Plavi orkestar: Film navdušil Slovence

Frontmen skupine Loša ni mogel skriti navdušenja nad odzivom občinstva. (foto: Miro Majcen) Miro Majcen
Vir: Govori.se
15. 11. 2011

Prejšnji konec tedna je minil v znamenju filma Orkestar, filma o 25-letni karieri Saše Lošića in sarajevske skupine Plavi orkestar ter o času, ko je razpadla nekdanja skupna država. Film je bil kar trikrat predvajan v okviru festivala LIFFE.

Tako kot v Sarajevu in Zagrebu so bile v Ljubljani vstopnice za premiero filma Orkestar režiserja Pjera Žalice, ki je bila v petek v Cankarjevem domu v okviru 22. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala, razprodane v rekordnem času. Premiere so se udeležili številni izmed akterjev filma (Milan Kučan, Jani Novak, Branko Djurić Djuro ...), ki so v Cankarjevem domu še dolgo po projekciji ostali na pogostitvi in druženju. Med njimi seveda nista manjkali niti gonilni sili – ključna persona filma Saša Lošić ter režiser Pjer Žalica.

V soboto je bil film predvajan v Kinu Šiška. Tudi tej projekciji je sledila edinstvena zabava z nazivom Punč Pop Core Party, katere gostitelj je bil Loša, na njej pa so svoje delo predstavili tudi Diskobajagi, Ab Fab in Ichisan. Obiskovalci so bili priče edinstveni vintage-pop-retro-disko poslastici, na kateri so se lahko sprostili v dobri družbi ob dobri pijači.

Saša Lošić in Pjer Žalica sta po obeh projekcijah filma pozdravila vse navzoče in spregovorila nekaj besed o filmu Orkestar, seveda pa nista mogla skriti navdušenja nad odzivom občinstva, ki je bil, prav tako kot v Sarajevu in Zagrebu, poln emocij. Film je navdušil in prepričal tudi slovensko občinstvo, ki je z aplavzom in navdušenimi vzkliki pozdravilo ustvarjalce in akterje; tako v Cankarjevem domu kot v Kinu Šiška.

Priporočamo