Peter Poles: Kraja identitete znanih Slovencev

Peter Poles: Kraja identitete znanih Slovencev (foto: Helena Kermelj, Primož Predalič, Goran Antley) Helena Kermelj, Primož Predalič, Goran Antley
Vir: Story
7. 4. 2016

V zadnjem času smo bili na družabnem omrežju Facebook priča kar trem krajam identitete znanih Slovencev. Nazadnje se je v tovrstno zmedo vpletel televizijski zvezdnik Peter Poles, ki je na neznani profil s svojim imenom in priimkom naletel po naključju.

Po tem, ko smo na uredništvu z malce začudenja spremljali objave Nine Osenar in po nekaj tednih le ugotovili, da je profil, ki je sicer videti precej pristno, lažen, se je tokrat podobno zgodilo Petru Polesu. In čeprav lahko Ninin lažni profil še kar spremljamo na družabnih omrežjih, je Peter tudi s pomočjo prijateljev na Facebooku dosegel, da je profil zdaj dokončno izbrisan. A pot do tega je bila dolga ...

"Na profil sem po naključju naletel že novembra lani in lastniku takoj poslal pismo, v katerem sem ga prosil, naj zapre profil in se neha izdajati zame. Dobil sem odgovor, v katerem mi je zapisal nekaj v stilu, da se on za nikogar ne izdaja, spodaj pa se je podpisal s Peter," nam je povedal simpatični voditelj in dodal, da ga je po tem poskusil tudi uradno prijaviti na Facebook. "Vendar je stvar tako zapletena, da sem po prvi prijavi v gneči pomembnejših stvari enostavno pozabil," je razkril. Čeprav Peter ni človek, ki bi se obremenjeval s posamezniki, ki mu tako poskušajo škodovati, nam je povedal, da ga je pri vsem tem zmotilo le to, da je neznanec na strani širil ideologijo, ki se razlikuje od njegove. "Pri tem me moti to, da se je nekdo izdajal zame in so mu ljudje dejansko verjeli, čeprav so bili njegov slog izražanja, vsebina zapisov in pogled na svet precej drugačni od mojega. Ne gre za strah, ampak bolj za neko nezadovoljstvo, da lahko nekdo trosi stvari po internetu v mojem imenu in da ga je pri tem težko ustaviti," je še pojasnil. Ker se stvari po prvi prijavi niso dovolj hitro dogajale, sta Peter in njegova partnerica Nika Veger prek Facebooka pozvala prijatelje, da se vključijo v prijavljanje škodljivega profila. "Uspela mi je še ena uradna prijava, kar je začelo motiti 'lastnika' profila. Ko se je končno javil, sem mu v pismu sporočil, da lahko takšno krajo identitete obravnavajo tudi višje institucije, ampak mu dajem še nekaj časa, da zadeve uredi sam. V nekaj minutah je izbrisal vse fotografije, potem pa je uradno posredoval tudi Facebook in profil izbrisal," nam je pojasnil.

Peter zdaj ne razmišlja o uporabi pravnih poti, pravi pa, da se je v njegovem primeru gospod zagovarjal s tem, da je njegov oboževalec ter da je opazil, da nima 'poslovnega' profila na Facebooku. "Izmenjala sva si nekaj mnenj o tem, kakšne so razlike med vodenjem 'fan' profila ali kraje identitete. V resnici pa je bilo zanimivo kramljati z nekom, ki se je na vse pretege trudil, da me prepriča, da je v bistvu jaz. Njegov zadnji zapis je namreč bil: 'Sem zbrisal slike, čeprav zate tudi ne vem, če si pravi ...' (smeh)"

fb poles

LAŽNI PROFILI

Nina Osenar in Bojan Emeršič

  • V preteklosti se je podobno zgodilo Nini Osenar, ki pa se za izbris lažnega profila ni preveč angažirala. Nasprotno pa je odreagiral igralec in voditelj Bojan Emeršič, ki je z ustvarjalcem lažnega profila stopil v stik in na koncu celo dosegel, da je zanj objavljal koristne vsebine.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Helena Kermelj, Primož Predalič, Goran Antley

Značke: Peter Poles
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story14/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 14/2016

Story 14/2016, od 31. 03. 2016