Pia Zemljič in Mitja Okorn: Bila sta lep par

Vir: Lea
5. 1. 2009
Samo zaradi ITAK filmfesta, ki je bil v novembra v okviru festivala Liffe, je Mitja Okorn prišibal iz Varšave, kjer končuje snemanje druge sezone poljske nadaljevanke 39 in pol. V Cankarjevem domu, hramu slovenske kulture, je imel predavanje in delavnico o tem, kako z mobilnim telefonom posneti film.

DOBER NASVET
Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe in Mobitel sta tudi letos organizirala ITAK filmfest, ki je bil po Mitjevih besedah namenjen vsem, ki jih zanima filmska, vizualna ali katerakoli druga umetnost. Na njem je 27-letni režiser sodeloval kot vodja filmske delavnice in tudi kot govornik na predavanju, ki se ga je lahko udeležil kdorkoli.

V triurnem druženju je – zelo izvirno in neposredno – razlagal o tem, kako začeti v filmskem svetu, kako se od nizkoproračunskega filma prebiti do visokoproračunskega, kako uporabiti mobilni telefon in postati režiser, kako sploh začeti snemati film, kako uspeti v tujini, kako se izogniti osnovnim pastem in napakam v filmskem poslu, ponudil pa je tudi nekaj zgodbic iz rubrike Režija za telebane. Po predavanju se je ob dveh popoldne začela delavnica, katere pa so se lahko udeležili le trije srečneži, ki so jih izbrali na letošnjem natečaju z naslovom Kaj pa ti počneš s svojim mobitelom?

NAZAJ NA POLJSKO
Avtorji treh najbolj izvirnih, duhovitih in zanimivih idej so dobili priložnost, da ob pomoči Okorna posnamejo svoj film, pri snemanju (mimogrede: med vsemi tremi filmi je tričlanska komisija na koncu izbrala zmagovalca, katerega avtor je prejel vstopnico za brezplačen ogled vseh filmov na Liffu 2009 in sodoben mobilni telefon) pa je na delavnici sodelovala tudi lepa Pia Zemljič. Mladi režiser se je za 33-letnico, ki je lani dobila drugega sina in v vlogi Bronje občinstvo očarala v uspešnici Petelinji zajtrk, odločil, ker se mu zdi odlična igralka. Pia, ki je povabilo sprejela z zanimanjem in v soboto popoldne otroka prepustila v varstvo drugim, je na delavnici igrala močno žensko vlogo, Mitja pa … Ta je šel spat šele ob petih zjutraj, v nedeljo popoldne pa ga je – neprespanega in izžetega kot cunjo! – že čakala vrnitev na Poljsko.

Priporočamo