Peter Lin Janežič in Anže Podlogar - obetavna slovenska jadralca!

Peter Lin Janežič in Anže Podlogar - obetavna slovenska jadralca! (foto: Goran Antley) Goran Antley
26. 1. 2016

Peter Lin Janežič in Anže Podlogar, srednješolca iz Ljubljane, sta kljub življenju v kotlini, debelo uro stran od morju, postala ena najbolj obetavnih slovenskih jadralcev.

Da fanta tudi mednarodno nista od muh, kaže podatek, da sta letos za seboj pustila vso svetovno mladinsko jadralno smetano, pri čemer jadranje ni ravno poceni šport.

O denarju je iskreno in precej slikovito spregovoril kar trener zmagovalnega dvojca Andrej Janežič: "To je tako. Ni najdražji šport, je pa zelo drag za ekipo. Če na primer pogledamo smučarske skoke – to je zelo drag šport. Za skoke je treba narediti skakalnico, a jo naredijo drugi. Podobno je pri nogometu, treba je zgraditi stadion. Jadrnico in opremo pa mora tekmovalec kupiti sam. Ampak saj to je še najmanj. Zelo draga so tudi potovanja, ker je treba na prizorišča po svetu prevažati jadrnico in trenerski čoln. Sponzorji so seveda dobrodošli. Brez sponzorjev zagotovo kmalu ne bo šlo več."

Pa konkurenca?

"Nova Zelandija, Velika Britanija, ZDA in Argentina so najmočnejše države, ki razpolagajo tudi z veliko večjimi viri. Na Novi Zelandiji je jadranje nacionalni šport, tako kot pri nas smučanje. Konkurenca v razredu 29er je zares močna. Vse to pa pelje v naslednji razred – 49er, ki pa je olimpijski. Vse je isto oziroma zelo podobno, saj je jadrnica prav tako skiff, le da ima še večja jadra. Konkurenca je ravno zaradi tega, ker pot vodi do olimpijskih iger, zelo huda," izmenično razlagajo Peter, Anže in Andrej, ki prav zdaj, januarja, začenjajo resne priprave na olimpijske igre čez štiri leta.

Preberite več na Aktivni.si