Peter Prevc: Uredila sta si skupno gnezdo

Po koncu Perove zmagovalne sezone sicer z Mino načrtujeta daljši oddih. (foto: Goran Antley, Primož Predalič, Helena Kermelj, Profimedia, Zaklop) Goran Antley, Primož Predalič, Helena Kermelj, Profimedia, Zaklop
Vir: Story
4. 2. 2016

Vsak dan v medijih lahko zasledimo novice o našem skakalnem junaku Petru Prevcu, ki polni časopise in televizijske novice z odličnimi uspehi. Mi smo za vas strnili nekatere podrobnosti iz Petrovega življenja in se poglobili v fenomen, ki je letošnjo zimo zajel Slovenijo in povzročil pravo evforijo.

Mina socialna omrežja izkoristi tudi za pozivanje prijateljev k pomoči med naravnimi katastrofami in tako se lahko pohvali ne le z zunanjo lepoto, temveč tudi tisto, ki prihaja iz notranjosti človeka.
Mina rada preživlja čas ob peki slaščic, tako piškotov, tort kot drugega peciva.
Naš junak je na svet prijokal 20. septembra 1992 v kranjski porodnišnici kot najstarejši otrok Božidarja in Julijane Prevc.
Poleg sester in bratov Petrove skoke nestrpno spremlja tudi veliko bratrancev in sestričen, ki Petru stojijo ob strani in ga podpirajo.

Zlati orel po koncu osvojene novoletne turneje, svetovno prvenstvo v Kulmu - to so zadnji dosežki 'Pera mišice', kot ga kličejo prijatelji. Vendar pa se fant kljub vsem dosežkom ni spremenil ter ostaja stari dobri in preprosti Peter iz Dolenje vasi v bližini Škofje Loke.

Naš junak je na svet prijokal 20. septembra 1992 v kranjski porodnišnici kot najstarejši otrok Božidarja in Julijane Prevc. Za njim so nato na svet prijokali še Cene in Domen ter sestrici Nika in Ema. Poleg bratov in sester pa Petrove skoke nestrpno spremlja tudi veliko bratrancev in sestričen, ki Petru stojijo ob strani in ga podpirajo. Moški del družine obiskuje tekme, saj sta tudi mlajša brata postala skakalca, medtem ko dekleta ostanejo doma in skrbijo za hišo. Otroci so odraščali v tradicionalnem duhu, obiskujejo tudi verouk in cerkvene obrede v župniji Selca, a jim zaradi nedeljskih tekem v zadnjem času to uspe le redko. Peter je sprva obiskoval Antonov vrtec v Železnikih, saj so s starši sprva živeli v Dražgošah. Po končani osnovni šoli je šolanje nadaljeval na Ekonomski gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, pozneje pa se je vpisal na Fakulteto za organizacijske vede v Kranju, vendar je takrat v njegovo življenje že premočno poseglo skakanje, zato mu študija ni uspelo dokončati. Starši so lastniki Salonov pohištva Prevc v ljubljanskem BTC-ju in vasi Dorfarje med Škofjo Loko ter Kranjem, mama Julijana pa ob tem uči še na ŠC Kranj.

Saj sami veste, kaj pravi vsem dobro znana stara ljudska modrost: Za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska. Tako je tudi v Petrovem primeru, saj ga podpira vsestransko nadarjena Mina Lavtižar. Pero mišica se je pred kratkim vrnil s tekmovanja v poljskih Zakopanah, pesti zanj pa je med drugimi stiskala svetlolasa Mina, ki prihaja iz Radovljice. Veliko pozornosti je po novoletni turneji požela njena objava slastne sacher torte z zlatim orlom, ki jo je spekla posebej za Petra. Mina sicer rada preživlja čas ob peki slaščic, tako piškotov, tort kot drugega peciva. Ob tem je znana tudi po tem, da na socialnih omrežjih poziva Slovence k čim večjemu obisku tekem in deli čustva ob zmagah svojega dragega. Mina socialna omrežja izkoristi tudi za pozivanje prijateljev k pomoči med naravnimi katastrofam in tako se lahko pohvali ne le z zunanjo lepoto, temveč tudi tisto, ki prihaja iz notranjosti človeka. Mina je sicer mlajša od Petra, ki se je vanjo verjetno zaljubil tudi zaradi njene pridnosti. Vsa leta osnovne šole je bila namreč odličnjakinja, pozneje pa je obiskovala Gimnazijo Kranj. Po končani srednji šoli je vpisala študij, vendar se je zaradi domačih poslov z oddajanjem apartmajev v Kranjski Gori raje usmerila v turizem. Mina je navdušena športnica, z licenco učiteljice smučanja, nekajkrat se je že preizkusila v vlogi modela, včasih pa napiše kakšno pesem. Ni kaj, punca je nadvse ustvarjalna in aktivna na vseh mogočih področjih, zato ni nič nenavadnega, da je osvojila Petrovo srce.

Po svetovnem prvenstvu v Kulmu se je po izjavi športnega komentatorja Andreja Stareta Slovenija spraševala, koliko resnice se skriva v zaroki mladega para. Zaljubljenca naj bi bila sicer v zvezi že tri leta, a zaroke nista želela komentirati. Tudi Andrej Stare je pozneje pojasnil, da je s tem želel le karikirati njuno zvezo. Glede na to, da je bil Peter vzgojen v precej tradicionalnem duhu, pa je zaroka le še vprašanje časa. Parček naj bi si že pred nekaj meseci uredil skupno gnezdece in pred časom je Peter v intervjuju priznal, da vsekakor ne bi mogel živeti v mestu, temveč v objemu narave. Po koncu Perove zmagovalne sezone sicer z Mino načrtujeta daljši oddih, a bo takrat minilo še nekaj časa, saj našega orla pred tem čaka še planiška velikanka, ki bo v sredini marca spet posejana s slovenskimi zastavami.

Med navijači v Planici bodo zagotovo številni Petrovi sovaščani iz Dolenje vasi. Tekme si sicer največkrat ogledajo v krogu družine in prijateljev, z avtobusi pa so našega orla podprli tudi v Kulmu, kjer je bilo ob zmagi še posebej veselo. Zagotavljajo, da ni nikakršne evforije, saj tako kot Peter mirno proslavijo in uživajo ob gledanju skokov. Vsi v en glas zatrdijo, da se fant zaradi slave in blišča ni prav nič spremenil. "Je takšen, kot ga vidite, preprost," je povedala ena izmed njih in nadaljevala: "Ni občutka, da bi bil kakorkoli drugačen." Peter po njihovem mnenju ostaja z nogami trdno na tleh in je isti vse od malih nog. "Ni vzvišen, zaradi odlične vzgoje, ki je je bil deležen, pa je ohranil trezno glavo," radi pohvalijo našega skakalca. O Petru imajo povedati le veliko dobrega, prav tako razumejo, da ima fant rad mir in zasebnost. "Živi v svojem svetu, po koncu tekem prosti čas nameni domačim, z nami pa se druži, če ima čas," povedo. Dodajajo še, da je Peter miren tudi doma, saj ne hodi veliko naokrog.

Napisala Andreja Korenčan
Fotografije Goran Antley, Primož Predalič, Helena Kermelj, Profimedia, Zaklop

Značke: Peter Prevc
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story05/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 05/2016

Story 05/2016, od 28. 01. 2016

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri