Pia Filipčič o svoji preobrazbi v žensko

2. 7. 2015

V času, ko je podiranje tabujev velikokrat v ospredju takšnih in drugačnih debat, je Slovenija porušila tistega o transseksualnosti. Naziv zmagovalke resničnostnega šova Big Brother 2015 si je z vsemi njej podobnimi namreč razdelila Pia Filipčič, ki je v treh mesecih Sloveniji predstavila življenje dekleta, ujetega v moškem telesu. Dvaindvajsetletna Primorka je z Leo spregovorila o svojih dosedanjih posegih, prvih odločitvah z uradnim žigom ženske in o veliki preobrazbi, ki jo še čaka.

"Pred približno tremi ali štirimi leti sem razmišljala o tem, kakšno ime bi si izbrala. Ne spomnim se več, med katerimi sem izbirala, vem pa, da me je ime Pia očaralo v trenutku. Vedela sem, da opisuje mene, mojo osebnost, da je energično, pozitivno, kratko in udarno. Tako kot jaz," je svojo prvo veliko odločitev opisala Pia in dodala, da se, čeprav ima spremenjeno osebno izkaznico, vsake toliko še vedno sooča s čudnimi pogledi in administrativnimi zmedami. "Ljudje so me čudno gledali, ko sem prišla na občino s svojo staro, moško osebno izkaznico. Ali pa, ko grem k zdravniku in je mapa še vedno napisana na moje staro ime," je Pia naštela le nekaj izmed neprijetnih situacij, v katerih se je znašla. Ne glede na to pa se je Pia v preteklih letih že naučila ignorirati opazke, ki se pojavijo na račun njene spremembe, saj pravi, da se osebnostno ni spremenila.

"Takšna, kot sem bila prej, sem tudi zdaj. Značaj se ni spreminjal. Videz pa. Pustila sem si rasti lase, začela sem delati na svojem telesu, izgubila sem veliko teže, da je moje telo postalo bolj ženstveno. Počasi sem si začela oblikovati obrvi, se ličiti in vse bolj je bila vidna moja ženska plat. Vem, da sem na začetku bila videti grozna, zdaj se večkrat vprašam, kaj mi je bilo takrat, da sem se tako oblekla in tako naličila. Ampak resnično potrebuješ čas, da se privadiš. Da najdeš svoj slog in da se tvoja podoba ujema s tvojim karakterjem," se časov svoje preobrazbe spominja zgovorna Koprčanka, ki je svoje znanje o ličenju usvojila s pomočjo video prikazov na internetu. Kljub izredno ženstvenem videzu, zaradi katerega številni ob pogledu nanjo nikoli ne pomislijo na to, da se je rodila v drugem spolu, pa Pia priznava, da še nikdar ni uživala hormonov.

"To sledi zdaj, pred mojo veliko operacijo. Sicer je bila moja edina operacija do zdaj operacija prsi, ki sem jo imela tri teden pred odhodom v hišo Big Brother," priznava Pia, ki v omenjenem posegu vidi veliko več kot le 'umetne prsi'. "Ko sem se zagledala, si nisem mogla predstavljati svojega telesa prej. Nosila sem modrčke in mislila, da sem videti v redu, ampak nič se ne more primerjati s tem. Prsi so na ženski najpomembnejši del telesa, ki zelo prispeva k ženstvenosti in skladnosti," pojasnjuje Pia, ki je zaradi operacije prestala vrsto bolečin.

"Z velikostjo nisem pretiravala. Izbrala sem košarico 3C, ki bi bila nekako skladna z mojo postavo. Operacija je bila kratka, trajala je kakšnih 45 minut, okrevanje pa je bilo seveda dolgotrajnejše. Čeprav lahko že isti dan po posegu zapustiš bolnišnico, sem jaz en večer še ostala na opazovanju, pa ne zato, ker bi me tako bolelo, ampak samo za preventivo, da ne bi bilo kaj narobe," se spominja Pia in dodaja, da je čez noč doživljala tako močne bolečine, da se ni mogla niti premakniti. "Ko sem se zbudila, me je tako bolelo, da nisem mogla vzdigniti niti roke, ko mi je sestra ponujala kozarec vode. Ko sem prišla v hišo Big Brother, sem to bolečino nekako odmislila," je povedala simpatična Primorka in dodala, da jo na svojem videzu moti le še adamovo jabolko. "Nameravam ga zbrusiti in opraviti operacijo spola, s preostalim na sebi pa sem zadovoljna," še pojasnjuje.

Naletela na več pozitivnih odzivov

Energična Pia pa nikdar ni skrivala naklonjenosti do privlačnih fantov. Kot pravi, je njena pozornost vedno bolj usmerjena k fantom 'piflarskega' videza, idealno pa je, da je fant tri centimetre manjši od nje. Kot smo lahko videli v oddaji, ko so v zadnjem tednu s skupino obiskali klube v Beogradu, pa Pia vzbuja veliko pozornosti pri pripadnikih moškega spola, kot pojasnjuje, pa se podobno dogaja tudi doma.

"Verjetno pritegnem veliko pozornosti zaradi višine. Sicer ne iščem ničesar, ampak ja, fantje kar pristopijo do mene, me ogovorijo, skupaj spijemo kakšno pijačko, ..." pove Pia in dodaja, da bosta z Martinom, s katerim sta razvila simpatijo v šovu, ostala zgolj prijatelja. "Ko sem izvedela, da je zagledan vame, sem bila jezna, da mi ni prej povedal, saj bi mu že na začetku pojasnila, da sva samo kolega, in nič drugega. Pogovorila sva se in se strinjala, da bova delala na tem, da se bova lahko tudi naprej družila in ne bova zaradi tega prekinila prijateljstva," pojasnjuje in dodaja, da sicer vedno fantom vnaprej pove, da se je rodila kot moški. Kljub odzivom v hiši pa Pia pojasnjuje, da je imela v resničnem življenju več pozitivnih kot negativnih odzivov na omenjeno novico.

"Večina jih ni mogla verjeti, da je res. Potem pa so sprejeli tudi to. Negativnih komentarjev je bilo zelo malo," še dodaja prva ženska zmagovalka resničnostnega šova, ki bo, kot smo v Lei napovedali že ob začetku Big Bortherja, del svoje nagrade namenila za uresničitev velike želje, da bo končno lahko v celoti zaživela kot ženska.

Značke: Pia Filipčič