Pero Lovšin: Čarovnik za rime

19. 10. 2012

A ni to čarovnija, da mi srce ob teb še zdej razbija, pravi Peter Lovšin v pesmi Čarovnija na svojem novem albumu Za spremembo. In prav čarovnija lahko rečemo njegovemu mojstrskemu kovanju rim, s katerimi vedno znova preseneča, saj se najprej zdijo tako zelo preproste, vendar imajo tudi veliko globino.

Slovenski pevci zelo radi tarnajo, kako neprimeren jezik za poezijo je slovenščina. No, prav Peter Lovšin jim vedno znova dokazuje, kako zelo se motijo. Peter sicer piše tudi v angleščini, saj je pred nekaj leti izdal album Happy Hour. Napisal je nekaj tekstov v srbščini.

Celo na novem albumu je pesem v tem jeziku Ljubav na granici. "Idejo za pesem sem dobil, ko sem lani na Beerfestu v Beogradu nastopal pred več kot sto tisoč ljudmi in sem si rekel: "Ej to pa bi se splačalo ponoviti". Komad je izpadel sicer bolj alternativno, ampak tudi če bo občinstva zaradi tega zdaj desetkrat manj, se je splačalo," pravi Peter, ki je najboljši v pisanju v materinem jeziku.

"Priznam, do sebe nisem strog, zelo počasi spreminjam slog," pravi v prvi pesmi na albumu Še en krog. In res – njegov slog je že leta isti. Prepoznavna sta tako njegov glasbeni stil kot tudi stil oblačenja. Na odru nosi sončna očala, na glavi klobuk, spodaj kavbojke, zgoraj srajca in suknjič. Čeprav je albumu dal naslov po pesmi Za spremembo, sam prav velikih sprememb očitno ne mara.

Njegova spremljevalna zasedba Španski borci je že vrsto let ista. Ko se je z družino pred veliko leti selil, je poiskal hišo na Kodeljevem, kjer je živel tudi v otroštvu, čeprav je znan po tem, da rad pogleda lepe ženske, se drži svoje žene Darje, s katero se dobro ujemata tako na poti (že od začetka svoje zveze, ko sta kot študenta potovala na avtostop, rada potujeta in sta prepotovala skoraj ves svet), kot tudi doma (Darjine domače juhice Peter pogreša bolj, kot če kak dan nima zlikane srajce) in pri poslu (Peter je pred leti službo glasbenega urednika opustil, zdaj pa rad sodeluje pri projektih, ki jih ima Darja v okviru svojega Dita centra, kjer se posveča predvsem bolnikom z diabetesom) ...

Značke: Pero Lovšin