Pia Škofic razkrila nekaj slaščičarskih skrivnosti

Pia Škofic razkrila nekaj slaščičarskih skrivnosti (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lea
17. 6. 2017

Pia Škofic si vremenski studio na Planet TV deli s postavnim vremenarjem Bojanom Ilijaničem, ki pa je, kot nam je povedala, ljubitelj njenih slaščic. Pa ne katerihkoli, temveč veganskih pregreh brez sladkorja, s katerimi se je večkrat posladkala že celotna voditeljska druščina omenjene televizije.

In če začnemo tam, kjer je začela Pia – kar v njeni kuhinji, ko se je odločila, da bo iz svoje prehrane izločila ves sladkor. Takrat se je njeno odkrivanje zdravih receptov v resnici začelo, in kot pravi, je bila to ena od najboljših odločitev, ki jih je v življenju sprejela.

A pot njenega učenja je zahtevala kar nekaj neuspelih poskusov, zaradi česa smo se k Pii zatekli po odgovor na vprašanje, kako do najboljših veganskih slaščic brez posebnih ekstremov.

Pia Škofic

"Po mojem mnenju je priprava presnih slaščic bolj preprosta kot peka. Vsaj zame. Moj najbolj koristen nasvet bralcem bi bil: če delate kaj z datlji, jih prej narežite in malce namočite v vodi, ker jih bo potem lažje zmleti. Drugi pa je, da čim več delajte in ustvarjajte po okusu. Najboljše jedi sem ustvarila, ko sem sama zmešala stvari skupaj čisto po svoje. Pa tudi na spletu se najde veliko stvari. Sicer pa načrtujem širjenje svojih receptov, ali na spletni strani ali na kanalu na YouTubu. Morda bo potem komu lažje narediti kakšno stvar," nam je najprej pojasnila Pia in dodala, da v njenih receptih slaščice temeljijo na oreščkih.

"In prav z njihovo pripravo je največ dela. Oreščke moraš zmleti, namočiti in pravilno pripraviti, na koncu pa samo vse zmešaš skupaj," nam je pojasnila Pia, ki veliko pozornosti nameni nakupu izvrstnih sestavin. "Pri sestavinah gledam, da so čim bolj ekološke, biološke ... Danes sicer lahko piše, da so, ampak vsemu tudi ni za verjeti. Za pripravo Pijinih dobrot uporabljam sestavine s certifikatom. Na splošno pa so presne slaščice iz tako zdravih sestavin – ne samo da niso škodljive, ampak so prav zdrave. Oreščki oziroma semena, sadje ... To so sestavine, ki so polne mineralov, vitaminov, antioksidantov, zdravih maščob, beljakovin ... in to so stvari, ki jih moramo dnevno jesti. Ne glede na slog življenja, ki ga imamo. Pijine dobrote – moje slaščice – sploh niso slaščice. So v resnici popoln obrok za pred treningom ali po njem. To je energetska bomba, ki je odlična za trenutke v dnevu, ko nam zmanjka časa za pripravo. Takšne stvari so odlične, ker hitro nasitijo, imajo zdrave stvari v sebi in tisto, kar telo res potrebuje za delovanje in regeneracijo. V nedeljo sem na primer odtekla maraton, jahanje treniram vsak dan, in če ne bi imela takšne prehrane, bi to težko izvedla. Sploh odkar sem s svojega jedilnika izključila toliko živil," nam je še priznala vremenarka, ki je vse bolj uveljavljena tudi v svetu priprave presnih slaščic, ki jih zdaj lahko okusite v Kavarni Lucija.

Priporočamo