Pevka Lea Sirk: “Zmage in porazi so del ustvarjanja”

“Mi se imamo noro dobro in morda ju vzamem s seboj na Emo. Bosta med publiko navijali za mamico.” (foto: Ana Gregorič) Ana Gregorič
Vir: Story
21. 1. 2017

Primorska pevka Lea Sirk pravi, da njeno življenje ob vseh družinskih obveznostih najbolj zaznamuje glasba. Razkrila nam je kar nekaj zanimivosti iz zasebnega in poslovnega življenja, kjer se vse začne in konča pri glasbenih notah.

Story: V novem letu vam gotovo ne bo manjkalo izzivov, saj ste kot pevka dejavni na mnogo področjih ...

Če bi dan imel še nekaj ur več, res ne bi bilo nič narobe. Dnevi, meseci in leta bežijo, a tudi umaknejo področja, ki nimajo večjega pomena. Zdaj sem na poslovnem področju v bistvu popolnoma predana poučevanju in ustvarjanju, raziskovanju glasbe.

Story: Opaziti je, da se le težko odklopite, saj imate šolo petja, sodelujete kot spremljevalna vokalistka pri številnih glasbenih projektih, ustvarjate tudi sami in ne nazadnje ste vestna mama. Kako vam vse to uspeva?

Točno to je tisto, kar me zdaj že eno leto postavlja na novo preizkušnjo. Odkrivanje svoje glave in biti iskrena prijateljica sami sebi je zame velika neznanka, ki jo trenutno raziskujem in želim na tej poti deliti z vami. Kot sem omenila, leta prinašajo poseben mir in moji princeski Ael in Sia me doma navdihujeta in mi dajeta inspiracijo. Kako sposobni smo, kadar nismo obremenjeni. (smeh)

Story: Z glasbo ste zasvojeni že od malih nog. Kdo je največji krivec, da je vaše življenje z glasbenimi notami obdano že leta?

Že kar nekajkrat sem bila pred tem, da glasbo zamenjam za kaj drugega. In tudi sem zamenjala. Mislim pa, da se za glasbo ne odločiš. Je v tebi, okoli tebe in tvoje življenje. Ona se je odločila zate. Včasih mi gre prav na živce, da je tako. Mogoče bi bilo lažje imeti službo z normalnim delavnikom in živeti bolj umirjeno. A se žal ne da! Življenje umetnika je 'neurejeno' in tako mora biti, da se skozi leta trdega dela ustvarjajo umetnine. (smeh)

Story: Vaša družina je glasbeno povezana, saj je tudi vaš partner Gaber Radojevič velik člen v glasbenem svetu in vam pomaga pri številnih projektih ...

Z Gabrom sva delala že kar nekaj projektov skupaj in za druge glasbenike. To delo je najzahtevnejše. Redko doživiš, da bi kdo prišel v studio z jasno vizijo tistega, kar bi rad delal in ustvarjal. Vsi pridejo bolj zato, da jih ti 'narediš'. Tako pa zelo težko nastane prava umetnost. Jaz že sama pri sebi vidim, koliko je treba vlagati vase, da sploh ugotoviš, kaj ti je všeč in o čem bi rad pisal, kaj šele pisati za nekoga, ki ga ne poznaš.

Story: Pri vaših nastopih je opaziti, da sledite modnim trendom, saj ste vedno urejeni od glave do peta. Kdo skrbi za vaš modni stil?

Sem zelo odločna in težko me je prepričati o nečem, česar ne čutim. Zato je zelo pomembno, da imam okrog sebe ljudi, ki me razumejo, hkrati pa razumejo moje sporočilo. Z vsakim nastopom želim nekaj povedati in nekaj predati. Moj stil vsakič dodela Maja Lazar in mislim, da bi zelo težko to delo prepustila komu drugemu. Sva sorodni duši, ni česa dodati. Tudi pri pričeski imam samo eno osebo, ki ji zaupam in me ureja že več let. To je Marija Zakič, ki sem ji neizmerno hvaležna, da vedno poskrbi, da so moje pričeske zelo preproste, a dodelane.

