Peter Lin Janežič in Anže Podlogar: Ne želita preveč obljubljati

3. 5. 2016

Ste vedeli, da sta svetovna mladinska prvaka v jadralnem razredu 29er Slovenca? Res je, jadralca Peter Lin Janežič in Anže Podlogar sta v preteklem letu pometla s konkurenco v Maleziji, letos pa se bosta preizkusila še v olimpijskem razredu 49er.

Jadrati sta pričela povsem spontano, Anžeta je namreč babica pri rosnih sedmih letih prijavila na tečaj jadranja, Peter Lin pa se lahko zahvali genom, saj je jadralec tudi njegov oče.

"Sprva mi šport ni bil najbolj všeč, vendar pa sem ga sčasoma vzljubil. S sestro sva se neko poletje udeležila tečaja in tako se je vse skupaj začelo na jadrnici optimist," razloži Peter. Letos pa bosta tako presedlala na večjo jadrnico, saj bo razlika v dolžini kar 40 cm, ima pa tudi precej več jader. Prav zaradi 'kril' in obeh jadralcev na trapezu ima 49er tudi večji ravnalni moment. Zaradi zahtevnosti razreda bo treba do poletja razviti hitrost, pravilne nastavitve opreme in jadralcev ter njihovo gibanje, že konec avgusta pa jih čaka izredno pomembno mladinsko svetovno prvenstvo, od katerega si obetajo lep rezultat.

"Ne želiva preveč obljubljati, da ne bo kdo na koncu razočaran. Najboljši jadralci v tem razredu 49er so namreč stari okrog 30 let, za seboj pa imajo že po 10 let izkušenj na tej jadrnici," pove Peter, za tekmovanje pa potrebujeta tudi želeno telesno težo, ki znaša kar 10 kg več. Kot so nam zaupali v ekipi Janežič/Podlogar, sta fanta na dobri poti, saj sta pridobila že 5 kilogramov, težo pa bodo tekom leta postopoma še razvijali. Zaradi tega sta fanta že začela obiskovati fitnes, opravljati suhe treninge in gimnastiko, ki poskrbijo za njuno odlično fizično pripravljenost.

"Seveda je treba poskrbeti za celotno telo. Gimnastike tako aktivira vse mišice v telesu. Če bi trenirala le gornji del telesa, se ne bi dobro izšlo v kritičnih situacijah," pove Anže. Fantoma seveda želimo čim več uspehov, seveda pa bomo držali pesti tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu.