Pevka Rebeka Dremelj se je te dni na svojem blogu dotaknila zelo zanimive teme, ki se navezuje na partnerske odnose

Pevka Rebeka Dremelj se je te dni na svojem blogu dotaknila zelo zanimive teme, ki se navezuje na partnerske odnose (foto: Tibor Golob) Tibor Golob
Vir: Story
24. 12. 2018

Po 20 letih se je pri njima s Sandijem veliko spremenilo, a je najbolj pri sebi opazila to, da se je spremenila ona.

Njen zadnji blog: Delamo veliko napako!

“Nikoli ne bom pozabila, kakšna sem v posteljo hodila še letos poleti. Navlekla sem si Sandijeve najbolj razvlečene boksarice, no, po domače gate, najbolj brezzvezno spodnjo majico in, ker me v noge vedno zebe, 'čudovite' štumfe, po možnosti eno od para zaprano in rahlo druge barve, ter šla tako totalno 'seksi' spat. In zdaj pričakujem, da bo odnos med možem in ženo po 20 letih isti,” pravi Rebeka.

Story: Rebeka, pred kratkim sem brala vaš zapis o partnerskih odnosih. Kaj vam pomeni dober partnerski odnos in kako se z vsakodnevnimi izzivi spopadata z možem?

Pomembno mi je, da je partnerski odnos res partnerski. Torej odnos v obe smeri. Midva sva partnerja. To ne pomeni, da jaz kuham, perem, pospravljam, skrbim za otroke, on pa leži na kavču, ker je utrujen. To ni partnerstvo. Oba sva se odločila za skupno pot, oba odločila, da bova imela otroke, zato tudi za vse stvari skrbiva oba. Sicer se velikokrat zgodi, da ga je treba na ta partnerski odnos opomniti, ampak moram priznati, da mu kar uspeva tale vloga. (smeh) Pred kratkim sem prebrala članek, v katerem mož razlaga, da je opral vso posodo, pomil tla in posesal, in ko je žena prišla domov, mu ni rekla niti hvala. No, to zame ni partnerski odnos, ker če si bomo za vsako stvar govorili hvala, je najbolje, da se moj gospod kar posname in vrti ta hvala vse dni. (smeh)

Story: Če pogledava nazaj, je pred prihodom otrok partnerska zveza precej drugačna. Po večini se moškim življenje po prihodu otrok ne spremeni veliko, nam ženskam pa precej. (smeh) Kako je bilo pri vama s Sandijem?

Moje življenje se je z rojstvom hčerk zelo spremenilo in verjamem, da sem se posledično spremenila tudi sama. Seveda se je spremenilo tudi Sandiju, ampak še zdaleč ne tako drastično kot meni. Kar naenkrat sem postala mama, kar naenkrat sem priklenjena na štedilnik, kar naenkrat sem imela polno glavo različnih informacij, skrbi, za katere sploh nisem vedela, da obstajajo, dr. Google je postal moj najboljši prijatelj, doktorirala sem iz vseh otroških bolezni, iskala v plenicah arheološke najdbe … Vse te skrbi, ves ta tempo življenja, vse zadolžitve, ki jih imam, vse to mene - in verjamem, da večino mamic, žena in žensk - pripelje do tega, da smo na koncu dneva zelo utrujene in se nam nič več ne ljubi.Story: Ženske sčasoma pri moških motijo popolnoma druge stvari, kot so jih recimo na začetku zveze. Kaj nas najbolj vrže iz tira?

Joj, nekaj me je pa res zadnjič. Obdobje, ko sem na začetku leta plesala v Zvezdah plešejo, je bilo res naporno, sploh zame. In ker vsega nisem več zmogla, sem mu morala postaviti neke, pod narekovaji, ultimate. Ali se naučiš kuhati, ali prati, ali pa sledijo drastični ukrepi. Pa se je odločil za pranje perila. To je bila res komedija, prav res je bilo zabavno. Že prvi dan, ko sem mu malo pokazala, kako se stvari streže, kako razvrstiš perilo po barvah, kako se perejo občutljivejše stvari, kako se brisače, kuhinjske krpe perejo na 95 stopinj itd., se je po končanih inštrukcijah lepo zleknil na kavč in prisežem, da je guglal tri ure. Mislim, da je prebral vse članke, ki obstajajo na temo pranja perila. In glej ga zlomka, po 20 letih pranja je bil čudežno v enem večeru pametnejši kot jaz, mi serviral kup nasvetov, kako bi morala prati, in seveda ugotovil tudi, kako sem do zdaj že velikokrat prala narobe. (smeh)

Story: V enem od svojih blogov ste lepo zapisali, da ste na začetku vajinega odnosa (pa verjetno je pri večini podobno) skrbeli zanj, za svoj posel in zase. Zdaj pa se ukvarjate s poslom, skrbite za otroke, skrbite za moža, dom in zelo malo zase. Ali ni to nepošteno do žensk?

Same smo krive. Nihče nam ni rekel, da se moramo ukvarjati s tem, ali je mož jedel ali ne. Same se želimo ukvarjati s tem. Same želimo biti mame otrokom in možem. Kar ni prav. Morale bi spremeniti sebe in bi se tudi okrog nas vsi spremenili. Narobe je to, da želimo spreminjati druge. Morale bi skrbeti zase. No, roko na srce, poznam tudi take, ki zelo skrbijo zase in zelo malo za družino. Ampak menim, da se z neko zdravo pametjo, kmečko logiko vse da. Tako da se počasi 'zdravim' in se poskušam ne obremenjevati za vsako malenkost več. Saj veste, kaj pravijo: zadovoljna mama, zadovoljna družina. To kot pribito drži!

Story: V bistvu je postati mama nov poklic, kjer si popolnoma na začetku. Postavljen pred nove izzive. Zakaj se matere toliko bolj zavzamejo za otroke kot očetje? Nas je zgodovina tako naučila, da je tako in da ne znamo drugače?

No, ni vedno nujno tako. In s tem stavkom bi bile krivične do določenih očetov, ki so bolj mame kot katerakoli mama. Je pa res, da ko gledam Šajano in Sijo, bo Sija stara dve leti, pa se že igra z dojenčkom, ga hrani, neguje, preoblači, mu menja pleničke, ga tolaži. Torej pri dveh letih že prevzema vlogo mame. To nam je položeno v DNK.

Story: Včasih je bilo res tako, da so možje poskrbeli za družino, žene za dom in otroke. Danes pa ženske ob skrbi za otroke, dom in družino še služijo in ustvarjajo. Ste si kdaj predstavljali, koliko lažje bi bilo, če bi možje prevzeli svoj delež in nam ženskam pustili, da smo le matere?

Nekaterim bi bilo res lažje, jaz pa bi s takim karakterjem, kot sem, trpela. Nisem tip človeka, ki bi bil cele dneve doma za štedilnikom. Želim kaj več od svojega življenja. Želim, da se mi vsak dan nekaj zgodi. Ali dobrega ali slabega, ampak nekaj novega. Želim živeti s polno žlico, ker je vse skupaj absolutno prekratko!

Story: Sami imate precej dinamično delo. Lotevate se številnih projektov in vaš urnik je že leta in leta popolnoma zapolnjen. Pri vsem tem vas najbolj podpirata vaša družina in mož. Če se partnerja ne bi podpirala, skoraj nikjer ne bi bilo uspeha. Kaj vam to pomeni?

To mi pomeni največ na svetu. Družina je sveta, in to je tisto, kar je treba negovati. Samo znotraj tega nekaj veljamo. Vse ostalo je le Trumanov šov. (smeh)Story: Kaj menite o tem, da se partnerski odnosi hitro ohlajajo in da v družinah čedalje bolj manjka pogovorov? Kako vidva s Sandijem rešujeta težave? Kaj je ključno v partnerski zvezi?

Bom kar povedala tako, kot sem povedala v zadnjem blogu. Veliko napako delamo ženske. Spomnimo se, kakšne smo bile, ko smo spoznale svoje partnerje. Kako smo se uredile vedno, kako smo se depilirale, kako smo skrbele za vse na svojem telesu. In kakšne smo doma po toliko letih zakona? Nikoli ne bom pozabila, kakšna sem v posteljo hodila še letos poleti. Navlekla sem si Sandijeve najbolj razvlečene boksarice, no, po domače gate, najbolj brezzvezno spodnjo majico in, ker me v noge vedno zebe, še 'čudovite' štumfe, po možnosti eno od para zaprano in rahlo druge barve, ter šla tako totalno 'seksi' spat. In zdaj pričakujem, da bo odnos med možem in ženo po 20 letih isti.

Naj pripomnim, da sem pred 20 leti poleg njega spala v prosojni spalni srajčki. Kako ženske ne naredimo nič zase, da bi bile dejansko res poželjive ter zapeljive, in ne poskrbimo za to, da je v zvezi tudi po toliko letih prisotna neka strast. Dobro, ne bom pljuvala samo nas. Tudi moški spadajo v to kategorijo. Srečna mama pomeni srečno družino, in če smo me nezadovoljne s seboj, svojim telesom, če imamo polno glavo vsega, se to pokaže tako, da norimo tudi za brezzvezne stvari. Takrat smo vsi nezadovoljni, mož je tečen, otroci so tečni. Zadeve se samo stopnjujejo in zdi se, da se nam bo zmešalo. Sama sem začela stvari počasi spreminjati.

Najprej sem slekla tiste Sandijeve stare gate in stran vrgla vse grde majice, ki sem jih uporabljala samo še za spat. Zagotovo se tudi vam dogaja, da ko mečete stvari v smeti, si rečete, mah, ta bo še v redu za spat. Kajne? Tisti, ki me spremljate, veste, da sodelujem s podjetjem Alma Ras. Postala sem njihova ambasadorka, posodila sem jim obraz za plakate, reklame in poleg plačila so me opremili s kupom lepih pižam in spalnih srajc. Tako zdaj po dolgem času nosim prav lepe pižame in se počutim super, ko pridem v spalnico.

To bo zvenelo kot reklama, čeprav ne želim, da preberete kot reklamo - to jim delam na drugih kanalih - ampak jih moram dejansko res pohvaliti. Imajo res kakovostne in cenovno ugodne pižame. Materiali so vrhunski, poleg tega pa mi je uspelo prepričati še Sandija, ki že 20 let spi samo v gatah, da nosi pižamo. Kupila sem mu rdeče karo hlače in modro majico in res je videti dobro, ko pride spat, tak prav poželjiv gospod.

Story: Je dobro težave reševati sproti, kot da se nalagajo in nato še bolj intenzivno izbruhnejo?

Strokovnjakinja za partnerske odnose je povedala, da je v odnosu najpomembnejše naslednje: iskrenost, komunikacija, ne prepiraj se za vsako malenkost, in ko želiš nekaj povedati oziroma takoj skočiti v lase, trikrat vdihni in izdihni. Preverjeno, da jeza zelo hitro popusti, na glas povej, kaj čutiš in kaj pričakuješ, ker sicer lahko pričakovanja zvezo uničijo. Nujno je treba sprejemati tudi kompromise. Brez teh uspeha ni. To ni zraslo na mojem zelniku, ampak je to povedala dr. Milena Svetlin, ki je strokovnjakinja na področju partnerstva, in jaz ji verjamem.Story: Koliko svobode mora partner pustiti drugemu? Ste ljubosumni?

Ne, nisem. Zelo zaupljiva sem. Ne samo v partnerskem odnosu, tudi v prijateljskem. In do danes sem sicer že nekajkrat nasedla, ampak se s svojo zaupljivostjo počutim svobodno, kar je vredno največ. Ne predstavljam si nenehno živeti v nekem strahu, kdaj me bo kdo žejno pripeljal čez vodo.

Story: Spolnost je pomemben del partnerskega odnosa. Če ženske nismo doma srečne, če smo pod stresom, če so otroci bolni, in da ne naštevam, kaj vse nas še lahko zmoti, se v svoji koži niti ne počutimo seksi, da bi zapeljale može. Kako je pri vama?

Isto kot pri večini žensk. Zdaj imam srečo, da nosi lepe pižame Alma Ras, tako da so večeri popolnoma drugačni. (smeh) Malo za šalo in malo za res, ampak odkar ne spim več v njegovih gatah, s figo na glavi in v razvlečeni majci, ki je dobra samo še za spat, se v spalnici gledava veliko lepše. Toplo priporočam.

Story: V bistvu, če potegneva črto, srečna mama pomeni srečna družina. To pa danes ni tako enostavno. Kako to doseči?

Ne vem. Peti si pesem Let it go. Pa kaj, če ni vse na svojem mestu, pa kaj, če ni jedel kosila, pa kaj, če ni vse perilo oprano. Zamislimo si, kako bi nam bilo pospravljeno stanovanje, oprano perilo nepomembno, ko bi zboleli? Resno zboleli. In tega se moramo držati. Pomembno je, da smo zdravi in da se imamo radi. Vedno rada povem stavek, da na smrtni postelji zagotovo ni nihče rekel žal mi je, da nisem v življenju še več delal, še bolj pospravljal, še več zaslužil. Vsakemu je na koncu poti žal, da si ni vzel več časa za ljube ljudi. Tako da … ni vredno.

Prihajajo prazniki: “Želim si, da bi zapadel sneg”

“Zelo se veselim praznikov! To mi je res tako lepo obdobje v letu, za katero se mi zdi, da ga vsi komaj čakamo. Želim si le še, da bi za praznike zapadel sneg. Potem bi bilo res magično. Zdi se mi, da si takrat res vzamemo čas drug za drugega, in to je tisto, kar me napolni,” pravi Rebeka.

Besedilo: MIMA // Fotografije: Tibor Golob

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story26/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 26/2018

Story 26/2018, od 05. 12. 2018