Peter Prevc: V domači vasi zlatega orla

18. 1. 2016 | Vir: Nova
Deli
Mina spremlja 
Petra na vse večje 
gala prireditve. (foto: Goran Antley, Primož Predalič)
Goran Antley, Primož Predalič

Pretekli teden je pravšnjo evforijo zanetil naš odlični skakalec Peter Prevc, saj je zmagal na novoletni skakalni turneji, ki je vsakoletna poslastica za ljubitelje zimskih športov. Mi smo obiskali Perovo domačo Dolenjo vas, ki je med Škofjo Loko in Železniki, ter preverili, kaj je v zraku, saj se s smučarskimi skoki ukvarjajo kar štirje otroci iz Prevčeve družine.

V tej hiši si moči za nove podvige nabirajo bratje Prevc.
Skakalnica, na kateri se je v mladosti kalil Peter Prevc.
Bar, v katerem si lahko v družbi domačinov ogledate skakaško tekmo.
V Dolenji vasi, ki jo je prekrila snežna odeja, vlada prava evforija.
Prebivalci držijo pesti za svojega sovaščana.
Peter staršema pri poslu pomaga predvsem v oglaševanju.

'Pero mišica' je odraščal v povsem običajni in tradicionalni družini, ki pa šteje kar sedem članov, vključno s staršema.

Petrov oče Božidar vodi uspešno podjetje z dvema salonoma pohištva, mama Julijana pa poleg gospodinjstva dela še v kranjski srednji šoli. Septembra leta 1992 je v kranjski porodnišnici na svet prijokal Peter. Sprva so z družino nekaj časa živeli v Dražgošah, nato pa so se preselili v majhno vasico ob Selški Sori, imenovano Dolenja vas, ki je nekaj ovinkov pred Železniki. V malem naselju po podatkih krajevne skupnosti živi vsega skupaj 448 prebivalcev, sestavljajo pa jo pretežno stanovanjski in kmetijski objekti, poleg tega pa še dnevni bar in frizerski salon. Petrovi sovaščani so nad njegovimi uspehi navdušeni, ob začetku vasi so zato ponosno postavili tudi transparent, v baru pa si je mogoče z njimi ogledati tudi številne skakalne tekme.

Skakal že kot otrok za domačo hišo

V otroštvu je Peter obiskoval Antonov vrtec v nekoč železarskem mestu ob Sori, po končanem osnovnem šolanju v Železnikih pa izobraževanje nadaljeval na Ekonomski gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju. Po končani srednji šoli se je naš odlični skakalec vpisal še na fakulteto za organizacijske vede, vendar mu zaradi športnih obveznosti šolanja še ni uspelo dokončati. Njegovo življenje so namreč že v otroštvu zaznamovali smučarski skoki. V domači vasi je Pero že pri devetih letih opravil tudi svoje prve skakaške podvige, na skakalnici le lučaj stran od domače hiše. Na tako imenovani Bregarci je s svojimi vrstniki skakal kar v navadni smučarski opremi, leta 2002 pa se je pridružil tudi Skakalnemu klubu Triglav Kranj.

Mama je ena sama

Čeprav številni njihovo družino uvrščajo med najuspešnejše športne družine v Sloveniji, ostajajo skromni in se ne želijo izpostavljati. Zaradi majhnih otrok so si v preteklosti le redko ogledali tekme na samem prizorišču, včasih pa so uspehom v družbi sosedov nazdravili kar s šampanjcem. Ob zadnjem Petrovem uspehu na novoletni turneji jim je medijska pozornost počasi že začela presedati. "Vprašajte kakšno drugo mamo, na primer mamo katerega drugega slovenskega skakalca, ki je prav tako uspešen," nam je dejala Petrova mama Julijana in ob tem v vsej svoji preprostosti nadaljevala. "Jaz sem le mama." 

P.S.

Srečen je z Mino!

  • Poleg družine pa Pera iz tribune spodbuja tudi dekle. Mina Lavtižar prihaja iz Radovljice in je velika prijateljica Alenke Košir, ki je bila nekoč tudi njena varuška. Simpatična svetlolaska, ki je sicer leto dni mlajša od Petra, se lahko pohvali z licenco smučarskega učitelja, z družino pa v Kranjski Gori tudi oddajajo apartmaje, imenovane Mina. Kalila naj bi se na višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem na Bledu, poleg tega pa je Mina velika ljubiteljica umetnosti in petja, v prostem času pa se posveča tudi peki različnih slaščic pod imenom Minin Cukr.


Zoja Ahlin
Foto: Goran Antley, Primož Predalič

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik