Peter Vode: Ameriške sanje so postale resničnost

Peter Vode: Ameriške sanje so postale resničnost (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
23. 10. 2016

Leta 2010 je v oddaji Slovenija ima talent občinstvo in predvsem najstnice navdušil mlad fant Peter Vode, ki se je prebil vse do finala. Takrat 14-letni pevec je svoj talent, visoko uvrstitev in izjemno priljubljenost odlično izkoristil. Danes je namreč ponosen študent šole New England Conservatory v ameriškem Bostonu.

Peter Vode je od velikega uspeha na Talentih nastopil na številnih koncertih ter samostojno sproduciral, posnel in zmiksal veliko glasbe za druge izvajalce. Med drugim tudi za Alyo in skupino BombShell, ki je poleti nastopila na festivalu Melodije morja in sonca s pesmijo Narobe svet. Priden pa je bil tudi v šolskih klopeh.

"Za seboj imam štiri leta Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer sem se učil jazz petja, zgodovine, harmonije, solffegia, teorije in še marsikaj drugega, povezanega z jazz glasbo. Letos sem tudi maturiral. Prva zaključena šola pa je sicer bila Srednja šola tehniških strok Šiška," ponosno pove Peter, ki je v zadnjem času prejemal vse več ponudb tudi za delo v studiu.

Na izobraževanje v ZDA

Kljub temu je želel svojo osebno raven znanja še bolj izpopolniti, zato se je prijavil na avdiciji na šoli The new school of jazz v New Yorku in New England Conservatory (NEC) v Bostonu.

"Postopek prijave poteka tako, da predizbor za avdicijo izvajajo virtualno na podlagi treh pesmi z njihove liste, ki sem jih posnel in v decembru tudi poslal. Na podlagi teh pesmi so se na obeh šolah odločili, da me povabijo na avdicijo, ki pa se izvaja v živo na njihovi šoli," razlaga 20-letnik, ki je nato spakiral kovčke in se podal na novo dogodivščino čez lužo.

"Znova sem izbral tri nove pesmi za vsako šolo, seveda z njihovega seznama, ter se odpravil v New York in Boston, kjer sem uspešno opravil obe avdiciji. Na šoli v Bostonu sem prejel boljšo šolnino, prav tako pa je ta šola veliko bolj ugledna kot šola v New Yorku, zato končna odločitev ni bila težka," razkrije Peter, ki trenutno živi v manjšem mestu Brookline poleg Bostona.

"To je fantastičen kraj, ki bolj kot na mesto spominja na vas. Preselitev je bila kar naporna, ampak se počasi prilagajam okolici. Stresen pa je bil tudi prvi teden, saj smo imeli polno priprav, orientacij, uvrstitvenih testov in avdicij. Sedaj pa končno začenjamo z normalni urniki," si oddahne Peter.

Šola NEC je elitna šola, v vseh štirih letnikih do diplome ter v magistrskem in doktorskem študiju izobražuje samo dvajset učencev.

"Kar pomeni, da je možnost sprejetja zelo majhna in zaenkrat po vseh mojih virih ter vedenju bodočih sošolcev kaže, da sem edini sprejeti jazz vokalist v tem letu," ponosno pove Peter, ki ima ob sebi zvesto podporo staršev. Pomagala sta mu pri vsem, kar si je želel doseči. Z vsemi prevozi in spodbudnimi besedami sta odgovorna, da je danes študent tako prestižne šole ter nikoli ne obupa nad doseganjem novih ciljev.

Zelo zaželen na porokah

Zadnji dve leti pred odhodom v Boston je s skupino sošolcev s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (Jan Gerl – klavir, Tine Lustek – kitara, Matej Slavec – bas) ustanovil skupino, ki je večinoma igrala na porokah in zasebnih zabavah. "V tej skupini sem igral cajon, to je lesena škatla, na kateri sediš in ritmiziraš z udarci po sprednji plošči. Kot akustični boben. Tovrstni nastopi so bili kar zahteven podvig in so zahtevali širok repertoar pesmi, saj smo na porokah ponavadi igrali od devetih zvečer pa vse do sedme ure zjutraj. Žal pa sem skupino moral zapustiti, saj zaradi razdalje ni mogoče priti domov med vikendi, čeprav bi si to res želel," razloži pevec, ki veliko ustvarja tudi v studiu in bo zelo kmalu izdal svojo prvo avtorsko pesem z naslovom Moja spet.

Tekst: Barbara Majič

Priporočamo