Peter Prevc: Letošnje počitnice bodo posvečene naraščaju

Peter Prevc: Letošnje počitnice bodo posvečene naraščaju (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Nova
3. 4. 2018

Naši skakalci so s tekmo v Planici končali sezono, ko opravijo še zadnje obveznosti, pa jih čaka zaslužen počitek.

Po tem, ko je predlanskim s svojo boljšo polovico Mino raziskoval Vietnam, lani pa užival v prijetnem podnebju Malezije, načrtov za letošnji oddih naš skakalni as Peter Prevc še nima. Brez dvoma pa jih bosta prilagodila naraščaju, ki ju bo razveselil junija.

Urnik skakalcev je med sezono zelo natrpan, ob številnih tekmovalnih obveznostih – letos so med drugim nastopili na olimpijskih igrah v Pjongčangu – se najde le malo časa za bližnje, zato prostih nekaj tednov ob koncu sezone namenijo prav temu. Kot nam je zaupal Peter, ima brezdelja hitro dovolj.

"Brezdelja se hitro naveličaš. Sploh če dan mine, ne da bi karkoli naredil, se počutiš nekoristno. Včasih pa pride dan, v katerem narediš res veliko, zato se zvečer počutiš še toliko bolje. Kadar tako nič ne naredim, se kar malo sekiram, ker vem, kaj vse bi lahko počel," nam je zaupal slovenski orel, ki si tako zapolni urnik tudi med 'počitnicami'.

Potem ko sta z dekletom dve leti zaporedoma raziskovala Azijo, načrtov za letošnji oddih še ni. Brez dvoma pa bo velik delež namenjen pripravam na novega družinskega člana, ki bo parček razveselil na začetku poletja, poleg tega pa urejanju novega gnezda, ki si ga je družinica ustvarila v Radovljici. Pa bo kaj pogrešal tropske kraje, kamor letos zaradi veselega pričakovanja ne bosta mogla poleteti? "Predlanskim sva odšla v Vietnam, lani v Malezijo, letos še v Južno Korejo. Azije tako zagotovo ne bom pogrešal. Vse je počasi postalo precej podobno, tudi kar se hrane tiče. Nista mi preveč privlačna njihova kultura in civilizacija," pojasni Peter, ki sicer zelo rad potuje. Predvsem uživa v raziskovanju zgodovine, zato ga zanimajo predvsem kraji, ki so na tem področju zelo bogati.

Peter Prevc: Letošnje počitnice  bodo posvečene  naraščaju

"Fino se je že pred izletom pozanimati, kakšna je zgodovina. Rad se sprehajam po ulicah in poizvem, kaj vse se je tam zgodilo. Spominjam se, da mi je bilo to v Rimu zelo všeč," pove odkrito fant, ki sicer v šoli zgodovine ni preveč maral. To je bil le še en predmet na urniku, nič kaj dosti drugega. Zdaj, ko povezuje sedanjost s preteklostjo, pa je malo drugače. Zaupal nam je tudi svoje potovalne želje – glede na to, da je delež Azije že raziskal, prav tako Severne Amerike, ga zdaj najbolj privlačita Afrika in Južna Amerika.

"Avstralija je predaleč, potrebuješ preveč časa za potovanje. Na potovanjih si najrajši ogledujem živali. Rad bi videl slone, pa ne tako, da bi jih hranili in bi sloni prišli zaradi tega, temveč bi se skril nekam v divjini in jih opazoval, spremljal njihovo premikanje, življenje. V Aziji jih lahko vidiš le v kakšnih majhnih svetiščih, kjer pa so te živali po mojem mnenju pod vplivom drog. Ne vem, kako lahko gepard v živalskem vrtu stoji pri miru," za konec še pojasni skrušeno.

Besedilo: Maja Muhič // Foto: Igor Zaplatil, Helena Kermelj, Goran Antley, osebni arhiv