Pia Pustovrh: “Veseliva se, da bomo družina”

Pia Pustovrh: “Veseliva se, da bomo družina” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
6. 11. 2015

Voditeljica z nalezljivim nasmehom Pia Pustovrh nam je sporočila, da pričakuje prvega otroka. Vesela novica za prijatelje in družino ni novost, saj je Pia že visoko noseča.

Nosečnosti ni skrivala pred mediji, le mati narava je poskrbela za to, da se trebušček ne opazi tako zlahka. Prav zato nas je presenetila novica, da bosta z dolgoletnim partnerjem, s katerim sta v zvezi že skoraj sedem let, zibala že januarja.

Story: Kot strastna ljubiteljica mode ste gotovo tudi med nosečnostjo brezhibno urejeni, kajne?

Bom mama, a v prvi vrsti sem še vedno ženska, možnosti za modno izražanje pa je bolj malo za ženske v nosečnosti. Ko sem morala kupiti nosečniške kavbojke, sem želela takšne, ki bi še vedno bile dokaj normalne. Izbira je skromna, zato kupujem v istih trgovinah kot pred nosečnostjo, le malo večje dimenzije. Se pa sprva nisem znašla med izbiro večjih številk, ko na hitro z S pristaneš na L ali več. (smeh)

Story: V prvi vrsti ste še vedno Pia, kot pravite, in želite, da bi tako tudi ostalo, da se ne bi izgubili zgolj v vlogi mame. Se vam zdi, da bo pozneje, ko bo otrok prišel na svet, kaj drugače?

Ko enkrat rodiš, si za vedno mamica, ampak menim, da mora vsaka ženska uspešno krmariti med otrokom in partnerjem. Upam, da bom tudi jaz uspešna v novi vlogi. Ljubezen do otroka je edinstvena, nikakor pa ne sme izključevati ljubezni do partnerja. Upam, da se tudi moški zavedajo, da ženska po porodu ni samo 'mama', je še vedno njegova najdražja.

Story: Kdaj pa imate rok?

Rok imam januarja. Sem kar visoko noseča, a če bi me pogledali, bi verjetno mislili, da sem v četrtem mesecu. Poleti, recimo, skoraj nihče ni ugotovil, da sem noseča, pa sem bila v kopalkah. Pred kratkim sem vodila dogodek, pa ni nihče opazil trebuha. Res da nisem imela čisto oprijete obleke, pa vseeno. Prej bi rekli, da letos pač nisem bila športno aktivna in sem se posvečala zgolj gurmanskim užitkom.

Story: Pa večina prijateljev in znancev ve, da ste noseči?

Vedo vsi, ki so mi blizu, ampak vesele novice nisem obešala na veliki zvon. Želela sem, da imamo z bližnjimi najprej svoje trenutke ob tej novice. Sicer pa nisem zelo skrivala, in ker sem bila skoraj brez trebuha, ni nihče vprašal, jaz pa o tem v družbi nisem govorila. Očitno nosim otroka bolj zadaj, tako kot je mene nosila moja mama, in tudi nisem model Victoria's Secreta, da bi se videlo. Občutek imam, da se pri meni zdaj vse bolj zlije od vratu do kolen. (smeh) Vse jemljem s humorjem.

Story: Konec koncev niste marsovec, noseči ste ... (smeh)

Tako, še vedno sem jaz, le noseča sem. Ne, da ne vem, da sem noseča, a največkrat me na to opomni na primer tek do avta, kjer vmes ugotovim, da mi ne bo uspelo teči prav do avta. (smeh) Takrat si rečem, aha, saj res ... Pa kar nekaj časa sem se spraševala, zakaj sem tako utrujena in zakaj toliko diham. Malo se je problematično usesti za volan in težje zapnem plašč, kar mi gre na živce. Velika večina oblek mi je še vedno prav, le okrog pasu se zatika.

Story: Kako pa ste se počutili v dosedanjih mesecih nosečnosti?

Začetek, bom priznala, je imel svoje čare slabosti in prav nič od tega ni bilo luštno. Če bi pristopila kakšna ženska in z navdušenjem vzklikala, da je tako fino, da sem noseča, se ne bi lepo pogovarjali. Hormoni so noreli, lačna sem bila, a hkrati nisem mogla nič pojesti, ker mi je bilo slabo, nenehno utrujena, a ponoči nikakor ne spati, in temu ni bilo videti konca. Po četrtem mesecu nosečnosti pa se je vse umirilo in zdaj se počutim odlično. Počnem normalno vse kot prej. Celo opažam, da imam še več energije in elana.

