Peter Prevc: Doživel adrenalinsko vožnjo

Peter Prevc je hitrosti na smučkah že navajen, tokrat pa je letel s padalom na hrbtu. (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
20. 9. 2015

Prejšnji teden sta moči združila dva prekaljena letalca, smučarski skakalec Peter Prevc in akrobatski pilot Peter Podlunšek. Ta je smučarskega asa popeljal na adrenalinsko vožnjo s svojim jeklenim lepotcem extra 330 LX, s katerim tekmuje v pokalu Challenger.

Peter Prevc se že odpravlja na priprave, Peter Podlunšek pa na šesto tekmo v sezoni – najboljši piloti na svetu bodo 5. in 6. septembra leteli na dirki v avstrijskem Spielbergu.
Petra sta poletela z extra 330 LX, s katerim Podlunšek tekmuje v pokalu Challenger.

" To je bilo najbolj adrenalinsko doživetje v mojem življenju," je po pristanku na murskosoboško letališče povedal superšportnik Peter Prevc. Čeprav dogodka nista razglašala, se je pred starim hangarjem Aerokluba Murska Sobota hitro večala množica radovednežev in novinarjev, pridružil se jim je tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki je vrhunskima športnikoma zaželel veliko sreče na vseh nadaljnjih tekmovanjih. Peter Podlunšek, najboljši slovenski akrobatski pilot in edini Slovenec v najhitrejši motošportni seriji na svetu Red Bull Air Race, je izzval dobitnika dveh olimpijskih odličij, malega kristalnega globusa in prvega skakalca na svetu, ki je preletel 250 metrov. Peter Prevc, ki se v zraku počuti kot riba v vodi, ni imel nobenih zadržkov, da ne bi sprejel izziva. Odporen proti vrtoglavici, vajen hitrosti in težkih telesnih obremenitev se je Prevc na trdna tla po precejšnjem obračanju v zraku vrnil nasmejan in z zdravo barvo na obrazu. Pred poletom s Podlunškom je Prevc povedal, da je še najbolj zanimivo pri vsem tem, da ne ve, kaj lahko sploh pričakuje. "Nekaj izkušenj z letenjem sicer imam, poznam na primer občutek prostega pada, saj sem že večkrat skočil s padalom, vem pa, da bo tole nekaj čisto drugega," je povedal simpatični Prevc, tik preden so se mu uresničile najbolj divje sanje. Dan je bil za doživljanje 'topgunovskih' emocij kot naročen, v zraku so bili padalci ter vojaška letala in sploh se je na najstarejšem slovenskem letališču, kot se spodobi, več dogajalo v zraku kot na tleh.

400 kilometrov na uro

Po skrbnem pregledu opreme je Podlunšek Prevcu dal nekaj osnovnih informacij glede poleta. Povedal mu je, da bosta letela 400 kilometrov na uro in da naj ves čas gleda zemljo, ker bo tako stabiliziral možgane. "Obremenitve ne bodo tako hude, kot jih sicer doživljam sam, zato pa bo velik izziv orientacija. Ko bova letela nižje, boš bistveno bolj občutil hitrost, mi je pa žal, da ni tu niti enega pilona – občutek, ko greš z osem metrov širokimi krili skozi vratca, ki so narazen le 12 metrov, je res nekaj posebnega," je razložil Peter in nadaljeval: "Sicer pa je najbolj pomembno, da se čim bolj sprostiš in mi zaupaš." Petra sta se s poleta vrnila takšna, kot da bi šla na sprehod v Tivoli, čeprav je s tal vse skupaj delovalo precej ekstremno. Na vprašanje, kaj se mu je dogajalo v glavi med poletom, je Peter v šali odgovoril: "Enkrat sem pomislil, ali mi bo treba uporabiti padalo, ki sem ga imel na sebi." Župan Jevšek je Prevcu čestital pogum in se navezal na Podlunškove besede. Prevcu je zaželel, da bi bil v prihodnji sezoni tako sproščen, da bo spet dosegel kakšno vrhunsko uvrstitev, ljudje pa mu tako in tako zaupajo.

Značke: Peter Prevc

Priporočamo