Pia Filipčič: "Zdaj me starši kličejo Pia”

9. 7. 2015

Ko smo že mislili, da v Sloveniji ni prostora za drugačnost, smo v velikem finalu resničnostnega šova Big Brother Slovenci končno dokazali nasprotno. Zmaga Pie Filipčič je namreč premagala predsodke in presegla tabuje o trans­seksualnosti, ki so se še marca zdeli trdnejši od skale. Dvaindvajsetletna Koprčanka je slovenski fenomen, kot prva ženska zmagovalka resničnostnega šova pa je spregovorila tudi o svojih spominih in občutkih, ki jo vežejo na preteklost v vlogi mladega fanta.

"Od nekdaj veš, da to ni to in da je nekaj čudno. Takrat mi je bilo vse nerazumljivo. Zavedala sem se, da sem punca, moja zunanja podoba pa je kazala nasprotno. Počutila sem se kot punca, ampak mi je bila dodeljena vloga, da igram fanta," je svojo pripoved začela temnolasa Pia, ki je za našo revijo spregovorila le nekaj minut po tem, ko je po treh mesecih končno prestopila prag svojega doma. "Ko si otrok, te ni sram in se ne obremenjuješ s tem, kaj bo kdo rekel. Od malega sem pomerjala različne obleke in si na glavo dajala brisače, da bi bilo videti, kot da imam dolge lase," se prvih trenutkov v ženskih čevljih spominja Pia, ki je že pri treh letih vedela, da se podoba v ogledalu ne ujema s tistim, kar čuti.

"Neprijetno mi je bilo, ko sem gledala druge punčke, kako se oblačijo, kakšne pričeske imajo, obenem pa sem si predstavljala, kako bi si jaz spela lase in kaj bi sama oblekla. Počutila sem se ujeto in mislila sem, da za to ni rešitve," je svojo stisko iz otroških let opisala Pia, ki je večkrat poskusila oblačila in ličila svoje mame ter babice. "Na začetku je bilo moje obnašanje za starše šok. Tega še posebej ni mogel sprejeti oče, saj mi je vedno govoril, da sem v zmoti, da ne vem, kaj se dogaja, ter da iz tega ne bo nič," pojasnjuje Pia, a obenem dodaja, da kot otrok ni nikoli dobila občutka, da bi ji starši prepovedovali pomerjanje ženskih oblek in ličenje.

"Na začetku sem se skrivala, potem pa sem začela to početi tudi pred njimi. Nikoli mi niso prepovedovali tega. Rekla bi, da sem se najprej skrivala zaradi sramu, potem pa sem se začela bolj izražati in se tudi navzven predstavljati. Spomnim se, kako sem preizkušala ličila in oblačila, ki sem jih na skrivaj kupovala," se je pripovedi o izkušnji skrivanja svoje resnične osebnosti lotila Pia in dodala, da ji je omenjeni dogodek še posebej ostal v spominu. "Bila sem sama doma. Glasbo sem imela naglas, obleke so bile povsod, bila sem naličena in kar naenkrat sem slišala mamo, kako odklepa stanovanje. Hvala bogu sem imela ključ v ključavnici, da ni mogla priti noter. Nisem vedela, kaj bi naredila, zato sem hitela pospravljat, mama pa je pred vrati čakala kakšne pol ure. Strah me je bilo odpreti, da bi ugotovila, da se je nekaj dogajalo. Spomnim se, da sem rekla, da ključa nikoli ne bom potegnila ven. Čez kakšnih deset minut sem vseeno odklenila in hitro stekla stran. Ko je mama vstopila v stanovanje, mi ni niti omenila tega," svojo dogodivščino opisuje Pia in dodaja, da čeprav se s starši o tem niso pogovarjali, je čutila, da vedo, kaj se dogaja.

"Ne moreš biti tako naiven in ignorantski. To opaziš, ampak si morda malo zanikaš," pojasnjuje Primorka, ki meni, da so jo prav zaradi resničnostnega šova Big Brother starši zdaj končno sprejeli takšno, kot je. Pio od glave do peta.

In čeprav simpatična Pia priznava, da so jo starši sprejeli takšno, kot je, že pred odhodom v oddajo, meni, da ji je prav ta pomagala, da se tako Sloveniji kot tudi svoji družini predstavi brez pretvarjanja. "Big Brother je pomagal, da so me spoznali. Pred tem nisem bila 100-odstotna jaz pred svojo družino. Ker sem bila malo tu, malo tam, niso imeli priložnosti, da bi spoznali pravo Pio. Skozi ta šov pa sta se navadila, da me kličeta Pia, in res sem hvaležna za to oddajo, ker mi je pomagala urediti odnose," pojasnjuje in dodaja, da je mama že na začetku njeno odločitev dobro sprejela, saj se je v njeni družbi vedno počutila sproščeno.

"Nikoli mi ni dala vedeti, da ji je neprijetno ob meni. Do mene se je obnašala kot do hčerke in takšen odnos sva tudi razvili," pove, a obenem dodaja, da se takšni odnosi niso razvili čez noč.

"Tudi očetu sem pojasnila, kako in kaj čutim, da sem kot ženska končno jaz jaz. Sčasoma je to vedno bolj sprejemal in me dokončno tudi začel razumeti," še pove zgovorna Pia, ki je odobravanje po prihodu domov požela tudi pri starih starših. "Nono je rekel, da je gledal vse oddaje in da so bili trenutki, ko mu je bilo hudo, ampak je bilo potem hitro vse v redu. Rekel je, da je ponosen name in da ga ni nič zmotilo. V teh treh mesecih so me tudi oni spoznali takšno, kot sem, in videli, da prevladajo dobre karakteristike, in so odmislili to, kar za nekatere ni sprejemljivo. Vejo, da sem takšna, kot sem, in da se ne bi mogla spremeniti," še pove.

Napisala Kaja MIlanič, fotografije Primož Predalič, POP TV

Značke: Pia Filipčič

Priporočamo