Story: Že poznate spol otroka?

V bistvu poznava. A sva se odločila, da to za zdaj ostane samo za najbližje.

Story: Je bil otrok načrtovan?

Otrok je bil zaželen. Ni pa bil načrtovan v smislu, da bi ga vnesla v letni terminski načrt. So pač stvari, ki se najbolje in najlepše zgodijo same takrat, ko je to namenjeno. Oba sva srečna, da so nama bile prizanesene marsikatere muke mladih parov.

Story: Partnerja kar skrbno skrivate, kajne?

Ne skrivam ga, ampak poskušam ločevati poslovno od zasebnega. Moj partner ni povezan z mojim poslom ali medijsko izpostavljen. Je moški, ki me podpira pri delu, stoji ob strani in sva čisto normalen zaljubljen par, ki je skupaj že vrsto let. Saj vam pravim, 'dolgčas' za senzacionalistično trač zgodbo. (smeh)

Story: Ste že kaj vzhičeni?

Seveda, zelo se že veselim in komaj čakam dan, ko bom štručko stisnila k sebi. Trenutno veselo nakupujemo in zlagamo stvari na kup. Kot vsaka mama tudi jaz kupujem stvari, ki so mi všeč, potem se pa spomnim, da bi morda bilo dobro kupiti tudi kakšno stvar, ki je uporabna. (smeh)

Story: Pa sta se s partnerjem že dogovorila glede imena ali bo otrok še kakšen mesec dni po rojstvu zgolj 'štručka'? (smeh)

Lahko se zgodi, glede na to, kako intenzivna so pogajanja s partnerjem glede imen, saj se na najinem seznamu vedno znova najde kakšno novo, lepo ime. Tudi najini najbližji nestrpno pričakujejo, kakšno ime bova izbrala. To bo počakalo do samega rojstva.

Story: Bodo zazvonili tudi poročni zvonovi? Sploh razmišljate o tem?

Trenutno smo v pričakovanju otroka. Nikoli pa se nisem želela poročiti noseča ali s trebuhom.

Story: Pa v vseh teh letih niste nikoli sumili, da ima kaj za bregom?

V vseh teh letih je bilo nešteto lepih presenečenj, za katere nisem vedela, tako da, če hoče, zna zelo dobro skriti stvari in presenetiti.

Story: Pa sicer že sanjate o tem, kakšna družina boste, o načrtih za prihodnost?

Noro se veseliva vsega, kar bomo skupaj počeli kot družina. Veliko se o tem tudi pogovarjava. Ne misliva, da bi bila zaradi otroka omejena. Ker rada potujeva, imava hobije in sva gurmana ter na splošno uživava v življenju, si želiva, da bi na otroka prenesla ljubezen do tega, kar prinaša užitek tudi nama. Upam, da ga bodo veselile enake stvari kot naju, da bi bili kot družina še bolj povezani.

Story: Vas sicer pestijo kakšne skrbi glede otrokovega odraščanja?

Mislim, da je odraščanje otroka ena od najtežjih starševskih nalog. Dokler se v tem ne znajdeš sam, si verjetno najboljši teoretik. Ponavadi teorija ne sovpada vedno s prakso. Zagotovo pa me bo doletel kakšen siv las.

Story: Se bojite poroda?

V bistvu ne, sem zelo sproščena. Tudi forumov in različnih knjig ne berem obsedeno, ker bi se potem lahko samo zaprla v sterilen prostor, kjer bi čakala do poroda. Vse so rodile, tudi jaz bom. Včasih je še vedno dobro zaupati materi naravi in zdravi kmečki pameti. Zakaj bi se že mesece prej vznemirjala, kako zelo hudo bo rojevati in kaj vse gre lahko narobe. Si bom res priklicala strahove in skrbi. Zdaj je čas za uživanje v nosečnosti. Ko bo šlo zares, bomo stisnili zobe pa je.

Napisala Manja Plešnar
Fotografije Primož Predalič

Značke: Pia Pustovrh
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story44/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 44/2015

Story 44/2015, od 29. 10. 2015