Petra Slapar: “Živimo v dualnem svetu”

Petra s svojo družino živi na Goričkem. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
4. 11. 2016

Pevka Petra Slapar je pred kratkim javnosti predstavila svojo novo pesem. Po nekaj letih predaha je znova začutila, da je čas za novo skladbo, ki je predvsem povezana s spoznavanjem notranjega bistva na poti samorazvoja posameznika.

Petra se je v zadnjih letih posvetila delu v moževem centru Altorion in družinskemu življenju s hčerkico Areleno. Nekoč svetlolasa blondinka je popolnoma spremenila stil in način življenja, kar se tudi kaže pri njeni novi podobi in seveda tudi v pesmi, ki jo je predstavila javnosti.

"Pesem 'Take a look inside you' sem napisala že pred leti, a jo komaj zdaj končala. Predvsem pa je bila inspiracija zanjo posvečanje sebi. Spoznavanje resnice o sebi in drugih ljudeh. Bolj podrobno pa govori o tem, kako se na poti samorazvoja vsak človek enkrat sreča s svojo senco ali temno stranjo sebe, o kateri nihče noče govoriti, kaj šele jo kazati, niti sebi, ker to razbije tisto idealizirano podobo, ki jo imamo o sebi," razkrije Petra.

"Vsak ima v sebi neke temne strani in šele, ko jih sprejmeš in si jih dovoliš pokazati, izginejo. Vse, kar si vedno želimo, je, da bi nas ljudje sprejeli takšne, kot smo, vendar to pomeni, da najprej sam sprejmeš sebe takšnega, kot si." Posledično sprejema Petra tako tudi partnerske odnose. V času hitrega tempa se ti hitro ohlajajo in družine si ne vzamejo časa za pogovor. "Zaradi tega se odnosi hitro ohlajajo. Pa tudi zaradi stvari, ki niso povedane. Zaradi neresnic. Zaradi napačnih projekcij. Ker se ne poglobimo vase in ne iščemo odgovorov v sebi. Zaradi strahu, kaj bo z nami, če povemo to, kar mislimo. Kaj bodo ljudje rekli. Tukaj pa so tudi zveze, ki omejujejo. V preteklosti sem dolgo vztrajala v zvezi, ker sem hotela imeti to osebo. Poudarek je na imeti. Zdaj vidim le eno zvezo, in to je tista, ki jo imaš sam s sabo. Edini, ki te omejuje, si ti sam. Občutila pa sem tudi ljubosumje, ja. Predvsem na začetku. In tudi če mi je bilo rečeno, da nimam razloga za to, mi to ni bilo nikoli dovolj in sem si vedno vzela čas in šla iskat vzrok, zakaj sem ljubosumna, kaj se v resnici skriva za tem. Ponavadi se bojiš za lasten obstoj, kako boš preživel v materialnem svetu, da ne boš imel več koga, ki te bo imel rad, da boš ostal sam. In bolj ko odkrivaš in ozaveščaš te resnice o sebi, bolj se sprejemaš in se imaš rad. In ko enkrat najdeš sebe, ne potrebuješ nikogar več," meni Petra. "Zakaj ljudje postajajo obsedeni s svojimi partnerji? Mogoče zato, ker odgovore iščejo povsod, le v sebi ne. Če se pri meni pojavi ljubosumje, naredim proces spiritualne tehnologije ali šamanski proces."

Petra je srečna, da je našla partnerja, ki mu zaupa in s katerim si je ustvarila čudovito družino. Zaveda pa se tudi, da vsi nimajo te sreče. Najbolj pa jo prizadenejo zgodbe, kjer prihaja do nasilja za zaprtimi vrati. "To je težava celotne družbe. Ne smeš biti to, kar si. Skrivati moraš del sebe. Živimo v dualnem svetu, kjer ima vse svoje nasprotje. Ljubezen - sovraštvo, prijaznost - neprijaznost, veselje - žalost. In ker je vse, kar je 'negativno', prepovedano in moraš to skrivati že kot otrok, se to v tebi jača in potem v nekem trenutku izbruhne v obliki nasilja. Nihče se ne rodi nasilen. Nasilje se nikdar ne začne z danes na jutri, ampak do tega pride postopoma. Ponavadi se začne z verbalnim nasiljem, in ko ženske - predvsem zaradi vzorcev, ki so nastali kot posledica večstoletne patriarhalno usmerjene družbe, kjer je bila ženska izrazito podrejena moškemu - to molče prenašajo, se kasneje lahko to prevesi tudi v fizično nasilje," doda Petra. "Poznam precej primerov psihičnega nasilja pri posameznikih, ki so obiskovali delavnice v Centru Alternative Altorion. Tega je veliko več, kot si ljudje predstavljajo, tudi med zelo uspešnimi. Običajno se s posebnimi procesi in metodami odpravi nesamozavest, ki velikokrat pogojuje nastanek psihičnega nasilja, in takšna oseba, ki se jasno zaveda sebe, nikoli ne bo dovolila komurkoli, da jo psihično ali fizično zlorablja."

Napisala MIMA
Fotografije osebni arhiv

Značke: Petra Slapar
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 44/2016

Story 44/2016, od 27. 10. 2016