Patricija Simonič o poroki z Giannijem Rijavcem: Bolj ko hodiva po isti poti, si postajava vedno bližja

Patricija Simonič o poroki z Giannijem Rijavcem: Bolj ko hodiva po isti poti, si postajava vedno bližja (foto: Osebni album) Osebni album
12. 2. 2020

Priznana umetnica Patricija Simonič je aktivna na številnih področjih. Pri naših sosedih tako še vedno odmeva njena razstava, pri nas pa 'skrivnostna' poroka s primorskim glasbenikom Giannijem Rijavcem, ki se je zgodila lani, ne nazadnje pa tudi skrunitev Dečka miru, ki ga je oblikovala umetnica.

Če začneva pri vaši skulpturi Deček miru; kaj je pri dečku tako zelo napačnega, da ga znova in znova oskrunijo?

Ko gre za navaden vandalizem nad umetniškimi ali drugimi objekti verjetno niso napadene dimenzije simbolike slednjih. Če pa je nedavnemu, že tretjemu – dokončnemu poškodovanju bronaste skulpture Dečka miru, postavljene na Trnovem pri Gorici, na poti, ki vodi v Spominski park NOB botrovalo kaj drugega - morda razsežnosti simbolike, pa je to potem odraz stanja duha družbe, ki je posledica nekakšnih osebnih frustracij ali frustracij iz preteklosti - zgodovine. Takšno oskrunjenje skulpture, ki jo je Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob postavila kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi pomeni napad na vrednote; mir, strpnost, sprava … Sama sicer menim, da gre za dejanje navadnega vandalizma, brez politične ali zgodovinske konotacije.

Aktivni ste tudi po svetu ... Če se ne motim, ste imeli pred kratkim razstavo v sosednji v Italiji? Kakšen je bil odziv?

Tako je, pred kratkim sva skupaj z italijanskim slikarjem Pietrom Orsinijem odprla razstavo v palači Pasi, v mestu Bagnacavallo blizu Ravenne. Naslov slikarske razstave je bil »Viaggio artistico SI – IT«, torej Umetniško potovanje in povezovanje dveh dežel – Slovenije in Italije. Umetniški dogodek se je odvijal v sklopu dogajanja »Festa di S. Michele a Bagnacavallo 2019 « in bil zelo uspešen, saj si je slikarsko razstavo v nekaj dneh ogledalo več tisoč obiskovalcev. S tem istim slikarjem letos načrtujeva še eno skupno razstavo najinih slikarskih del, tokrat v Sloveniji. Orsinijevo umetnost definirajo krajine njegovega rojstnega kraja, ki ga slikar pozicionira v različna estetsko ovrednotena okolja. Sama pa kot že poznate, slikam svoje ženske figure tako kot o njih razmišljam, ne kot jih vidim …

Nam lahko poveste še kaj več o razstavi v Sloveniji ter o projektih, ki jih imate še v načrtu?

Kot v vsakem začetku leta prvo potekajo pogovori o pripravah razstav z različnimi razstavišči. Lahko že povem, da sta dve razstavi v drugi polovici leta predvideni v Ljubljani, ena, kot sem že omenila tudi v ozirih mednarodnega sodelovanja, v Centru slovanskih kultur. V kratkem pa tudi načrtujem ilustrativno pristopiti k izdaji pesniške zbirke znanega slovenskega pesnika. Več vam izdam, ko bodo stvari dokončno dorečene. Seveda, pa večino mojega časa poleg službenih obveznosti zapolnjuje priprava konceptov novih del in slikanje.

Seveda za konec ne moreva mimo nedavne 'skrivnostne' poroke z Giannijem? Kako zelo se vama je po tem svečanem dogodku spremenilo življenje? Nam lahko zaupate malce več ...

Poroka je bila bolj romantična - samo za naju, kot pa skrivnostna in ne bi mogla govoriti o kakšnih večjih spremembah, še vedno sva osredotočena na naju, na to kar sva kot par in kot umetniška ustvarjalca. Mislim, da če se dva človeka ljubita in če hočeta, da ljubezen ostane, morata izbrati isto smer, to je bila za naju poroka. Bolj ko hodiva po isti poti, si postajava vedno bližja ... Za letos zasebno načrtujeva obisk mest, ki naju umetniško bogatijo in pomenijo najino skupno pot, pa seveda veliko lepega in dobrega ... poslovno pa za v prihodnje razmišljava tudi o skupnih umetniških projektih – razstavah mojih slikarskih del z Giannijevim koncertom.