Pevec Sebastian se boji raka

Pevec Sebastian se boji raka (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Nova
15. 1. 2019

Rak je zagotovo novodobna zahrbtna bolezen, ki ne izbira. 

Ko pride, vzame in pusti globoko bolečino. Tudi družino pevca, plesalca in koreografa Sebastiana je prizadela in prav zaradi tega se je odločil, da bo preventivno skrbel za svoje zdravje. Družina pevca Sebastiana se omenjene bolezni zelo boli, saj je v zadnjem času pogosta tudi med mladimi. V njegovi družini se je rak že pojavil in Sebastian želi vedeti, ali je tudi sam izpostavljen tej nevarnosti.

"Moj dedek je imel pljučnega raka, babica na debelem črevesu in teta kožnega raka. Rak nam je vzel tudi strica … Te stvari so me zaskrbele in začel sem razmišljati, kako bi ugotovil, ali sem sam izpostavljen tej bolezni. Na televiziji sem videl oddajo, da ti v zdravstvu naredijo krvno analizo, s katero ti lahko povejo, ali te ta bolezen ogroža. Svoja starša sem napotil na zdravstveni pregled v Septum v Ljubljani, ki izvaja ta postopek. Preiskava je dokaj preprosta. Vzamejo ti kri, to podrobno pregledajo in dobijo rezultate. Seveda so raziskave odvisne od obsega preiskav, ki jih vzameš."

Dedna bolezen

Rak je v moderni družbi čedalje pogostejša bolezen, ki neusmiljeno napada tudi mlajšo populacijo. "Imel sem dekle, ki so ji pri 19 letih ugotovili raka na materničnem vratu. Po kemoterapiji in vseh zdravljenih je na srečo le okrevala. Družinska prijateljica moje mame je zbolela za rakom na dojki, posledično so ji jo odstranili, očetov stric, ki je bil vse življenje športnik, je pri 59 letih umrl za rakom," doda Sebastian. "Najhuje je, ko ti umira ljubljena oseba za boleznijo, ki iz dneva v dan srka človekovo življenje, ti pa si ob vsem tem nemočen. Ko sem spremljal, kako je bolezen v kratkem času vzela še mojo babico, sem se odločil, da bom poskušal narediti vse, da ugotovim, ali sem sam izpostavljen tveganju, da zbolim za rakom."

Rezultati

"Dnevno smo izpostavljeni dejavnikom, med katerimi so zagotovo nezdrava prehrana, stres in premalo gibanja. Zraven pa igra vlogo tudi genska obremenjenost s to boleznijo. Zaradi tega zdravstvo svetuje, da potomci pravočasno opravljajo preventivne preglede. Moja starša sta po pregledu dobila tabele rezultatov in vsi skupaj smo si oddahnili. Kot so mi razložili ob preiskavi, je vsak rak povezan z določenimi beljakovinami v krvi. Moja starša imata vse rezultate negativne. Kaj čaka mene, še ne vem. Danes za raka ni več pravila in ljudi je treba ozaveščati in spodbujati, da ne čakajo in so pripravljeni preventivno ukrepati. V tem trenutku si ne znam odgovoriti, kaj bi bilo, če bi rezultati bili pozitivni in bi moje zdravje ogrožal rak."

Besedilo: MIMA // Fotografije: Tibor Golob