Peter Poles: "Toliko sem se naučil o naravi, preživetju, nadgradnji in premaknil mejo v glavi!"

Peter Poles: "Toliko sem se naučil o naravi, preživetju, nadgradnji in premaknil mejo v glavi!" (foto: Ljubo Vukelič) Ljubo Vukelič
Vir: Lady
15. 2. 2017

Voditelj oddaje Dan najlepših sanj na POP TV Peter Poles ima rad adrenalin in tovrstne športe, a tokrat se je podal na čisto novo dogodivščino. S certificiranim inštruktorjem preživetja v divjini Branetom T. Červekom se je podal v divjino in med drugim pri temperaturi pod lediščem prečkal reko.

Peter prizna, da je že od nekdaj ljubitelj gozda, saj je že kot otrok imel redna srečanja z gozdnimi osami in zdrsanimi koleni na strminah gozda za hišo starih staršev. "Kasneje sem tudi kot atlet zelo rad tekel po gozdu, najraje po deževnem, ko je bilo v zraku res ogromno kisika. Ko me je Brane poklical, tako sploh ni bilo dileme," je povedal Peter, ki se mu je na začetku zdelo malce nenavadno, da se podajata spat v polarni mraz. "A po drugi strani sem vedel, da gre za medijsko podprt projekt in da umrl najbrž ne bom. Sploh pa poznam Braneta, njegovo delo in njegov pristop, tako da sem pričakoval sprehod po robu in kak korak čez mojega, čez njegovega pa nikakor ne," je navdušeno priznal voditelj in izkušnjo opisal z besedo noro. "In predvsem neprimerljivo s čimer koli, kar sem do zdaj doživel. To je bila intenzivna zmes spoznavanja surovosti ledene narave in njenih drobnih detajlov, ki ti lahko v določenih ekstremnih situacijah res rešijo življenje, ter smeha in veselja. In pa konkretnih dejanj, za katere nisem niti v sanjah pričakoval, da jih bom kdaj v življenju počel," nam je zaupal Pero, kot ga kličejo prijatelji.

Divjina mu je prirasla k srcu

Na vprašanje, kaj je bilo najtežje, je kot iz topa izstrelil: "Iti nazaj domov!" Poleg tega pa seveda plavanje čez skoraj zaledenelo reko. "Pa predvsem drevenenje prstov ter bolečina po celotni površini nog kakšno minuto po tem. Kako sva to rešila? Še enkrat sva se okopala," je v smehu povedal simpatičen voditelj, ki se je z Branetom odlično razumel. "Brane je res kralj! Direkten človek, ki v določenih situacijah ve bolje od tebe, kako se boš odzval, na kaj pozabil, kjer te bo moral kaliti. Pol leta je živel sam v gozdu in od gozda, da bi se res spoznal, potem še dve leti srkal znanje med aborigini v Avstraliji. V veščinah preživetja je usposabljal vojaške specialne enote, pilote itd., tako da ob pogovoru z njim vidiš, da resnično ljubi naravo in jo zato želi ohraniti čim bolj prvinsko za rodove, ki prihajajo. Če mu želiš prisluhniti in slišati, ti z veseljem da del sebe ter iz tebe izvleče najboljše in s takimi ljudmi se navadno res lepo ujamem," je bil poln pohval Peter, ki bi izkušnjo brez oklevanja v trenutku ponovil. "Toliko sem se naučil o naravi, preživetju, nadgradnji in premaknil mejo v glavi, da sem izlete z Branetom, vsaj enkrat na leto, že vključil v svoj urnik. Brane dela tudi teambuildinge za podjetja, ki pridejo v poštev tudi za skupine prijateljev. Razlagal mi je o stvareh, ki jih tam počnejo, in zato že zbiram skupino desetih, dvanajstih ljudi, da si privoščimo pomladno vikend 'survivor' avanturo. Ali pa če uspem zlobirati šefa! Torej, ja, definitivno to izkušnjo ponovim in iz srca priporočam," je za konec še navdušeno dejal Peter.

Brane o Petru ...

Certificirani inštruktor preživetja v divjini Brane T. Červek je dejal, da je bil Peter Poles od začetka pa vse do konca preizkušnje mož beseda. "Spoprijel se je z vsakršno nalogo, ki sem mu jo naložil, za katero je hitro dojel, da ima čisto svoj namen in da gre tu zares in brez odpuščanja. Četudi bi jaz popustil z zahtevnostjo, tega zagotovo ne bi dopustilo ledeno kraljestvo," je povedal Brane in dodal, da se je Peter kljub mrzlemu vremenu vseeno spotil, ko se je učil netenja ognja s primitivnimi sredstvi. "Tega sprva še ni mogel vedeti, ampak čakalo ga je prečkanje ledene in zamrznjene reke, zato je bilo učenje netenja ognja poglavitnega pomena. Tega je moral takoj uspešno zanetiti, ko sva prilezla ven iz ledenice. Zato je kar nekako slutil, da mora to veščino usvojiti, kar se da prepričljivo," je povedal nekdanji vojak, ki se je ob Petru nenehno zabaval, saj je svojo neskončno duhovitost uporabil za soočanje z neznanim in za svojo lastno motivacijo ob premagovanju vedno znova nastalih situacij. "Plavanje preko ledene reke je iz njega priklicalo njegove prednike in zagotovo skrito levje srce, ki ga nosi v sebi. Ni problem plavati preko ledene reke, če veš, da greš potem nekam na toplo ali domov, problem je, da tudi po tem še vedno ostajaš v divjini in moraš še naprej skrbeti za preživetje v mrazu ter se ogreti z lastnim znanjem oz. veščinami," je povedal Brane in nam zaupal, da je Peter po prečkanju postal povsem drugačna oseba. "Njega lahko postaviš kamor koli, pa te bo vedno pozitivno presenetil. Izjemno dobro posluša in sliši sebe, predvsem pa sliši pozabljene odmeve in klice naših isker ter nastopi z vsem ognjem, ki ga premore! Ne sneg, ne mraz, ne ledena voda Petra niso ustavili, da doda svoje levje srce v projekt 'V divjini s SSFN' za prihodnost naših otrok. Ponosen sem nate, Pero, in hvala ti za nepozabno druženje. Vsaka čast!" je še za konec navdušeno povedal Brane.

Barbara Majič