudi budistični tempelj Gandan, kjer smo videle 26 metrov visoki kip Bodisatve. Samo mesto je sivo in mi ni bilo preveč všeč," nam je povedala Patricia in dodala, da jo je veliko bolj navdušila pokrajina stran od mesta. 

"Odpravile smo se na več kot 1.200 kilometrov dolgo pot do jezera Khovsgol, ki meji na Rusijo. Tam smo kar kmalu doživele spremembo, saj se mesto naenkrat spremeni v prostrano, neskončno stepo. Zaradi slabih cest smo potovali kar 22 ur," je izkušnjo opisala Patricia, ki je kljub dolgi poti izredno uživala.

"Ko smo prispeli, je bil ves napor poplačan. Odprl se je čudovit razgled na jezero Khovsgol, v katerem se nahaja 2 % svetovne pitne vode na svetu, v daljavi smo videli gorovja, svež zrak, sibirske tajge, ki so tudi ena izmed pljuč našega sveta, črede jakov, konj, ki so romale mimo nas, prave šamanske šotore ... vse to je bilo neprecenljivo," je opisala Patricia, ki se je tam udeležila tradicionalnega glasbenega festivala, na katerem je nastopila kot posebna gostja.

"Tam smo imele tudi fotografiranje in modno revijo v zgodovinskih mongolskih kostumih. Jezdile smo konje in preživljale dneve brez socialnih medijev, saj tam ni internetne povezave in tudi mobilna omrežja so zelo slaba, tako da smo se dekleta med sabo še bolj povezala. Poslušali smo tradicionalno glasbo in ob večerih plesali okrog ognja njihov tradicionalni ples mongol biyelgee. Spoznale smo tudi pravo nomadsko družino in preživele čas z igranjem z otroki ter nabiranjem gozdnih jagod," se še spominja svetlolaska, ki jo je najbolj presenetilo resnično življenje nomadov.

"Vesela sem, da sem lahko vsaj malo izkusila način, ki ostaja isti že tisoč let. In tudi črede divjih konjev, ki jih je trikrat več kot prebivalcev," nam je povedala lepotica, ki že snuje nove načrte za prihodnja potovanja.

"Res bi se še rada vrnila in v juniju obiskala tudi druge predele, kot je recimo puščava Gobi, saj je takrat njihov praznik naadam. Mogoče me bo pot v prihodnjih mesecih zanesla prav na Kitajsko, ki je še nisem obiskala," nam je povedala.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije osebni arhiv

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan36/2016

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 36/2016

Story 36/2016, od 01. 09. 2016