Petra Slapar: Za povezovanje narodov

Vir: Lea
22. 2. 2012

Pevka Petra Slapar ne razume, zakaj se kot narod ne znamo povezovati. Zakaj smo nestrpni do drugih narodov in zakaj se tako obremenjujemo z drugimi, ko pred svojim pragom nimamo počiščeno tako, kot bi lahko imeli.

“Najbolj smešne so meje, ki naredijo nekega človeka Slovenca, drugega Hrvata, tretjega Američana. Človek je človek. Vsak od njih čuti, sliši, vidi, ima enake notranje organe, živčni sistem, ima dve roki in dve nogi. Ampak eden je Nemec in drugi Francoz. Če si predstavljaš recimo slovensko-hrvaško morje in sebe nekje na čolnu na morju ob tej meji. Se pravi, del vode v morju je slovenske in del vode je hrvaške. To je res smešno,” doda Petra.

“Ljudi lahko poveže skupni sovražnik. Človeštvo nasploh se bo povezalo takrat, ko bomo dobili kakšnega nezemeljskega sovražnika. Vesoljca. Enako je z narodi. Slovenci bodo stopili skupaj, ko bodo oni kot narod na kakršen koli način napadeni. Obstaja pa tudi druga možnost, ki pa ne potrebuje zunanjih sovražnikov. To je osebni razvoj. Ne samo Slovenci, vsi bi se morali malo poglobiti vase, prepoznati tako svoje vrline kot slabosti ter delati na sebi. Najlažje je obsojati druge, veliko težje je pogledati vase in se vprašati, ali obstaja kakšna podobnost med mano in tistim, ki ga obsojam.”