Story: Marsikdo vas označuje za festivalsko pevko, saj ste na vsakem festivalu prisotni tako ali drugače. Kakšen je vaš odnos do slovenskih festivalov?

Festivale poznam v piko in tudi naprej. Vedno namreč vem, kako bodo vse priprave potekale in kdo je ekipa. Priznam pa, da je včasih to še težje, saj te vsi poznajo in te sprejmejo na določen način, ki ga težko spremeniš. Tudi pri ljudeh sem bolj kot ne 'zapisana' kot spremljevalna vokalistka. Zato tudi komaj čakam, da predstavim spet nov košček svoje glasbe in sebe. (smeh)

Story: Kaj vam poleg glasbe predstavlja strast in obžalujete, da ne počnete v večji meri?

Zagotovo ples. Zdi se mi čudno, da zna tako malo pevcev plesati. Glasba je bila namreč ustvarjena za ples, za zabavo. Zdaj pa se je vse skupaj kar malo odmaknilo. Ples je tisto, kar najbolj pogrešam, in zato tudi učenke želim naučiti, da je pomembno, kako glasbo čutimo s telesom.

Story: V sodelovanju s partnerjem Gabrom Radojevičem ste ob priljubljeni pevki Tinkari Kovač okusili tudi skupno zmago na festivalu MMS. Kaj vam ta zmaga pomeni?

Zmage in porazi so del ustvarjanja in kariere. V glasbi delamo vedno tako, kot tisti trenutek najbolje znamo. Zmaga pomeni, da si tisti večer malo boljše volje, potem pa vse po starem.

Story: Letos se vračate na veliki oder Eme 2017. Kakšno pesem boste predstavili?

Odra se neizmerno veselim. Zdi se mi, da sem v zadnjih dveh mesecih razvila močno in iskreno zgodbo, v kateri se bom predstavila v drugačni luči. Tako potekajo tudi priprave. Veliko je pogovorov in iskanja tistega, kar me bo na odru v treh minutah povezalo z občinstvom in gledalci prek televizije. Brez napihovanja, zgolj iskren in sproščen nastop.

Story: V vlogi spremljevalne vokalistke ste že ob številnih slovenskih glasbenikih nastopili na različnih evrovizijskih odrih. V čem je čar nastopa na tako velikem odru?

Občutek je neizmeren, čeprav, če priznam, v njem skoraj nikoli zaradi tako velike koncentracije na pesem nisem prav uživala. Ko veš, da moraš v tistih treh minutah oddelati tisočprocentno, potem si bolj malo sproščen. (smeh)

Story: Po dolgem času ste se odločili tudi za korenito spremembo pričeske. Je to povezano z izdajo novega albuma letos?

Vedno sem bila za spremembe in rada se spreminjam. V vsaki barvi se počutim dobro. Prav tako sem večino časa v športnih oblačilih, brez težav pa oblečem večerno čipkasto obleko. Mogoče je to povezano z albumom ali pa tudi ne. Tako me je pičilo in to sem naredila. (smeh)

Story: Za konec pa nas seveda zanima, kako se najraje odklopite in kakšen odnos imata vaši hčerki do glasbe?

Joj, tako sem srečna, kadar zapojeta. Neizmerno uživata v plesu in pri nas je vedno muzika, saj jima je to tudi najbližje. Tako mamico imata in to jima je nekaj povsem normalnega. Prav tako jima je vsakdanje, da je njun tata ne terenu ali producira kaj novega. Prav smejimo se včasih, ko odgovorita, da je tata v studiu in mora zmiksati komad do konca, potem pa pride. Mi se imamo noro dobro in morda ju vzamem s seboj na Emo. Bosta med publiko navijali za mamico. Mislim, da to odtehta vse slabe in težke dni. (smeh)

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Ana Gregorič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story03/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 03/2017

Story 03/2017, od 12. 01. 2017