Peter Lovšin: Poletje poživlja na vikendu na kočevskem

Peter Lovšin: Poletje poživlja na vikendu na kočevskem (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
9. 8. 2017

V vročem poletnem popoldnevu smo za seboj pustili soparo ljubljanskih ulic in se napotili proti kočevskim gozdovom, na obrobju katerih nas je na svojem vikendu prijazno sprejel glasbenik Peter Lovšin. Veliki kosmati prebivalci te zelene oaze so nedavno navdihnili tudi njegov zadnji album Območje medveda, mi pa smo se lahko na lastne oči prepričali, kaj poleg navdiha priljubljenega slovenskega glasbenika vabi v te kraje.

V zavetju gozdov stoji čudovita lesena hišica, v kateri eden izmed ustanoviteljev skupine Pankrti že vse od študentskih let rad preživlja svoje proste dni. Njegova družina po očetovi strani namreč izhaja iz teh koncev, tako so imeli na voljo dovolj lesa in odločili so se za izgradnjo ljubkega vikenda.

Hišica, ki so jo sprva uporabljali bolj za zabavo ali pobeg iz urbane džungle, pa danes postaja že stalnica v življenju zakoncev Lovšin. ''Tukaj smo praznovali veliko število rojstnih dni in podobnih veselih dogodkov. Nekaj časa je sin Matej nato okupiral ta prostor in mislili smo, da bo ostal njegov, potem pa se je bolj usmeril v jadranje in morje. Nekako hkrati sva z ženo uvidela, da ta brunarica ni le izhod iz mestnega življenja, temveč postaja vse bolj eden od prijetnejših načinov najinega bivanja. Sem zdaj ne pridemo le ob koncih tedna, temveč tudi za dalj časa,'' prizna priljubljeni glasbenik in ob tem doda: ''Zrak je veliko bolj svež kot v Ljubljani, hkrati pa moraš ponoči tudi poleti spati z odejo.'' '

Pero' se v vaški sredini odlično znajde, saj, kot pove, rad živi v družbi veselih rojakov. Na Velikih Poljanah so mladi v športnem društvu zelo aktivni in prav letos, 19. avgusta, pripravljajo tudi veliki rokovski koncert z Lovšinom v glavni vlogi. Seveda bo v ospredju njegov zadnji zelo uspešni album Območje medveda. In ni nemogoče, da se proti jutru, ko se bo glasba umirila, ostanki hrane pa bodo še dišali, tam prikaže kakšen pravi kosmatinec, saj medvedom menda najbolj ustreza prav otožni bluz jutranjih ur.

Peter Lovšin rad zahaja na ta ribniški konec Dolenjske in očitno je tudi zato tam nastalo kar nekaj njegovih uspešnih pesmi. Njegova soproga Darja je prav tako ustvarjalna v tem okolju, predvsem ko dela z glino ali piše kaj tako neobičajnega, kot je njen Nesramni maček. ''Odlična stvar za zakon je, če se lahko umakneš in urediš misli,'' priznata oba z ženo, ''saj lahko v stiku z naravo odmisliš vse nepomembnosti, ki nam grenijo vsakdan. In se posvetiš tistim stvarem, ki jih imaš najraje.''

Zakonca, ki se znata zamotiti tudi, če sta po več dni bolj ali manj sama, pa vendarle najbolj uživata v družbi vnukinj, ki z veseljem obiščejo babico in dedka na vikendu. ''Tu se življenje malo ustavi,'' priznava legenda slovenske glasbe. ''A dovolj je kratek sprehod ali telefonski klic in hitro si lahko v veseli družbi sosedov ali prijateljev. Sam sem večkrat igral z nekaterimi odličnimi glasbeniki iz doline, po drugi strani pa lahko rečem, da tudi sorodniki, čeprav niso več tisti v prvem kolenu, še držimo skupaj. Lovšinov je tukaj res veliko, še zlasti dobro organizirani pa so tisti, ki se jim po domače reče Špičkovi. Ti se srečujejo najmanj enkrat na leto in na enem od takih srečanj bratrancev in sestričen sem tudi dobil naziv Častni Špiček, najvišje priznanje, ki sem ga doslej prejel v Sloveniji,'' s ponosom pove Lovšin, ki mu družbo dela tudi psička, prikupna pritlikava šnavcerka Meri.

Te so že stalnica v družini, dve pa sta pred leti odšli sami v gozd na lov ... ''Sambi in Veki sta bili mama in hči. Pobegnili sta v gozd za srno, zaradi dežja pa nista našli poti nazaj. Iskali smo ju 12 dni, puščali obvestila in preiskali vse daleč okoli. Potem smo ju vendarle našli v sosednji dolini na drugi strani gozda. 13. dan sta se živi in zdravi vrnili domov,'' z olajšanjem pove Darja, ki je pred leti v Grožnjanu organizirala razstavo z naslovom 30 pritlikavih šnavcarjev, eno izmed najuspešnejših razstav v tem istrskem umetniškem kraju, vsaj ko je šlo za odprtje, saj je na njej igral prav Peter s svojimi Španskimi borci, zbralo pa se je več kot 500 gostov.

V zadnjem letu je vikend doživel pošteno obnovo. Za popravila raje poprosita domače mojstre, saj se glasbenik v teh vodah ne znajde najbolje. ''Če sem odkrit, kaj preveč spreten pri ročnih delih nisem, čeprav so bili moji predniki tudi znani suhorobarji. Edino, kar resnično obvladam, je košnja trave. S kosilnico, seveda.Ta mi vzame kar lep kos časa, vse preostalo prepustim Darji, ki je veliko bolj priročna,'' prizna Lovšin.

Ob klopci pred hišo je tako lep zeliščni vrt, zelišča pa označujejo glinene tablice z imeni. Nekaj korakov pod vikendom stoji tudi manjša hišica, ki je nekoč služila kot lopa za orodje, danes pa sta jo preuredila v simpatično savno, kot nalašč za zimske mesece. Hišica je sicer zrasla po zamisli Petrovega očeta, ki je bil po poklicu agronom. ''Oče je bil navezan na te kraje, čeprav smo imeli doma na Kodeljevem hišo z vrtom. Še vedno smo blizu prestolnice, a hkrati dovolj daleč stran,'' pove Peter in se ozre na zeleno preprogo, ki se razprostira okrog vikenda. Na nasprotni strani doline se naš pogled ustavi na idilični vasici s cerkvijo in cesto, ki se vije vmes, kot da se tukaj v zadnjih 100 letih ne bi prav nič spremenilo.

Fenomen

V zvokih in besedilih Pankrtov boste lahko uživali 20. oktobra, ko se jim bodo ob 40. obletnici na odru Arene Stožice pridružili številni gostje. Pankrti so s svojim delovanjem pisali zgodovino tako na glasbenem in kulturnem kot političnem področju ter se za vedno zapisali v zgodovino kot fenomen, ki še zdaj spremlja tako mlado kot starejšo generacijo.

Nika Arsovski